Κλειστά σχολεία: Τι αλλάζει σε σχέση με το lockdown του Μαρτίου - Οι οδηγίες του υπ. Παιδείας

Την αναστολή λειτουργίας γυμνασίων και λυκείων της γενικής εκπαίδευσης όλης της επικράτειας, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης από τον COVID-19, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Έτσι, από την ερχόμενη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου και για τρεις εβδομάδες (έως τις 30/11), οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων δεν θα πηγαίνουν στα σχολεία τους αλλά θα παρακολουθούν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Ωστόσο, τη δια ζώσης λειτουργία θα συνεχίσουν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, (νηπιαγωγεία και δημοτικά), καθώς και τα ολοήμερα.

Όπως ενημέρωσε σχετικά το υπουργείο Παιδείας, εξακολουθεί να υπάρχει δυνατότητα για εγγραφές στα ολοήμερα, "προκειμένου να αποκομίσουν οι μαθητές εκπαιδευτικά οφέλη, να υποστηριχθούν έμπρακτα οι οικογένειες και να αποφευχθεί η επαφή με ομάδες αυξημένου κινδύνου, κυρίως παππούδες και γιαγιάδες".

Υποχρεωτική σύγχρονη τηλεκπαίδευση

Σε αντίθεση με το lockdown του Μαρτίου, αυτή τη φορά η ύλη των μαθημάτων θα προχωράει κανονικά. Στα σχολεία που αναστέλλουν τη λειτουργία τους, θα ξεκινήσει άμεσα, από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, σύγχρονη τηλεκπαίδευση, η οποία είναι υποχρεωτική. Οι διευθυντές των σχολείων θα εκπονήσουν τα σχετικά προγράμματα.

Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, έχουν εξασφαλιστεί τα εξής:

- αναβάθμιση των δημοσίων δικτύων και πλατφορμών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου,

- συνεργασία Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και CISCO Webex δίχως χρέωση προς το Δημόσιο για την υλοποίηση της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης,

- μηδενική χρέωση δεδομένων για την πρόσβαση σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση από τους παρόχους Cosmote, Vodafone, Wind, Forthnet,

- δυνατότητα σύνδεσης και με σταθερό τηλέφωνο (αστική κλήση) στην πλατφόρμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης Webex,

- ενίσχυση του εξοπλισμού σχολείων με περισσότερες από 80.000 φορητές συσκευές (53.000 από ΕΣΠΑ, πάνω από 10.000 από διαγωνισμούς ΠΕΠ και άνω των 20.000 από δωρεές), από 4.500 περίπου συσκευές που υπήρχαν τον Ιούλιο του 2019,

- συγκεκριμένες οδηγίες από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την κατάρτιση προγραμμάτων εξ αποστάσεως,

- επιμορφωτικά προγράμματα εκπαιδευτικών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Ανοιχτά τα σχολεία ειδικής αγωγής

Αναφορικά με τις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, η διά ζώσης λειτουργία τους θα συνεχιστεί κανονικά. "Έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τους μαθητές και τις οικογένειές τους, ανάμεσα σε άλλους λόγους γιατί επιβαρύνονται δυσανάλογα από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση", ανέφερε σχετικά το υπουργείο Παιδείας.

Κλειστά τα φροντιστήρια

Σε αναστολή λειτουργίας έως τις 31/11 θα βρίσκονται τα φροντιστήρια, οι δομές μελέτης και κέντρα ξένων γλωσσών. Θα μπορούν, ωστόσο, να λειτουργούν μόνο μέσω τηλεκπαίδευσης.

Λοιπές δομές

Μέσω τηλεκπαίδευσης θα συνεχίσουν για τις επόμενες τρεις εβδομάδες τα ΙΕΚ, το μεταλυκειακό έτος - τάξη μαθητείας, τα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, τα κολέγια και τα πανεπιστήμια.

Ειδικότερα για τα πανεπιστήμια και τα κολέγια, θα επιτρέπονται δια ζώσης μόνο τα εργαστήρια και κλινικές ασκήσεις του τελευταίου έτους προπτυχιακών προγραμμάτων φοιτητών.

Συνεχίζεται η λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών

Σε διευκρινίσεις για τη λειτουργία των δομών και των φορέων που βρίσκονται υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προχώρησε το αρμόδιο υπουργείο, μετά τη σημερινή συνεδρίαση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου, με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και τις σχετικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, κατά την περίοδο του lockdown, ύστερα από την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, προβλέπονται τα εξής:

-ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης): Αναστολή λειτουργίας.

-ΚΔΑΠΜΕΑ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες): Παραμένουν ανοιχτά με ειδική σύσταση για διαχωρισμό ανηλίκων και ενηλίκων.

-ΚΔΗΦ (Κέντρα Διημέρευσης/Ημερήσιας Φροντίδας): Παραμένουν ανοιχτά με τακτικούς ελέγχους (rapid test) προσωπικού και ωφελουμένων κάθε εβδομάδα.

-Βρεφονηπιακοί: Συνεχίζεται η λειτουργία τους στο πλαίσιο των οδηγιών για την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού.

Νίκη Κεραμέως: Είμαστε καθ' όλα έτοιμοι

Την ετοιμότητα των δομών του υπουργείου για την ομαλή μετάβαση στην τηλεκπαίδευση και τη στήριξη προς όλη τη σχολική κοινότητα, υπογράμμισε σε σχετική δήλωση η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμεως.

"Είμαστε καθ' όλα έτοιμοι για τη μεταφορά της μαθησιακής διαδικασίας στην εξ αποστάσεως μορφή της, στηρίζουμε με κάθε μέσο τους μαθητές μας και τις οικογένειές τους, τους εκπαιδευτικούς μας, τα στελέχη μας, και είμαστε αισιόδοξοι ότι σε λίγο καιρό θα επανέλθουμε στην κανονικότητα", ανέφερε η κα. Κεραμέως.

"Όλοι μαζί, με τον ίδιο ζήλο και προσαρμοστικότητα που επιδείξαμε και κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, θα αγωνιστούμε για να διασφαλίσουμε την ατομική και δημόσια υγεία, παράλληλα με τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας για όλες και όλους", κατέληξε η υπουργός.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα