Σαρηγιάννης: 3.500 κρούσματα γύρω στις 15 Αυγούστου - Αν επιταχυνθεί ο εμβολιασμός θα έχουμε μείωση

Η πορεία των κρουσμάτων στην Αττική είναι ελαφρώς πτωτική.


Στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο, μίλησε σχετικά ο αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα είναι τρομακτική και αρκετά είναι τα ελληνικά νησιά που φλερτάρουν με το κόκκινο, με τον Αύγουστο να διαφαίνεται δύσκολος.

«Βλέπουμε μια διασπορά που διαχέεται σε όλη τη χώρα, κυρίως λόγω των μετακινήσεων. Την τελευταία εβδομάδα έχουμε μια σχετικά ήπια αυξητική πορεία, υπάρχει μια επιβράδυνση στην αύξηση. Η επιβράδυνση οφείλεται στο ότι ανιχνεύσαμε νωρίς την αυξητική πορεία, κοινοποιήθηκε νωρίς, ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι πρέπει να προσέξει, έγιναν πολλά tests και πάρθηκαν και κάποια μέτρα», είπε ο κ. Σαρηγιάννης.

Ελαφρώς πτωτική η πορεία των κρουσμάτων στην Αττική
«Η πορεία των κρουσμάτων στην Αττική είναι ελαφρώς πτωτική. Στη Θεσσαλονίκη είμαστε ακόμα σε αυξητική πορεία, ενώ αύξηση έχουμε και στην Κρήτη σε όλες τις περιοχές, την Κέρκυρα, τη Ρόδο και σε ένα βαθμό και την Πάρο. Στη Μύκονο είμαστε στην αρχή της πτώσης, ενώ σημαντική είναι η πτώση και στη Σαντορίνη», σημείωσε ο ίδιος αναφορικά με την πορεία της πανδημίας και των κρουσμάτων, αλλά και το ποιες περιοχές της χώρας διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο αυτή τη στιγμή.

«Το πρόβλημα είναι ότι όταν πηγαίνουμε κάπου που δεν υπάρχει μεγάλη πίεση από την πανδημία, δεν τηρούμε τα μέτρα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι κρατώντας έναν αυτοέλεγχο και μια σύνεση, μπορούμε να αποφύγουμε την αύξηση. Επίσης ο μεγάλος αριθμός των tests βοηθάει να αποφύγουμε τα χειρότερα», πρόσθεσε.

«Θα φτάσουμε τις 3.500 κρούσματα γύρω στις 15 Αυγούστου»
Κάνοντας μια πρόβλεψη για τον Αύγουστο, ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε ότι «Όπως πηγαίνουμε τώρα, θα φτάσουμε το μάξιμουμ στα 3500 κρούσματα, γύρω στις 10-12-15 Αυγούστου. Το τι θα γίνει στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου θα εξαρτηθεί από την πορεία των εμβολιασμών. Αν προχωρήσουμε πιο γρήγορα στους εμβολιασμούς, οι πιθανότητες είναι ότι θα οδηγηθούμε σε πτώση».

«Αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η Δέλτα, σε πάνω από 50% των δειγμάτων, το ίδιο ισχύει και για τους υπολογισμούς μας. Είναι 70% πιο μεταδοτική από τη βρετανική», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος, τέλος, στο τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να ανακόψουμε την πορεία της πανδημίας, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε σε τουριστικούς προορισμούς είναι η αύξηση των τεστ, ώστε να σταματήσει η αλυσίδα της διασποράς. Υπάρχει και μια ιδέα από μια επιστημονική ομάδα που προτείνουν τη δημιουργία των “τουριστικών φουσκών”, μικρών ομάδων τουριστών που είναι μαζί και στο ξενοδοχείο και στο εστιατόριο και στο μπαρ, ώστε να μειωθεί η διασπορά ανάμεσα στους τουρίστες. Αυτή θα ήταν μια έξυπνη κίνηση, θα μπορούσε να βοηθήσει πάρα πολύ στις τουριστικές περιοχές. Ο ΕΟΔΥ θα έπρεπε να κάνει στοχευμένα τεστ όχι στις περιοχές που παρατηρείται ήδη αύξηση, αλλά σε εκείνες που παρατηρούνται αυξητικές τάσεις».

Πηγή megatv

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα