Μόσιαλος για βρετανική μετάλλαξη: Πλεονέκτημα μετάδοσης έως και 50% - Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα

Tα νεότερα δεδομένα σε σχέση με τις εκτιμήσεις για ταχύτερη μετάδοση της «βρετανικής» μετάλλαξης του κορονοϊού παραθέτει, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας κ. Ηλίας Μόσιαλος, μέσω νέας εκτενούς ανάρτησής του στα κοινωνικά δίκτυα.

Στο ίδιο post ο καθηγητής αναφέρεται και στις ερευνητικές προσπάθειες των επιστημόνων να «αποκωδικοποιήσουν» την εν λόγω παραλλαγή του ιού, γνωστή ως «Β 1.1.7», μέσω κοινοπραξιών.

Αναλυτικά ο κ. Μόσιαλος επισημαίνει:

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ερευνητές του Imperial College London θα ηγηθούν μιας νέας κοινοπραξίας που θα μελετά τις επιπτώσεις των αναδυόμενων μεταλλάξεων στον SARS-CoV-2.

Η κοινοπραξία που ονομάζεται ‘G2P-UK National Virology Consortium’ θα μελετά τον τρόπο με τον οποίο οι μεταλλάξεις επηρεάζουν τη μεταδοτικότητα των παραλλαγών του κορονοϊού - και το εάν συμβαίνει-, τη σοβαρότητα της συμπτωματολογίας που προκαλεί και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και των θεραπειών λόγω αυτών των αλλαγών στο γονιδίωμα.

Η κοινοπραξία υποστηρίζεται από κυβερνητική χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκατ. λιρών. Η ομάδα θα συνεργαστεί με την κοινοπραξία COVID-19 Genomics UK (COG-UK) και τον Εθνικό Φορέα Δημόσιας Υγείας (Public Health England) και τα αποτελέσματα θα αξιολογούνται και θα συμπεριλαμβάνονται για τη λήψη αποφάσεων και αλλαγών της κυβερνητικής στρατηγικής.

Τι νέα δεδομένα έχουν προκύψει όσον αφορά τη νέα παραλλαγή;

Σε μια πρόσφατη μελέτη (επί του παρόντος αδημοσίευτη αλλά διαθέσιμη σε επίπεδο προδημοσίευσης εδώ, αναλυθήκαν τα συγκριτικά αποτελέσματα των παραλλαγών, όπως προκύπτουν από μοριακά τεστ ρινοφαρυγγικών επιχρισμάτων.

Τα δείγματα συλλέχθηκαν από τις 28 Σεπτεμβρίου 2020 έως τις 2 Ιανουαρίου 2021.

Τα βασικά ευρήματα της μελέτης περιλαμβάνουν τα εξής σημεία:

Δεν παρατηρείται υψηλότερο ιικό φορτίο στα δείγματα όσων φέρουν την παραλλαγή Β 1.1.7 (με έμμεση αναγωγή από τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ)

Η συχνότητα είναι συγκρίσιμη σε εφήβους και ενήλικες

Τα ποσοστά των λοιμώξεων σε συμπτωματικούς και ασυμπτωματικούς φορείς είναι παρόμοια.

Φαίνεται πως η μέση ημερήσια αύξηση των περιπτώσεων που φέρουν την παραλλαγή Β1.1.7, είναι κατά περίπου 6% υψηλότερη, σε σχέση με άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν.

Υπάρχει σημαντική γεωγραφική και χρονική ετερογένεια της διάδοσης της παραλλαγής.

Τι σημαίνει αυτό;

Ας υποθέσουμε πως δεν υπάρχει καμία άλλη διαφορά μεταξύ της παραλλαγής Β 1.1.7 και των άλλων παραλλαγών που κυκλοφορούν, εκτός από τη μεταδοτικότητα. Οι ειδικοί υποθέτουν -καταρχάς- ότι χρειάζονται 5 ημέρες για να αναπαραχθεί αρκετά μέσα μας ο ιός και να αναπτύξουμε συμπτώματα. Αυτό το διάστημα είμαστε μεταδοτικοί εν αγνοία μας.

Με ρυθμό αύξησης περίπου 6% ημερησίως, και μεσοδιάστημα μεταξύ λοιμώξεων -όπως είπα- 5 ημέρες, αυτό δίνει στην παραλλαγή Β 1.1.7 ένα πλεονέκτημα μετάδοσης 30% σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν. Αυτά τα στοιχεία δηλαδή θα μας έδιναν για την παραλλαγή Β 1.1.7 ένα R περίπου ίσο με 1,3.

Εάν όμως αντί για 5 ημέρες, το χρονικό διάστημα είναι 7 ημέρες, αυτό σημαίνει πως ο ιός έχει πλεονέκτημα μετάδοσης κατά περίπου 50%.

Τι άλλο σημαίνει αυτό;

Οι ασυμπτωματικές λοιμώξεις μπορεί να συμβάλλουν ουσιαστικά στην εξάπλωση της παραλλαγής B.1.1.7 και δυστυχώς δεν μπορούν να καταγραφούν από τον τρόπο ιχνηλάτησης που εστιάζει σε συμπτωματικές περιπτώσεις και στις επαφές τους.

Ο νέος κορονοϊός κυκλοφορεί για περισσότερο από ένα χρόνο και είναι διαδεδομένος σε όλο τον κόσμο. Βρισκόμαστε όμως στο σημείο όπου ο ιός εμφανίζει συνεχώς νέες παραλλαγές. 

Η δυναμική - σε πραγματικό χρόνο - καταγραφή των παραλλαγών σε κάθε χώρα είναι κρίσιμης σημασίας. Κάθε χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για να αξιολογεί τον κίνδυνο που θέτουν οι αναδυόμενες παραλλαγές ώστε να κατανοούμε σε πραγματικό χρόνο τους μηχανισμούς με τους οποίους δρουν.

Σε πολλές χώρες που γίνεται συστηματική αξιολόγηση και καταγραφή των αλληλουχιών των κλινικών δειγμάτων, όπως οι ΗΠΑ, η Δανία, το Ισραήλ και άλλες, αναμένουν πως η παραλλαγή B.1.1.7 θα είναι το επικρατούν στέλεχος σύντομα. Η συλλογή αντίστοιχων στοιχείων και στη χώρα μας πρέπει να συστηματοποιηθεί».

Δείτε ολόκληρη την ανάρτηση του καθηγητή, και τα αντίστοιχα γραφήματα, παρακάτω:

26 τα κρούσματα της «βρετανικής» μετάλλαξης στην Ελλάδα - Προσοχή συστήνουν οι ειδικοί

Υπενθυμίζεται πως η προαναφερθείσα μετάλλαξη του κορονοϊού έχει κάνει αισθητή την παρουσία της και στην Ελλάδα, όπου καταγράφηκε, για πρώτη φορά, πριν μερικές εβδομάδες.

Στη χώρα μας, συγκεκριμένα, έχουν βεβαιωθεί 26 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης, όπως δήλωσε προ ημερών ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, επισημαίνοντας πως η συνθήκη αυτή απαιτεί την αυξημένη προσήλωση όλων μας.

Την Τρίτη έγινε γνωστό, δε, πως δύο εκ των κρουσμάτων αυτών είναι «ορφανά». Για τους δύο αυτούς φορείς, δηλαδή, δεν υπάρχει πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό, ούτε προκύπτουν επαφές με άλλα εισερχόμενα κρούσματα.

Δε μπορεί, επομένως, να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η κυκλοφορία των μεταλλάξεων στην κοινότητα να έχει ήδη ξεκινήσει, σενάριο που θέτει σε επιφυλακή τις αρμόδιες αρχές. Τα εν λόγω κρούσματα εντοπίστηκαν σε Αττική, σε περιοχή του δήμου Αθηναίων, και Κρήτη, σύμφωνα με πληροφορίες, όπου και παραμένουν, ευρισκόμενα σε καραντίνα. 

Στην μετάλλαξη του ιού που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας - από τα τέλη της περασμένης χρονιάς περίπου - αναφέρθηκε και ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας στο Παν. Πατρών κ. Χαράλαμπος Γώγος.

«Ο λόγος των θετικών προς τα συνολικά τεστ, να είναι κάτω από 3%. Αυτός είναι ένας καλός όρος. Να μην αυξάνεται. Αυτή την στιγμή είναι καλά. Μετά είναι η οριζόντια αποκλιμάκωση. Να δούμε και τις κόκκινες περιοχές. Έχει μεγάλη σημασία το σύστημα υγείας που εκεί τα πράγματα πάνε βασανιστικά αργά, θέλουμε να δούμε καλύτερα νούμερα. Θα κοιτάμε και το θέμα του μεταλλαγμένου ιού. Ο ιός είναι εδώ, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα», σημείωσε το μέλος της Επιτροπής των ειδικών, απαντώντας σε ερώτηση (Mega) για το ποιες είναι οι προϋποθέσεις για περαιτέρω άνοιγμα της κοινωνίας.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, επίσης μέλος της Επιτροπής, σημείωσε (ΣΚΑΪ), από την πλευρά του, πως η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού δεν είναι πιο επικίνδυνη, παρά τη σύνδεση της με ταχύτερη διασπορά. Επεσήμανε, πάντως, πως η εμφάνιση της κάνει πιο σημαντική την τήρηση των μέτρων.

 

ieidiseis

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα