Αναπόφευκτο είναι το ολικό lockdown σε 11 περιοχές της χώρας. Ανακοινώσεις από Πέτσα

Αναπόφευκτο είναι το ολικό lockdown σε 11 περιοχές της χώρας. Ανακοινώσεις από Πέτσα

Αναπόφευκτο είναι το ολικό lockdown σε διάφορες περιοχές της χώρας, μιας και τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό στην κυβέρνηση και στους λοιμωξιολόγους, καθώς η πανδημία του κορονοϊού δεν κάμπτεται όσο θα περίμεναν και με τον ρυθμό που ανέμεναν. Ετσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναμένεται να ανακοινώσει την επιβολή αυστηρότερων μέτρων σε 11 «κόκκινες» περιοχές, που παρουσιάζουν ιδιαίτερα αυξημένο ιικό φορτίο. Ετσι, η χώρα χωρίζεται και πάλι σε ζώνες επικινδυνότητας και αναμένεται να αλλάξει εκ νέου η καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας.

Η λίστα με τις κόκκινες περιοχές

  •     Δυτική Αττική
  •     Θεσσαλονίκη
  •     Ξάνθη
  •     Κιλκίς
  •     Πιερία
  •     Δράμα
  •     Ροδόπη
  •     Γρεβενά
  •     Πέλλα
  •     Λάρισα
  •     Κοζάνη

 

Οπως φαίνεται, το σχέδιο τοπικών καθολικών lockdown βγήκε από το συρτάρι της κυβέρνησης, καθώς η επιδημιολογική εικόνα σε πολλές περιοχές, που όπως δημοσιοποίησε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Εχοντας πια διανύσει 40 ημέρες lockdown σε όλη την χώρα, υπάρχουν ακόμα περιφέρειες που εκπέμπουν SOS, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού δεν δείχνουν να υποχωρούν. Δυτική Αττική, Κοζάνη και Ροδόπη είναι οι τρεις πιο επικίνδυνες επιδημιολογικά περιοχές και στη λίστα βρίσκονται εννέα ακόμα περιοχές που προβληματίζουν κυβέρνηση και ειδικούς. 

Τα στοιχεία ταυτόχρονα με την προειδοποίηση του Βασίλη Κικίλια ότι αν τα κρούσματα δεν μειωθούν, όλα είναι ανοιχτά και θα επαναξιολογηθούν όλα τα μέτρα κατά του κορονοϊού, δείχνουν ξεκάθαρα την πρόθεση της κυβέρνησης να αποφασίσει τοπικά lockdown τύπου Μαρτίου. 

Στη Θεσσαλονίκη ο Χαρδαλιάς, στην Κοζάνη ο Χρυσοχοΐδης

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ στην Κοζάνη θα βρεθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Την ίδια ώρα, περιοχές όπως ο Ασπρόπυργος, η Ελευσίνα ετοιμάζονται για πιο αυστηρά μέτρα. 

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Χαρδαλιάς μεταβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να έχει σειρά συναντήσεων σχετικά με την εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων όπως εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή, την πορεία των ελέγχων που διενεργούνται από τις αρμόδιες Αρχές για την τήρηση των μέτρων, καθώς και το επιχειρησιακό σχέδιο προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19 που έχουν αναπτύξει οι κατά τόπους αρμόδιοι φορείς ενόψει των εορτών.

Την Κοζάνη επισκέπτεται σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος θα παρευρεθεί σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για θέματα που αφορούν στην πανδημία του κορονοϊού και την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή.

Ειδικά για τον νομό Κοζάνης, η κατάσταση κρίνεται σοβαρή με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία παρατηρούνται και χθες συνεδρίασε, για την κατάσταση στην περιοχή, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας υπογραμμίζοντας πως ο νομός Κοζάνης συμπεριλαμβάνεται στους νομούς με τα περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού.

Εκκληση από Ασπρόπυργο - «Θα παραλύσει η χώρα αν μας «κλείσετε»»

Ο Αλέκος Μυλωνάς, δημοτικός σύμβουλος του δήμου Ασπροπύργου, ενός δήμου της Δυτικής Αττικής που δυστυχώς αποτελεί εστία διασποράς του κορονοϊού, εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί να επιβληθεί lockdown, καθώς θα παραλύσει η οικονομία της χώρας. Ο κ. Μυλωνάς, που έχει νοσήσει κι ο ίδιος από κορονοϊό το προηγούμενο διάστημα, καταθέτοντας την προσωπική του εμπειρία, αλλά και τα όσα βιώνει με την προσωπική τριβή που έχει με τους συντοπίτες του, αποκάλυψε ότι το μείζον θέμα είναι η ατομική ευθύνη

«Βράζει» η δυτική Αττική – «Στο Θριάσιο ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων»

 «Καμπανάκι» έχει χτυπήσει για την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Δυτική Αττική.

Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» o αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή του Θριασίου και, όπως τονίστηκε και στην σύσκεψη που έγινε χθες με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδη και τους δημάρχους της δυτικής Αττικής, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα.

«Το πρόβλημα εντοπίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές και οικισμούς όπου κατοικούν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και τα μέτρα θα πρέπει να είναι στοχευμένα προς αυτήν την κατεύθυνση», σημείωσε ο κ. Κοσμόπουλος. Ανάμεσα στις προτάσεις στις οποίες αναφέρθηκε  o αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, είναι «να γίνονται στοχευμένα τεστ και έλεγχοι στις περιοχές με τα αυξημένα κρούσματα, να γίνει ενημέρωση και σωστή ιχνηλάτηση».

Πάντως κατά τον κ. Κοσμόπουλο είναι δύσκολο να αποφασιστεί ολικό «lockdown»  στην περιοχή. «Αν γίνει ολικό «lockdown» θα παγώσει η οικονομία της χώρας» είπε χαρακτηριστικά. Κι αυτό διότι η δυτική Αττική είναι μια πολυσύνθετη περιοχή με εκατοντάδες βιοτεχνίες και βιομηχανίες και λιμάνι.

Πάντως χρειάζεται προσοχή γιατί «αν ξεφύγει η κατάσταση στη δυτική Αττική θα επηρεάσει όλο τον νομό» υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα