Βάσεις 2021: Στατιστικά των βαθμολογιών. Νέες εκτιμήσεις έρχονται άμεσα μετά τα στατιστικά

Βάσεις 2021: Στατιστικά των βαθμολογιών. Νέες εκτιμήσεις έρχονται άμεσα μετά τα στατιστικά

Αναρτήθηκαν τα στατιστικά των βαθμολογιών των Πανελλήνιων Εξετάσεων για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ.

«Πάτωσαν» οι υποψήφιοι των εξετάσεων φέτος σε μαθηματικά, Ιστορία, Αρχαία , Φυσική και Πληροφορική
Έπιασε «ταβάνι» φέτος η αποτυχία των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις καθώς τα ποσοστά των βαθμών κάτω της βάσης είναι εξαιρετικά υψηλά. Στα μαθηματικά το 57% των μαθητών δεν έπιασε ούτε τη βάση σπάζοντας όλα τα ρεκόρ. Ανάλογη εικόνα υπάρχει στην Ιστορία με το 51.18% των υποψηφίων να παίρνει βαθμούς κάτω της βάσης  και το 45,26% στα Αρχαία Ελληνικά.


Η ίδια απαράδεκτη εικόνα εμφανίζεται σχεδόν σε όλα τα μαθήματα με εξαίρεση τη Νεοελληνική Γλώσσα  και λιγότερο τη Βιολογία και τα Οικονομικά. Με λίγο λόγια φέτος τα παιδιά έγραψαν καλά μόνο στη Νεοελληνική Γλώσσα αλλά και εκεί κατάφεραν να αριστεύσουν μόνο 17 άτομα! τα οποία πήραν βαθμούς από 19 έως 20. Αυτά προκύπτουν από τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας και τα οποία φανερώνουν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν φέτος οι μαθητές λόγω της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης. 

Οι αναλυτές έχουν ήδη καταθέσει τις πρώτες εκτιμήσεις τους δίνοντας πρόγευση για το πού θα κινηθούν φέτος οι βάσεις. Δείτε τα στατιστικά των βαθμολογιών που συγκέντρωσαν φέτος οι υποψήφιοι των Πανελλήνιων Εξετάσεων σε αυτό τον σύνδεσμο.

Όπως φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία από τις βαθμολογίες η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής πάει στις 8.000 - 9.000 μονάδες.

Όπως φαίνεται στο 1ο πεδίο (ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών), δεν αναμένονται ιδιαίτερες αλλαγές, ενώ στο 2ο τα ρετιρέ θα κινηθούν ψηλότερα. Για το 3ο και το 4ο πεδίο όλα δείχνουν μια γενική άνοδο.

 
Εξάλλου, άνοδο των βάσεων σε 3 από τα 4 πεδία των πανελληνίων εξετάσεων προέβλεψε πριν λίγες μέρες ο Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός και σύμβουλος σταδιοδρομίας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως ανέφερε πριν δύο μέρες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπαιδευτικός-φροντιστής Γιώργος Χατζητέγας, οι βαθμολογικές επιδόσεις ανακοινώθηκαν χωρίς τα στατιστικά στοιχεία, γι’ αυτό δε μπορεί κανείς να πει με ασφάλεια πώς θα κυμανθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής των τμημάτων και των σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Δηλαδή, δεν έχει δημοσιοποιηθεί η μέση επίδοση των υποψηφίων σε κάθε επιστημονικό πεδίο, από την οποία στη συνέχεια για κάθε τμήμα της Τριτοβάθμιας θα προκύψει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ανάλογα με το συντελεστή που έχει επιλέξει η κάθε σχολή.

Με βάση τον αριθμό των διαγωνισθέντων, παρατηρεί ο κ. Χατζητέγας, φαίνεται ότι σε δυο επιστημονικά πεδία, το 1ο και το 2ο, στις σχολές δηλαδή των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών και των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών αντίστοιχα, οι υποψήφιοι που διαγωνίστηκαν είναι λιγότεροι από πέρσι. Πιθανόν αυτό θα εξισορροπήσει όποιες τάσεις ανόδου εκδηλωθούν στο 1ο και 2ο επιστημονικό πεδίο, αναφέρει.

Σχετικά με το 3ο επιστημονικό πεδίο, τις Επιστήμες Υγείας και Ζωής, από τα συγκεντρωτικά στοιχεία των φροντιστηρίων, εξηγεί ο κ. Χατζητέγας, διαφαίνεται, ότι οι βαθμολογίες είναι καλύτερες από πέρσι και ότι θα σημειωθούν τάσεις ανόδου στις περιζήτητες ιατρικές σχολές.

Παρόμοια, και στο 4ο επιστημονικό πεδίο, τις Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής, οι βαθμοί των υποψηφίων φαίνεται να είναι καλύτεροι από πέρσι.

Το μεγάλο ερωτηματικό των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, συνεχίζει ο κ. Χατζητέγας, είναι το βαθμολογικό όριο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) σε κάθε επιστημονικό πεδίο, καθώς όσοι βρεθούν κάτω από αυτό, δε θα μπορούν να συμπληρώσουν το πρώτο μηχανογραφικό, που αναφέρεται στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και θα υποχρεωθούν να συμπληρώσουν το δεύτερο μηχανογραφικό, που περιλαμβάνει τις ειδικότητες των ΙΕΚ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα