Τι ισχύει για τις μετακινήσεις - Πως ταξιδεύουμε. Τι σταματά, τι ανοίγει. Καμπανάκι για 10 περιοχές

Η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας και τα νέα μέτρα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος και θα αναλύσει περαιτέρω το τι ισχύει από σήμερα.

Μαζί του  τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης

Τον λόγο πήρε αρχικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, αναλύοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ και μιλώντας για σταθερά πτωτική πορεία στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.

 Μίλησε για μείωση νοσηλευομένων και εισαγωγών, αλλά και για μείωση στους θανάτους.

«Σήμερα βλέπουμε το αποτύπωμα του Πάσχα. Σημαντική επιβάρυνση στην Αιτωλοακαρνανία. Το μήνυμα είναι σαφές. Βλέπουμε εξάρσεις κυρίως σε νησιά, όπως η Ικαρία, η Κάρπαθος, η Κέρκυρα, η Σκιάθος με κοινό χαρακτηριστικό την νόσηση νέων ανθρώπων. Οι νέοι μας πήγαν να δουν τους δικούς τους και κάποιοι μετέφεραν τον ιό στους τόπους τους».

Επιπρόσθετα μίλησε για την σημασία της χρήσης των self tests, λέγοντας πως 1/4 κρούσματα το τελευταίο διάστημα προήλθαν από το νέο αυτό εργαλείο, κάτι που δείχνει και πόσο σημαντικό είναι στην μάχη κατά της πανδημίας, καθώς αν δεν υπήρχαν τα self tests, τότε οι συμπολίτες μας αυτοί -στην πλειοψηφία τους ασυμπτωματικοί- θα μετέδιδαν τον ιό στην κοινότητα -και κυρίως στο ενδοοικογενειακό τους περιβάλλον- χωρίς να το γνωρίζουν.

«Είμαστε ανήσυχοι, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι υψηλός. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα διενεργήθηκαν περισσότερα από 2 εκατ. διαγνωστικά τεστ και θα αυξηθεί περισσότερο, καθώς άνοιξαν και άλλες δραστηριότητες. Σήμερα, 15 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, όλοι ξέρουμε καλά πως θα αποφύγουμε την έκθεσή μας στον ιό χωρίς απαγορεύσεις και χωρίς στερήσεις» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Μαγιορκίνης: Σταθεροποίηση και πιθανή συρρίκνωση της επιδημίας στην Ελλάδα

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν σταθεροποίηση και πιθανή συρρίκνωση της επιδημίας στην Ελλάδα, τόνισε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό. 

Ο καθηγητής σημείωσε πως την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα η προσέλευση για τεστ ήταν μικρότερη λόγω των αργιών. 

Η πίεση στο σύστημα υγείας παρεμένει σταθερά υψηλή, αλλά συνέχισε να δείχνει σημεία αποσυμπίεσης για ακόμα μία εβδομάδα. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις μονάδες εντατικής θεραπείας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 8%. 

 Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με την νόσο παρουσίασε μείωση. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του εμβολιασμού αλλά και στην τήρηση των μέτρων προστασίας, λέγοντας ότι δεν είναι ακόμα η στιγμή για χαλάρωση. 

Όσον αφορά στα self-test, είπε ότι μέχρι σήμερα περισσότερα από 10 εκατ. ατομικές συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερους από 3 εκατ. πολίτες και έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας μέχρι σήμερα, 14.172 κρούσματα.

Χαρδαλιάς: άνοιξαν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις  - Οι οδηγίες

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στο… τέλος του εξάμηνου lockdown που ξεκίνησε από σήμερα. «Είναι ξεκάθαρο ότι η αργή αλλά σταθερή βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, κάνουν δυνατή την σταδιακή άρση των μέτρων», είπε ξεκινώντας, υπενθυμίζοντας όμως πως υπάρχουν κανόνες που παραμένουν.

Σημείωσε πως άνοιξαν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις οδικώς, αλλά και με καράβι και αεροπλάνο (σ.σ. στις δύο τελευταίες περιπτώσεις με υποχρεωτικό μοριακό τεστ, rapid ή self test).

Επίσης υπενθύμισε πως τελείωσαν από σήμερα τα SMS, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 00.30 και διαρκεί μέχρι τις 05.00 το πρωί.

Παράλληλα, ανακοίνωσε τις ημερομηνίες που ανοίγουν νέες δραστηριότητες και είναι οι εξής: 

 Δευτέρα 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και Κολλέγια, ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης αποφοίτων Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ.


Στις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν τα ωδεία, με αναλογία 1:1. Την ίδια ημερομηνία επαναλειτουργούν και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, «προκειμένου να μην υπάρξει μαζικό άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών, σταθμίζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα και ελλείψει της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στις συγκεκριμένες ηλικίες των παιδιών».


Στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους, με πληρότητα 75%.


Στις 28 Μαΐου, επανεκκινούν και τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους. Το μέτρο αυτό αφορά μόνο καθήμενους, ωστόσο, με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50% και με συγκεκριμένη ταξιθεσία.


Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε ότι καταργήθηκε το SMS τόσο στο 13033, όσο και στο 13032, ενώ επεκτείνεται το ωράριο στην απαγόρευση κυκλοφορίας και είναι σε ισχύ από σήμερα (14/5) στις 00:30 το βράδυ.

Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, η μετακίνηση στην απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:30 έως τις 05:00, επιτρέπεται για τους εξής λόγους:

Μετακίνηση για λόγους εργασίας
Μετακίνηση για λόγους υγείας
Βόλτα με το κατοικίδιο σε κοντινή απόσταση από την οικεία
Ταυτόχρονα, διευκρίνισε ότι η μετακίνηση για εργασία γίνεται με το αντίστοιχο έγγραφο που έχουν οι εργαζόμενοι, ενώ για τις άλλες δύο κατηγορίες χρειάζεται βεβαίωση μετακίνησης τύπου Β.

 Μετακίνηση με πλοίο και αεροπλάνο

Στη συνέχεια της ενημέρωσης, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού, με αυστηρά μέτρα όμως, που αφορούν τις μετακινήσεις προς τα νησιά.

Εξαίρεση από τους νέους περιορισμούς, αποτελούν η Σαλαμίνα, η Εύβοια και η Λευκάδα.

Καμπανάκι για 10 περιοχές
«Ο ιός βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας» προειδοποίησε στην συνέχεια, λέγοντας: «Το αποδεικνύουν και τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, καθώς η επιδημιολογική εικόνα ορισμένων περιοχών δείχνει σημεία επιδείνωσης που μας προβληματίζουν. Γι’ αυτό απευθύνω έκκληση στους κατοίκους Κέρκυρας, Ορεστιάδας, Σκιάθου, Αγρινίου, Μεσολλογίου, Ικαρίας, Πάτμου, Νάξου, Καρπάθου και του Μυλοποτάμου Ρεθύμνου να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των κανόνων. Στις περιοχές αυτές παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου τα τελευταία 24ωρα. Συνέπεια όμως είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να δείχνουμε όλοι μας».

Πώς θα γίνονται οι πτήσεις στα νησιά – Τι ισχύει για τους ταξιδιώτες με πλοίο

Οδηγίες για τους επιβάτες πτήσεων εσωτερικού προς νησιωτικούς προορισμούς, με ισχύ από την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021, εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

 
Σύμφωνα με την ΥΠΑ οι επιβάτες οφείλουν να πληρούν μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, που έχει εκδοθεί μέσω σχετικής ιστοσελίδας.

Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό, να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων ημερών (14) τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και να προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου και τον αριθμό των δόσεων.

β) να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR (με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος) εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου ή σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.

Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό, μπορούν να προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού τεστ, στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα.

 
 γ) να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού και πιστοποιείται με σχετική βεβαίωση που επιδεικνύεται έντυπα.

Η πιστοποίηση του αποτελέσματος θα γίνεται μέσω της δήλωσης βεβαίωσης αποτελέσματος self-test για COVID-19, η φόρμα συμπλήρωσης της οποίας είναι αναρτημένη στη σελίδα https://self-testing.gov.gr/covid19-self-test-print.pdf στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.

δ) να επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης που έχει ισχύ για χρονικό διάστημα από δύο έως εννιά μήνες μετά τη νόσηση.

Οι ανωτέρω υποχρεώσεις αφορούν ανηλίκους από πέντε (05) ετών και άνω.

 
Η αρνητική διάγνωση του ελέγχου με την μέθοδο PCR και rapid test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης έντυπα ή ηλεκτρονικά.

Αν οι έλεγχοι αυτοί έχουν διενεργηθεί στην αλλοδαπή και ισχύουν κατά τον χρόνο επιβίβασης των επιβατών στο αεροσκάφος, οι σχετικές βεβαιώσεις γίνονται αποδεκτές υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με τις οποίες επετράπη η είσοδός τους στην Ελλάδα.

 Ο έλεγχος των παραπάνω εγγράφων πραγματοποιείται από τους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών κατά τη διάρκεια της επιβίβασης.

Οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος υποχρεούνται πριν από την επιβίβαση, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς και κατά την αποβίβαση των επιβατών να συμμορφώνονται και προς τα λοιπά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορωνοϊού που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Πώς να προετοιμαστείτε για να ταξιδέψετε
Οι πολίτες μπορούν να μετακινηθούν σε νησιά από σήμερα, αλλά με περιορισμούς.

Συγκεκριμένα, όλοι θα πρέπει να διαθέτουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού με πάροδο 14 ημερών από τη δεύτερη δόση είτε αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών ή rapid test/self test 24 ωρών.

Επίσης, όσοι έχουν νοσήσει από κορονοϊό μπορούν να φέρουν βεβαίωση νόσησης από δύο έως και εννέα μήνες μετά την ασθένεια.

Τον έλεγχο των βεβαιώσεων έχουν αναλάβει οι αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ υπόχρεοι είναι όλοι οι ταξιδιώτες από πέντε ετών και άνω.

Τονίζεται πως η φόρμα Passenger Locator Form (PLF) παραμένει σε ισχύ για εισερχόμενους τουρίστες, ενώ το αποτέλεσμα του self test δηλώνεται στη διαδικτυακή πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Σας υπενθυμίζουμε ότι για τις χερσαίες διαπεριφερειακές μετακινήσεις συνιστάται η τακτική διενέργεια self test, χωρίς να είναι υποχρεωτική.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα