Ηρθε η ώρα της απόφασης: Πάσχα στο χωριό ή στην πόλη; Τι θα γίνει με τα κορονοπάρτι;

Ηρθε η ώρα της απόφασης: Πάσχα στο χωριό ή στην πόλη; Τι θα γίνει με τα κορονοπάρτι;

Έφτασε η ώρα των αποφάσεων για την κυβέρνηση για το τι μέλλει γενέσθαι με τον εορτασμό του Πάσχα.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται οι ειδικοί αναμένεται να εισηγηθούν στην κυβέρνηση για το τρόπο που θα γιορτάσουμε το Πάσχα την ώρα που τα μαθηματικά μοντέλα θέλουν την κάμψη των αριθμών κρουσμάτων και διασωληνωμένων την τρίτη εβδομάδα του Μαϊου.

Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται περίπου στις 200.000 και σε αυτό το πλαίσιο είναι εξαιρετικά δύσκολο οι ειδικοί να πάρουν μία απόφαση προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης των μετακινήσεων.

Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να μεταφερθούν και για την επόμενη.

Το ενδεχόμενο για Πάσχα στο χωριό απομακρύνεται όλο και περισσότερο, αφού κρούσματα και διασωληνωμένοι βρίσκονται στα ύψη, με τους ειδικούς λοιμωξιολόγους να εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι, κάνοντας μάλιστα λόγο και για πάνω από 900 διασωληνωμένους το επόμενο διάστημα.

Τους ειδικούς ανησυχούν και οι εικόνες που έρχονται από τις πλατείες, με δεκάδες νέους να συνωστίζονται χωρίς κανένα μέτρο προστασίας.

Αυτό που φοβούνται περισσότερο είναι η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας και η μεγαλύτερη διασπορά του ιού.

Αυτά είναι τα μέχρι στιγμής δεδομένα για το Πάσχα

Η «Μεγάλη Εβδομάδα» για την κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς είναι σαφές ότι βρίσκεται σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι. Από την μια στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι η κόπωση των πολιτών πλέον έχει φτάσει στο... ζενίθ, από την άλλη, όμως, τα επιδημιολογικά δεδομένα και, κυρίως, η κατάσταση στο ΕΣΥ δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα νέα μέτρα εν όψει του Πάσχα έχουν ως εξής:

«Πάσχα στην πόλη»: Στην κυβέρνηση θα περιμένουν μέχρι (κυριολεκτικά) την τελευταία στιγμή, μήπως αλλάξει κάτι στα στοιχεία. Ναι μεν άπαντες στο Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελαν να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, όμως «κοιτάζουν» και την επόμενη ημέρα. Μετά το Πάσχα στόχος παραμένει το άνοιγμα τόσο των υπολοίπων βαθμίδων όσο και του Τουρισμού, κι αν προκύψει μεγάλη διασπορά το επόμενο διάστημα, ο φόβος να υπάρξει μετάθεση των ημερομηνιών είναι μεγάλος. Την ίδια ώρα και οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται διστακτικοί αφού ο αριθμός των διασωληνωμένων βρίσκεται (ακόμα) στα ύψη.
Δεν θα γίνει η καθιερωμένη περιφορά του Επιταφίου, αν και μπορεί ο Επιτάφιος να βγει στο προαύλιο των ιερών ναών: Αυτό ουσιαστικά κλείδωσε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, στη Βουλή, ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Την τελευταία λέξη θα έχουν οι λοιμωξιολόγοι, αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα συναινέσουν, εφόσον προφανώς τηρούνται όλα τα μέτρα συγχρωτισμού εντός και εκτός των Εκκλησιών.
Η Ανάσταση θα γίνει νωρίτερα: Από την στιγμή που το φετινό Πάσχα δεν θα είναι σαν τα προηγούμενα και για να μην παρατηρηθούν φαινόμενα συγχρωτισμού, θα υπάρξει πρόταση η Ανάσταση να γίνει νωρίτερα από τις 12 τα μεσάνυχτα, όχι όμως νωρίτερα από τις 9.30.
Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα έρθουν μετά από τις απαραίτητες συνεδριάσεις των λοιμωξιολόγων. Κυβερνητικές πηγές σπεύδουν να θυμίσουν την περασμένη Παρασκευή, η Κυβέρνηση είχε θέσει το ερώτημα για επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων και η εισήγηση της Επιτροπής ήταν αρνητική, οπότε ακόμη τίποτα δεν έχει «κλειδώσει», είτε προς τη μια είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

 Προβληματισμός για τα κορονοπάρτι

Στο μεταξύ σε μεγάλο πονοκέφαλο τείνουν να εξελιχθούν τα περιβόητα κορονοπάρτι στις πλατείες της Αττικής. Στο ερώτημα γιατί δεν επεμβαίνει η Αστυνομία η απάντηση της Α. Πελώνη ήταν σαφής: «Η Αστυνομία δεν μπορεί να υποκασταστήσει την κοινωνική συνείδηση. Ολοι πολίτες θα πρέπει, με αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης, να σεβαστούν τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας, ώστε να νικήσουμε την πανδημία. Μια επέμβαση της Αστυνομίας σε κάποια από τις πλατείες όπου συγκεντρώνονται εκατοντάδες άνθρωποι, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επεισόδια και ακόμη μεγαλύτερη διασπορά. Γίνονται ωστόσο προσπάθειες -όπως έγινε στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, όπου αναπτύχθηκαν δυνάμεις της Αστυνομίας- προκειμένου να αποτραπούν τέτοιες συγκεντρώσεις».


Οι εικόνες από την πλατεία Αγία Βαρνάβα στο Παγκράτι, την πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, αλλά και σε άλλες περιοχές όπως το Περιστέρι, το Κολωνάκι και τα Εξάρχεια, προκαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου πονοκέφαλο, αλλά και στις τάξεις των επιστημόνων, ενόψει μάλιστα και του ανοίγματος του τουρισμού.

Πάρτι χωρίς μάσκες, χωρίς να τηρούνται αποστάσεις αλλά και αγανάκτηση από τους κατοίκους των περιοχών, φέρνουν την κυβέρνηση – σε μία περίοδο ιδιαίτερης κόπωσης μετά το πολύμηνο Lockdown – κοντά στο να λάβει αποφάσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Όπως λένε πάντως στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου, έχει αποφασιστεί η παρουσία της αστυνομίας να είναι διακριτική.  
Την ίδια στιγμή, ξεκαθαρίζεται ότι θα ενταθεί η προσπάθεια να εντοπιστούν οι ενδεχόμενοι διοργανωτές και στέλνεται το μήνυμα ότι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος είναι η κοινωνική απομόνωση καθώς η πλειοψηφία τηρεί τα μέτρα.

«Η αστυνομία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κοινωνική συνείδηση»
Ερωτηθείσα για τη στάση της αστυνομίας στα κορωνοπάρτι η κ. Πελώνη υπογράμμισε ότι «η αστυνομία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κοινωνική συνείδηση». «Μια παρέμβαση μαζική της αστυνομίας σε συγκεντρώσεις ή πάρτι 1000 ατόμων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικότερη διασπορά του ιού και ακόμη και σε επεισόδια καθώς μπορεί να υπάρχουν ομάδες, μέσα σε αυτά τα πάρτι, που να επιδιώκουν ένα κλεφτοπόλεμο ή μια σύγκρουση με την αστυνομία» είπε και έκανε έκκληση στην κοινωνική ευθύνη όλων να τηρήσουν τα μέτρα. «Δεν πρέπει να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα που είναι ότι η πλειονότητα των συμπολιτών μας τηρεί τα μέτρα και κάνει υπομονή για να βγούμε από το τούνελ» τόνισε και σημείωσε ότι θα γίνουν αντίστοιχες προσπάθειες όπως στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, όπου αναπτύχθηκαν δυνάμεις της αστυνομίας, προκειμένου να αποτραπούν συγκεντρώσεις. Η κ. Πελώνη επισήμανε ότι σε κάθε περίπτωση η παρουσία της αστυνομίας είναι διακριτική.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα