Θεσσαλονίκη: Αύξηση 50% στα ενεργά κρούσματα κορονοιού - Εκτοξεύτηκε ο δείκτης R

Θεσσαλονίκη: Αύξηση 50% στα ενεργά κρούσματα  κορονοιού - Εκτοξεύτηκε ο δείκτης R

Τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη υπολογίζεται πως έχουν σημειώσει αύξηση 50%, παρά το αυστηρό lockdown που είναι σε εφαρμογή. Αυτό σημαίνει πως από τις 40.000 ενεργές μολύνσεις πριν από μία εβδομάδα, σήμερα ανέρχονται σε 60.000 εν μέσω καραντίνας.

Ταυτόχρονα, το R, δηλαδή ο δείκτης μεταδοτικότητας, βρίσκεται στο 1,8 και η τεράστια διασπορά των κρουσμάτων φαίνεται από το ποσοστό των θετικών πολιτών επί των τεστ που διενεργούνται καθημερινά. Συγκεκριμένα, πριν από δύο εβδομάδες ο δείκτης επί των διενεργούμενων test βρισκόταν στο 5%, ενώ στην αρχή του lockdown στη Θεσσαλονίκη έφτανε το 11%. Πλέον, παρά τα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της περαιτέρω διάδοσης του κορονοϊού, νοσεί το 32% των πολιτών που υποβλήθηκαν σε τεστ.

Τα παραπάνω ανησυχητικά δεδομένα αναφέρει ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής και επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, στο ethnos.gr.

«Έχουμε πόλεμο - Μείνετε σπίτι»

Η Θεσσαλονίκη είναι στο «κόκκινο» από τα νέα κρούσματα κορονοϊού και ο καθηγητής Αθανάσιος Εξαδάκτυλος απευθύνει έκκληση στους κατοίκους να μείνουν σπίτι τους.

Μιλώντας στον Real Fm 107,1, προέτρεψε τους Θεσσαλονικείς να «κλειδαμπαρωθούν» στα σπίτια τους, εξαιτίας της μεγάλης διασποράς του ιού, που έχει φέρει σε οριακό σημείο τα νοσοκομεία της περιοχής.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) τόνισε πως «έχουμε πόλεμο κανονικότατο στη Θεσσαλονίκη» και ότι «θα παρακαλέσω πολύ τους άμαχους συμπολίτες μας να περιορίσουν τις μετακινήσεις και τις κοινωνικές δραστηριότητες στο μηδέν ή στο απολύτως απαραίτητο. Οι άμαχοι να κάτσουν στα σπίτια τους. Και ας αφήσουν τα υπόλοιπα να τα κάνουμε εμείς».

«Ουαί και αλόμονο αν επεκταθεί η διασπορά και στην υπόλοιπη χώρα», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να εξαντληθούν οι εφεδρείες που υπάρχουν σε κλίνες και ΜΕΘ στην υπόλοιπη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη οι αντοχές του συστήματος έχουν ήδη εξαντληθεί και δεν αποκλείεται να αρχίσει διακομιδή ασθενών σε άλλα νοσοκομεία εκτός νομού. Αν όμως φρακάρουν και τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας, το πρόβλημα για τη Θεσσαλονίκη θα είναι έντονο.

Όσο για το εμβόλιο; «Θα μας βοηθήσει πάρα πολύ κατά την περίοδο 2021-22. Διανύουμε την περίοδο 2020-21…», απάντησε με νόημα ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

 

ieidiseis

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα