Παγώνη: Εδώ γίνεται πόλεμος, εμείς θα σκεφτόμαστε τα εξοχικά; Ιωαννίδης: Ναι στις μετακινήσεις

Παγώνη: Εδώ γίνεται πόλεμος, εμείς θα σκεφτόμαστε τα εξοχικά;  Ιωαννίδης: Ναι στις μετακινήσεις

Η φιλοσοφία να κρατήσουμε τον πληθυσμό κλειστό έχει οδηγήσει σε φαινόμενα εκτόνωσης και χαλάρωσης τα οποία θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει, αν είχαμε πιο συνεπή στρατηγική. Αυτή τη στιγμή το επιδημικό κύμα στην Ελλάδα είναι στην χειρότερη φάση του. Μπορεί να είμαστε 10, 20 φορές ή περισσότερο σε χειρότερη κατάσταση από πέρυσι. Έχουμε ένα ενεργό επιδημικό κύμα. Με το να εγκλωβίσουμε τον πληθυσμό μέσα σε πυκνά αστικά κέντρα τα οποία είναι πυκνά και ήδη φτάσαμε σε φαινόμενα συνωστισμών και να μη δώσουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ο επιπλέον χώρος, είναι λάθος στρατηγική

Υπέρ των διαπεριφερειακών μετακινήσεων ενόψει Πάσχα αλλά και του ανοίγματος της εστίασης τάχθηκε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής επιδημιολογίας και πληθυσμιακής Υγείας, Τζον Ιωαννίδης, τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα στον πληθυσμό να κινηθεί.

«Δεν πρέπει να υπάρχει περιορισμός στις μετακινήσεις» υπογράμμισε, λέγοντας ότι είναι αδύνατη η μικροδιαχείριση της κινητικότητας του πληθυσμού.

Προέκρινε, δε, το άνοιγμα της εστίασης, σε συνάρτηση με τα φαινόμενα ακραίου συνωστισμού που καταγράφονται. «Αν την ίδια κινητικότητα την κατανέμουμε σε περισσότερους χώρος και χρονικό διάστημα, θα είχαμε αραίωση των επαφών και των εκθέσεων» εξήγησε.

Ο κ. Ιωαννίδης, μάλιστα, αναφέρθηκε στο εν Ελλάδι lockdown κάνοντας λόγο για πλήρη αποτυχία. « Η Ελλάδα συνεχίζει να έχει το πιο σκληρό lockdown. Πλήρης αποτυχία. Έχουμε 80 θανάτους την ημέρα. Σημασία δεν έχει να ευημερούν οι δείκτες, αλλά να να σώζουμε ζωές και να ζουν οι άνθρωποι μια πιο φυσιολογική ζωή».

Για την πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μίλησε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Όπως είπε το πρωί της Τρίτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπάρχει ένα 40-45% από αυτούς που έχουν έρθει και νοσηλεύονται, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη και ένα 25% που δεν έχουν εμβολιαστεί ενώ ήταν η σειρά τους. Αυτοί που νοσηλεύονται αυτή την εποχή είναι νέοι. Τόνισε πάντως πως υπάρχει μια σταθερότητα στα κρούσματα, αλλά ο αριθμός των νοσηλευομένων εντός και εκτός ΜΕΘ είναι ακόμη μεγάλος.

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα η κυρία είπε χαρακτηριστικά: «Εδώ καίγεται ο κόσμος, γίνεται πόλεμος, εμείς θα σκεφτόμαστε αν θα πάμε στα εξοχικά;».

Όπως εξήγησε, οι περισσότεροι από την επιτροπή είναι γιατροί και ξέρουν ακριβώς τι συμβαίνει στα νοσοκομεία. «Δεν νομίζω ότι θα πάρει το ρίσκο καμία επιτροπή να βγάλει τον κόσμο στην επαρχία. Προχτές, βάλαμε σε ράντζα τους non-Covid ασθενείς.», επεσήμανε.

Παράλληλα, σαν λύση για τα κορoνοπάρτι είπε ότι ίσως αν ανοίξει η εστίαση κάποιοι βγουν και έτσι θα εκτονωθεί η κατάσταση. Σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού των τελευταίων ημερών, είπε πως «η νεολαία δεν έχει καταλάβει ότι οι μεταλλάξεις την αφορούν. Ένας ασυμπτωματικός μπορεί να μεταδώσει σε 50-80 άτομα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα