Κλειδώνει αύριο η απόφαση για τα σχολεία - Τι εισηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι. Τα τρία σενάρια

Κλειδώνει αύριο η απόφαση για τα  σχολεία - Τι εισηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι. Τα τρία σενάρια

Οπως ανακοινώθηκε στην ενημέρωση του υπ. Υγείας για τον κοροναϊό, οι τελικές αποφάσεις για τη λειτουργία των σχολείων (δημοτικών, νηπιαγωγείων, παιδικών σταθμών και ειδικών σχολείων), θα ανακοινωθούν αύριο Σάββατο 14 Νοεμβρίου, με την ενημέρωση από την υπ. Παιδείας Νίκη Κεραμέως να ακυρώνεται την τελευταία στιγμή.

Όπως έγινε γνωστό, ο λόγος ήταν ότι η συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας δεν είχε ολοκληρωθεί με την η κυβέρνηση να αναμένει την εισήγηση της επιτροπής προκειμένου να λάβει τις οριστικές αποφάσεις της, οι οποίες θα ανακοινωθούν αύριο από την κ. Κεραμέως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ είχε «κλειδώσει» η απόφαση, η κυβέρνηση κάνει δεύτερες σκέψεις για το αν θα ληφθεί σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 19.00 η μαραθώνια συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η λειτουργία ή μή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν ομόφωνα να κλείσουν όλα τα σχολεία, συμπεριλαμβανομένων των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στις επιβαρυμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας προκειμένου να περιοριστούν οι μετακινήσεις από και προς τα σχολεία.

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό τι θα πράξει η κυβέρνηση για τους παιδικούς σταθμούς, καθώς λειτουργούν με ευθύνη των δήμων και δεν περιλαμβάνονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα, οι ειδικοί εισηγούνται να παραμείνουν ανοιχτά τα ειδικά σχολεία, όπως είχε γίνει και στο πρώτο lockdown. 

Τα τρία διαφορετικά σενάρια

Τα τρία σενάρια για τις ανακοινώσεις ήταν:

«λουκέτο» στα δημοτικά σχολεία νηπιαγωγεία κλπ μόνο για τη Θεσσαλονίκη

το κλείσιμο των δημοτικών ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα, και κάποιες περιοχές της Θεσσαλίας

και το κλείσιμο των δημοτικών σε όλη τη χώρα, που τελικά προκρίθηκε.

Η καθολική αναστολή της λειτουργίας των σχολείων θα οδηγήσει στην τηλεκπαίδευση για όλους τους μαθητές και στην εκπαιδευτική τηλεόραση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, έχουν βιντεοσκοπηθεί πάνω από 220 μαθήματα που έγιναν εκ του μηδενός,  ενώ χτίστηκε μια βιβλιοθήκη πάνω στην εθελοντική προσφορά καθηγητών, η οποία θα γίνει σε συνεργασία με την ΕΡΤ για την προβολή εκπαιδευτικών επεισοδίων.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες τα ιδιωτικά σχολεία έχουν ενημερωθεί για «λουκέτο» και ήδη γίνονται οι απαραίτητες διεργασίες για την εκ νέου προετοιμασία των μαθητών που θα περάσουν στην τηλεκπαίδευση. Αντίστοιχα, νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο για τις άδειες ειδικού σκοπού που προβλέπονται στους γονείς που υπηρετούν τον δημόσιο τομέα.

 

news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα