Μέλος της Επιτροπής των ειδικών: Ξεχάστε τη μαζική έξοδο το Πάσχα

Μέλος της Επιτροπής των ειδικών: Ξεχάστε τη μαζική έξοδο το Πάσχα

Μέσα στην εβδομάδα οι λοιμωξιολόγοι θα κάνουν τις πρώτες εκτιμήσεις, έχοντας στα χέρια τους και κρίσιμα για τις αποφάσεις τους, επιδημιολογικά δεδομένα από το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου.

Όλες οι αποφάσεις που αφορούν στο Πάσχα αναμένεται να ανακοινωθούν ως την ερχόμενη Παρασκευή ή το αργότερο τις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προτάσεων που συζητούν οι Επιστήμονες είναι το Πάσχα να εφαρμοστούν μέτρα τύπου Χριστουγέννων. Να υπάρχει δηλαδή μία… μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Να επιτραπεί να γιορτάσουμε στα σπίτια μία ακόμη οικογένεια ή λίγοι φίλοι. Η μετακίνηση να γίνεται με τον κωδικό 6 στο SMS 13033 και τις ημέρες των γιορτών να υπάρξει χρονική επέκταση της ελεύθερης κυκλοφορίας μετά τις 21:00, καθώς και οι ιερές ακολουθίες τις ημέρες εκείνες ολοκληρώνονται αργά το βράδυ.

Τίποτα όμως δεν έχει κλειδώσει και αυτή τη στιγμή όλα είναι στον αέρα με τον κορονοϊό να σαρώνει τη χώρα και τους νεκρούς να αγγίζουν τους 100 κάθε μέρα.

Μέλος της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε τη μαζική έξοδο το Πάσχα!
 
Έσβησε τις ελπίδες για Πάσχα στο χωριό και τη μετακίνηση εκτός νομού ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αχιλλέας Γκίκας. Όπως είπε, αυτή την εβδομάδα η Επιτροπή θα κάνει τρεις συνεδριάσεις για να εξετάσει τα δεδομένα, ενώ έδωσε το στίγμα για περαιτέρω ανοίγματα μετά το Πάσχα.

«Να ξεχάσουμε τη μαζική έξοδο. Να οργανώσουμε μέσα στην πόλη μας να περάσουμε το Πάσχα. Πάσχα όχι στη βεράντα, αλλά στη γειτονιά» δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Γκίκας κλήθηκε να απαντήσει και στο ερώτημα «γιατί εάν έχω αρνητικό τεστ όπως ο Σέρβος τουρίστας να μην μπορώ να ταξιδέψω;». Όπως εξήγησε ο ίδιος: «Δεν μπορεί να μετακινηθεί ο Σέρβος τουρίστας έξω από την περιφερειακή ενότητα στην οποία θα πάει, όπως και εμείς, εκεί θα μείνει, δεν μπορεί να πάει στην Αθήνα».

Όσο για το αν θα ταξιδέψουν οι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις, ανέφερε: «Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε μέσα στην εβδομάδα, με την αποτύπωση του επιδημιολογικού χάρτη αυτή τη στιγμή έχουμε κάποια θετικά στοιχεία για την απελευθέρωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων προσεκτικά και θα προχωρήσουμε σε μια καλύτερη διαχείριση». «Να θυμίσω», πρόσθεσε, «ότι στο Ισραήλ έχουν κάνει ελάφρυνση όχι πλήρη με 80% εμβολιασμένων».

 
Για το θέμα της εστίασης με τραπεζάκια έξω, ο καθηγητής επισήμανε πως «αυτό που κάνουμε είναι να βάλουμε τους βηματισμούς του ανοίγματος της κοινωνίας, πρέπει να είναι με μέτρο, αργά. Νομίζουμε ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα αρχίσουμε να μιλάμε για περισσότερα ανοίγματα».

Στην ερώτηση αν τρέχουν γρηγορότερα οι εξελίξεις από τις αποφάσεις της Επιτροπής, όπως για παράδειγμα γίνεται με τα πάρτι στις πλατείες, ο κ. Γκίκας είπε πως «αυτό το θέμα δεν είναι ακριβώς κομμάτι από τις αρμοδιότητες της Επιτροπής μας, αφορά την Πολιτεία και κομματιών της κοινωνίας μας». «Πρέπει», υπογράμμισε, «οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να βρουν τρόπους έξυπνους να αποσυμφορήσουν για λίγες μέρες».

«Το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό. Οι νεολαίοι να μαζεύονται και να γλεντάνε. Είναι κομμάτι από τη νιότη, πρέπει κανείς να το δει με κατανόηση και από την άλλη πρέπει να τους πει κάποιος ότι κάνουν λάθος. Θέλει ειδική διαχείριση, δεν πρέπει να πας κόντρα στη νεολαία» σημείωσε.
Για τη δημοσίευση, τέλος, των πρακτικών της Επιτροπής και τα περί χειραγώγησής της από την κυβέρνηση σχολίασε με μια φράση που αποδίδεται στον Αϊνστάιν για το σύμπαν και την ανοησία και ξεκαθάρισε:

«Θέλω να σας φέρω μπροστά σε μια εικόνα που 30 άνθρωποι κάθονται 7-8 ώρες και πολλές φορές μέχρι τα μεσάνυχτα για να επεξεργαστούν όλα τα δεδομένα για να δώσουν μια υπεύθυνη απάντηση, να πάρουν πάνω τους το φορτίο της ευθύνης και μιλάμε τώρα για μια άλλη προσέγγιση που κατά τη γνώμη μου είναι λίγο ανόητη. Ποτέ κανείς δεν μου είπε αντίθετο από αυτό που θα μπορούσα να επεξεργαστώ μόνος μου».

 
«H διαδικασία λήψης των αποφάσεων γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο. Η Επιτροπή συνεδριάζει, βάζει κάτω τα δεδομένα και ακολούθως εισηγείται. Η Πολιτεία είναι αυτή που αποφασίζει» είπε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα