Γρίφος τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό τον χειμώνα: Ποια είναι τα σενάρια;

Γρίφος τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό τον χειμώνα: Ποια είναι τα σενάρια;

Ήταν τέλη Οκτωβρίου του 2020 που οι διαρροές από την κυβέρνηση ξεκαθάριζαν ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο νέου καθολικού lockdown. Ωστόσο, λίγες μόλις μέρες μετά, η έξαρση της πανδημίας ήταν τόσο ραγδαία που αποφασίστηκε ξαφνικά η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Κάτι παρόμοιο μοιάζει να επαναλαμβάνεται και τώρα… Βέβαια, πλέον, δεν υπάρχουν διαρροές, αλλά ξεκάθαρες επίσημες δηλώσεις από τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «lockdown δεν θα γίνει», αλλά τοπικά μέτρα με απαγόρευση κυκλοφορίας θα εφαρμοστούν όπου χρειάζεται.

Γιατί φέτος είναι πιο δύσκολη η απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας
Το νούμερο ένα δίλημμα πριν από μία τέτοια κρίσιμη απόφαση θα είναι αρχικά οι εμβολιασμένοι, αφού θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να πειστούν ότι πρέπει να ακολουθήσουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα για ακόμα μια φορά, παρότι έκαναν εμβόλιο και έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Από την άλλη, είναι σχεδόν αδύνατη η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας μόνο για τους ανεμβολίαστους. Επομένως, είτε τα μέτρα -έστω και τοπικού χαρακτήρα- θα είναι για όλους, είτε για κανέναν.

Σε ενδεχόμενο νέο ωράριο στην εστίαση και mute στην μουσική λόγω απαγόρευσης κυκλοφορίας και νέων μέτρων, θα μπει μάλλον και «ταφόπλακα» στον κλάδο αλλά θα φέρει και νέο βαρύτατο πλήγμα στην ελληνική οικονομία.

Ο χειμερινός τουρισμός έτσι κι αλλιώς φέτος θα λειτουργήσει με μέτρα που αποθαρρύνουν οποιαδήποτε οργάνωση ταξιδιού στους ανεμβολίαστους, κόβοντας ουσιαστικά ένα μεγάλο κομμάτι της «δεξαμενής» των επίδοξων επισκεπτών. Ένα τοπικό lockdown θα ισοπεδώσει τα χειμερινά θέρετρα και τα ξενοδοχεία σε ορεινούς προορισμούς που για ακόμα μια χρονιά θα δουν την ευκαιρία για «ανάσα» από τις απώλειες να χάνεται.

Μαγιορκίνης και Οικονόμου δείχνουν τις πιθανότητες
Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, σε δηλώσεις του που κυκλοφόρησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, προανήγγειλε δύσκολο χειμώνα ειδικά για τους ανεμβολίαστους.

Μάλιστα, σε μια πρώτη εκτίμηση για τις γιορτές των Χριστουγέννων ανέφερε ότι θα είναι «πιο φυσιολογικά» από τα περσινά. «Είμαστε στη φάση που θα θέλουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί το πρώτο χειμερινό κύμα και μετά νομίζω θα μπορούμε να έχουμε καλύτερη εικόνα» ανέφερε για τις μάσκες.

Για τα τοπικά lockdown είπε ότι στα μέτρα που μπορεί να τεθούν σε ισχύ είναι αυτά που ήδη εφαρμόζονται κατά καιρούς:

Απαγόρευση κυκλοφορίας 1-6 το βράδυ, κλείσιμο καταστημάτων και απαγόρευση μουσικής.
«Γιατί αυτή τη στιγμή το επίκεντρο των περισσότερων μεταδόσεων είναι η νυχτερινή διασκέδαση» εξήγησε.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, έκανε μια δυσοίωνη εκτίμηση για τον χειμώνα:

«Η πανδημία εξακολουθεί να σαρώνει τον πλανήτη και δεν προβλέπεται να υποχωρήσει το διάστημα των επόμενων μηνών. Η κυβέρνηση έχει διπλό στόχο: την προστασία της δημόσια υγείας και την προοδευτική αποκατάσταση όλων των μορφών του δημόσιου βίου».
Και συνέχισε:

«Οι δύο στόχοι προφανώς είναι αλληλοεξαρτώμενοι. Χωρίς την ανάσχεση της πανδημίας η αποκατάσταση της ζωής στην πληρότητά της δεν είναι εφικτή. Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας έχει αντιληφθεί ότι ο στόχος να πάρουμε πίσω τις ζωές μας στην πληρότητά τους δεν επιτυγχάνεται στο κενό. Για να το πετύχουμε πρέπει να αξιοποιήσουμε συλλογικά τη δυνατότητα που μας δίνει η επιστήμη. Μέρος της προσπάθειας αυτής είναι ο εμβολιασμός επαγγελματικών ομάδων όπως οι υγειονομικοί που δραστηριοποιούνται σε τομείς αυξημένης ευθύνης τόσο απέναντι στον εαυτό τους όσο και απέναντι στην κοινωνία, στον συνάνθρωπο, στην πατρίδα μας. Τα μέτρα που έχουμε λάβει είναι αντίστοιχα και ανάλογα αυτών που έχουν ληφθεί και στον υπόλοιπο κόσμο σεβόμενοι πλήρως το εθνικό και διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα