Ανοίγουν γυμνάσια-Λύκεια 1 Φεβρουαρίου. Τι ισχύει για κόκκινες περιοχές και άλλες εκπαιδευτικές δομές

Ανοίγουν γυμνάσια-Λύκεια 1 Φεβρουαρίου. Τι ισχύει για κόκκινες περιοχές και άλλες εκπαιδευτικές δομές

Η ενημέρωση για τον κορονοιό στη χώρα μας, αλλά και το πως και πότε θα ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια. Στην ενημέρωση με Χαρδαλιά, Παπαευαγγέλου, Μαγιορκίνη και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Οι ειδικοί έτσι όπως έχει αποφασιστεί εισηγούνται κάθε Παρασκευή πως θα φτάσουμε σιγά σιγά στην κανονικότητα. 

Σήμερα θα μάθουμε πως θα ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια αλλά και τι θα γίνει με το κυνήγι και το ψάρεμα αφού όπως μάθαμε θα επιτραπούν αλλά υπό συγκεκριμένους όρους και κανόνες. 

Σήμερα στις έξι ανοίγει και η πλατφόρμα των εμβολιασμών για ηλικίες από 80 έως 84 ετών.

Παρατηρούμε μια σταθεροποίηση τις τελευταίες εβδομάδες είπε ξεκινώντας την ενημέρωση η κα Βάνα Παπαευαγγέλου. Είπε ότι τα ενεργά κρούσματα είναι 6.000 με τα μισά να είναι στην Αττική. Δυστυχώς δεν βλέπουμε μείωση στην Αττική, είπε ακόμα. Ο δείκτης θετικότητας είπε ακόμα έμεινε κάτω από το 2%. Οι ενεργοί φορείς είναι περισσότεροι, τόνισε επίσης καθώς υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί. Στην Αττική η πληρότητα των ΜΕΘ είναι αυξημένη και φτάνει το 58%. Για το λιανεμπόριο είπε ότι είναι νωρίς για να δούμε το αποτύπωμα της αύξησης της κινητικότητας. 

 Για το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων η κα Παπαευαγγέλου είπε ότι το άνοιγμα των σχολείων είναι προτεραιότητα. Και ανακοίνωσε ότι από την 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια με ομόφωνη απόφαση της επιτροπής.

«Για τις κόκκινες περιοχές εισηγηθήκαμε να λειτουργήσουν μόνο τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα μείνουν κλειστά», είπε.

 Κεραμέως: Έτσι θα λειτουργήσουν τα σχολεία 

Μετά λοιπόν, από τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά μας που λειτουργούν από τις 11 Ιανουαρίου και τα ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων που λειτουργούν αδιάλειπτα όλο αυτό το διάστημα, επιστρέφουν στις τάξεις και οι μαθητές Γυμνασίων και όλων των τύπων Λυκείων, με την εφαρμογή όλων των μέτρων πρόληψης που περιλαμβάνονται στις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου.

Τα μέτρα είναι: 

– η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,

– τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,

– οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,

– η χρήση αντισηπτικών,

– οι σχολαστικοί καθαρισμοί,

– οι τακτικοί αερισμοί των χώρων,

– τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

– οι σχολικοί εορτασμοί με μέτρα,

– οι επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα, κ.α.

 Επιπλέον, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Για παράδειγμα μόλις αυτήν την εβδομάδα έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στον Ασπρόπυργο, περιοχή με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, και δεν είχαμε ούτε ένα θετικό αποτέλεσμα. Επίσης έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορονοϊό. Ενημερώνονται για το ραντεβού τους μέσω SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Είναι μέτρο καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν ανταποκριθεί στη δυνατότητα αυτή, και καλούμε και τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και τους μαθητές άνω των 16 ετών, να την αξιοποιήσουν για δωρεάν εξέταση.

Διευκρινίζεται:

– Στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές, τα Λύκεια θα λειτουργούν για την ώρα εξ αποστάσεως, με τηλεκπαίδευση, και όχι δια ζώσης. Τα Λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές.

– Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (όπως Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) παραμένουν για την ώρα σε εξ αποστάσεως λειτουργία.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, η διαδικασία είναι δυναμική, τα δεδομένα της πανδημίας εξετάζονται διαρκώς και προσαρμόζονται αναλόγως και οι αποφάσεις μας για τα επόμενα βήματα. Μία επιπλέον επισήμανση: ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες που έχουν προκύψει στη φοιτητική κοινότητα, φοιτητές που επιθυμούν να μετακινηθούν για να αποδεσμεύσουν κάποιο μισθωμένο ακίνητο, θα μπορούν να το κάνουν στο πλαίσιο μετακίνησης συνολικής διάρκειας έως 3 ημερών με απαραίτητο δικαιολογητικό τη λήξη του σχετικού μισθωτηρίου».

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα