Κορονοϊός: Δύο νέα μέτρα από Δευτέρα - Σε 5 περιφέρειες το 86,1% ενεργών κρουσμάτων. 6 περιοχές στο κόκκινο

Κορονοϊός: Δύο νέα μέτρα από Δευτέρα -  Σε 5 περιφέρειες το 86,1% ενεργών κρουσμάτων. 6 περιοχές στο κόκκινο

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε δύο νέα μέτρα, για τον περιορισμό του κορονοιού.

Όπωε ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα από Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου στις 6:00 ισχύουν δύο νέα μέτρα: 

Σε όσους ανιχνεύονται θετικοί στον κορονοϊό, δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος από τα χερσαία σύνορα της χώρας

Δεν επιτρέπονται πλέον επισκέψεις όσων δεν διαμένουν μόνιμα στο Άγιον όρος

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου και πρόσθεσε ότι aυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα που δεν έχουν ολοκληρώσει την κατ’ οίκον απομόνωση, είναι 16.617.

Αναλυτικότερα, απ’ αυτά, τα 7.031, δηλαδή ποσοστό 42,3%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 3.267, δηλαδή ποσοστό 19,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια της Αττικής, 1.777, δηλαδή 10,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 1.590, δηλαδή 9,6%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και 632, 3,8%, στη Δυτική Μακεδονία.

Όπως παρατήρησε ο κ. Χαρδαλιάς, το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρες. Ειδικότερα, σημείωσε πως το 66,4% βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας.

Περαιτέρω, επισήμανε πως η Αττική συγκεντρώνει το 17,9% των ενεργών κρουσμάτων.

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός ανέφερε πως ανάμεσα στις περιοχές που δημιουργούν έντονο προβληματισμό τις τελευταίες 7 ημέρες, είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας.

Στο κόκκινο παραμένουν Θεσσαλονίκη και Αττική, 6 περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορονοιού

Ξεκινώντας την ενημέρωση η κα Παπαευαγγέλου είπε ότι τόσο η Αττική όσο και η Θεσσαλονίκη καταγράφουν πάνω από 300 κρούσματα αντίστοιχα.

Η Θεσσαλονίκη για μία ακόμη ημέρα είναι πρώτη στη λίστα της κατανομής των κρουσμάτων κορονοϊού  με 416 επιβεβαιωμένες λοιμώξεις το τελευταίο 24ωρο στη χώρα, ενώ η Αττική ακολουθεί με 367.

Η Ημαθία με 99 κρούσματα και η Πιερία με 93.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα δήλωσε η  Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, τα ενεργά κρούσματα στη χώρα είναι πάνω από 18.000, ενώ έχει αυξηθεί ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων που είναι πλέον στα 49 έτη.

Σήμερα στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία στην Ελλάδα, εκτός από την καθηγήτρια παιδιατρικής κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη παρών θα είναι και ο γ.γ. Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Ο κ. Σταμπουλίδης θα ενημερώσει για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα αμιγώς εποχικά καταστήματα από την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.

 «Η καμπύλη των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας μειώνεται σχεδόν σε όλη την επικράτεια. Την Τρίτη εβδομάδα του lovkdown η μείωση των κρουσμάτων ήταν καλύτερη. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό. Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται στις 18.000», ανέφερε η κυριά Παπαευαγγέλου.

«Τόσο η Αττική όσο και η Θεσσαλονίκη καταγράφουν πάνω από 300 κρούσματα αντίστοιχα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι σήμερα στην χώρα νοσηλεύονται 4.000 ασθενείς και οι ΜΕΘ εξακολουθούν να είναι γεμάτες.

Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένει. Αναφορικά με τις εισαγωγές έχουμε μια μικρή μείωση. Έχουμε περίπου 360 εισαγωγές κάθε μέρα, είπε.

«Είναι σαφές ότι δεν πάει να σπάσει αυτή η αλυσίδα της μετάδοσης. Ο ιός έχει αποδείξει ότι είναι πολύ πιο πονηρός από εμάς» πρόσθεσε.

«Διανύουμε έναν μαραθώνιο και έχουμε ακόμα πολλά χιλιόμετρα μπροστά μας και πολλές ανηφόρες. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί σε αυτό τον αγώνα».

«Ακόμα και όταν έρθουν τα εμβόλια χρειαζόμαστε πολλούς μήνες για να πετύχουμε αυτό το τείχος ανοσίας».

«Δεν πρέπει να πιστέψουμε ότι μόλις κάνουμε την πρώτη δόση του εμβολίου, μπορούμε να κάνουμε ένα πάρτι».

Συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων, ωστόσο αυτή την εβδομάδα δείχνει να είναι μικρότερη η μείωση, δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης, και πρόσθεσε ότι τα ενεργά κρούσματα εξακολουθούν να παραμένουν υψηλά.

Ο ενεργός ρυθμός παραγωγής εξακολουθεί να παραμένει κάτω από το 1.

«Δεν έχω αναφέρει ποτέ για διπλό σύστημα καταγραφής κρουσμάτων. Υπάρχει ένα και μόνο μητρώο», είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι δυστυχώς σε κάποιες περιοχές, τα μέτρα δεν τηρούνται, όπως πρέπει, είπε από την πλευρά του ο κ. Χαρδαλιάς, και αναφέρθηκε στις έξι περιφερειακές ενότητες που είναι στο «κόκκινο».

Ο γ.γ. Εμπορίου κ. Σταμπουλίδης ανακοίνωσε τα εξής για τα εποχικά καταστήματα:

Για την μετάβαση στο κατάστημα απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση για (Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ).

Ωράριο λειτουργίας από 7 π.μ. έως 8:30 μ.μ.

Ως προς τον πληθυσμό εντός των καταστημάτων ισχύουν τα κάτωθι:

Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100

Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για  κάθε 15 τ.μ.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας  και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό.

Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.

Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.

Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 1667 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 113185, εκ των οποίων το 52.8% άνδρες.

4966 (4.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 29765 (26.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

612 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 175 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 635 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 98 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2804 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1118 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Οι έξι περιοχές στο «κόκκινο»

Για τις έξι περιοχές που κυριολεκτικά «βράζουν» και οι οποίες είναι η Δράμα, η Πέλλα, η Φλώρινα, η Πιερία και η Ημαθία ανέφερε ότι τα ενεργά κρούσματα σήμερα είναι: 

578 Πιερία

548 Πέλλα 

486 Ημαθία

454 Δράμα 

376 Ξάνθη 

172 Φλώρινα 

 Τα ενεργά κρούσματα όπως διαμορφώνονται στις συγκεκριμένες περιοχές έχουν ως εξής:

587 πιερία

548 πέλλα

486 Ημαθία

454 Δράμα

376 Ξάνθη

172 Φλώρινα

Σε υψηλό κίνδυνο παραμένουν οι εξής περιοχές με ιδιαίτερα επιβαρυμένο ιικό φορτίο: 

4.297 Θεσσαλονίκη

873 Λάρισα

402 Μαγνησία

276 Χαλκιδική

181 Κιλκίς

Κι ακόμη:

253 Καρδίτσα

572 Σέρρες

249 Τρίκαλα

338 Καβάλα

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι σε αυτές τις περιοχές παρατηρείται μετατόπιση των επιδημιολογικών clusters από τα αστικά τους κέντρα προς τα χωριά, ενώ απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους τόσο των πόλεων όσο και των χωριών της Ξάνθης, της Δράμας, της Πέλλας, της Φλώρινας, της Πιερίας και της Ημαθίας για πιστή τήρηση των μέτρων και αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης.

«Τα επόμενα 24ωρα είναι καθοριστικά για την έκβαση της προσπάθειάς μας και πρέπει να αποτραπεί η οποιαδήποτε περαιτέρω διασπορά του ιού και προφανώς, και η οποιαδήποτε περαιτέρω αυστηροποίηση των ήδη υφισταμένων μέτρων», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα εκτός από αυτές τις έξι περιοχές υπάρχουν κι άλλες που είναι επιβαρυμένες επιδημιολογικά, «παραμένουν σε υψηλό κίνδυνο παρά την όποια μικρή είτε υποχώρηση είτε επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων». Πρόκειται για τις Περιφερειακές Ενότητες:

Οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων

Από τις 7 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί από τους αρμόδιους φορείς 1.783.429 έλεγχοι σχετικά με την τήρηση των μέτρων. Στο πλαίσιο των ελέγχων αυτών έχουν εντοπιστεί 46.383 περιπτώσεις παράβασης, έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 9.485.677 ευρώ και αναστολή λειτουργίας 1.426 συνολικά αθροιστικά ημερών. Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές ότι οι έλεγχοι θα συνεχίσουν να είναι εντατικοί, με ιδιαίτερη έμφαση στις επιβαρυμένες περιοχές.

Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους κατοίκους των περιοχών αυτών «να δείξουν για ακόμα μια φορά επιμονή και υπομονή και να εφαρμόσουν με προσήλωση τα μέτρα που ισχύουν, όπως και στο παρελθόν, στην πρώτη φάση της πανδημίας όταν χάρη στη συνεπή τήρηση των μέτρων είχε μειωθεί σημαντικά το ιικό φορτίο στις περιοχές αυτές».

«Είναι πλέον ξεκάθαρο και αναγκαίο να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η υπομονή και η πιστή τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, για να παραμείνουμε ασφαλείς», κατέληξε.

Ερωτηθείς αν όσοι ζουν απομονωμένοι μακριά στην επαρχία και σε χωριά, όπως οι ηλικιωμένοι γιαγιάδες και παππούδες θα μπορέσουν να δουν στις γιορτές τα αγαπημένα τους πρόσωπα που ζουν μακριά, ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Βρισκόμαστε στη μέση μιας μάχης, περάσαμε δύσκολα όλους αυτούς τους μήνες και το Πάσχα πάλι το γιορτάσαμε μόνο με τις οικογένειές μας και νομίζω το ίδιο θα συμβεί και με τα Χριστούγεννα».

Για την ιχνηλάτηση

Ερωτηθείς πώς γίνεται η διαδικασία της ιχνηλάτησης αποτελεσματικά με 190 άτομα προσωπικό σε 2.000 και 2.500 κρούσματα την ημέρα, ενώ υπάρχουν οργανισμοί που συνιστούν 1.500 έως 3.000 ιχνηλάτες για πληθυσμό 10 εκατομμυρίων, και αντιστοιχία 300 ιχνηλατών για 1.000 κρούσματα την μέρα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι γνωρίζει για την πρόταση για 300 ιχνηλάτες ανά 1.000 κρούσματα, ωστόσο για εκείνον αυτό «φαντάζει εξωπραγματικό και ανεδαφικό γιατί ουσιαστικά σημαίνει ότι ο κάθε ιχνηλάτης στο 8ωρο του θα χρεωθεί 3 ενεργά κρούσματα, δηλαδή η διαδικασία της ιχνηλάτησής του θα είναι μια διαδικασία που θα φτάσει τις 3,5 ώρες».

Συγκεκριμένα ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι ο μέσος όρος μιας ιχνηλασίας είναι περίπου 23,3 λεπτά, ενώ προσέθεσε ότι υπάρχουν κάποιες ιχνηλασίες που κλείνουν στο δεκάλεπτο αν δεν υπάρχουν στενές επαφές, υπάρχει πλήρη καταγραφή των χώρων που κινήθηκε, των δεδομένων της έναρξης των συμπτωμάτων, αλλά υπάρχουν κι άλλες που λόγω πολλών στενών επαφών μπορεί να φτάσουν και τα 45 λεπτά, υπάρχει και το ρεκόρ της 1 ώρας και 22 λεπτά που ήταν μια ιχνηλάτηση που αφορούσε κάποιους εργάτες γης, και υπήρχε πρόβλημα με τη συνεννόηση και την επικοινωνία. Επιπλέον γνωστοποίησε ότι όταν είχαν ανακοινωθεί 3.500 κρούσματα, στους 190 ιχνηλάτες επεκτάθηκε το ωράριο, όπως προβλέπει το πρωτόκολλό τους. «Από τις 8 ώρες επεκτάθηκε το ωράριο στις 11 ώρες με μισή ώρα διάλειμμα. Χρεώθηκαν περίπου 17-18 φακέλους ο καθένας και σε 24 περίπου με 28 ώρες είχαμε τελειώσει. Χρειάστηκε σε όλη την πανδημία τρεις φορές να κάνουμε ανάκληση ρεπό και επέκταση του ωραρίου λόγω όγκου δουλειάς καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας», σημείωσε. Παράλληλα τόνισε ότι η ιχνηλάτηση σε εκείνους ξεκινά από την ώρα που ο ΕΟΔΥ θα τους κοινοποιήσει το excel με τα ημερήσια κρούσματα που ούτως ή άλλως υπάρχουν και καταχωρούνται στον ΗΔΙΚΑ που είναι και ο μόνος φορέας καταγραφής των κρουσμάτων.

«Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από παιδιά που νυχθημερόν ξενυχτάνε αντιμετωπίζουν κάθε περίπτωση σαν μια μοναδική περίπτωση που η σοβαρή ιχνηλάτηση αυτής της περίπτωσης μπορεί να κρίνει την εξέλιξη της πανδημίας. Είμαι περήφανος γι αυτά τα παιδιά που έχουν βρεθεί από διαφορετικά μετερίζια, από διαφορετικούς οργανισμούς, έχουν ενώσει δυνάμεις λειτουργούν με μόνο γνώμονα πώς θα προασπίσουν το δημόσιο συμφέρον, τη δημόσια υγεία, την ανθρώπινη ζωή. Καλό είναι πέρα από την θεωρητική ανάλυση βασισμένη στην όποια βιβλιογραφία ας ασχοληθούμε και με τον πραγματικό κόσμο της επιχειρησιακής καθημερινότητας. Στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απευθύνουμε πρόσκληση σε όλους όσους έχουν εύλογες απορίες, και ερωτήσεις να μας επισκεφθούν να τους δείξουμε πώς ιχνηλατούμε, πώς καταχωρούμε, πώς επιδημιολογικά σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τους επιστήμονές μας παρατηρούμε και αναλύουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ιχνηλατουμένων και πώς τα επεξεργαζόμαστε πάντα με απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα», κατέληξε.

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα