Δεκάδες μετασεισμοί στη Σάμο – Τι ανησυχεί τους επιστήμονες

Δεκάδες μετασεισμοί στη Σάμο – Τι ανησυχεί τους επιστήμονες

Δεκάδες μετασεισμοί έχουν σημειωθεί από το μεσημέρι της Παρασκευής, οπότε και σημειώθηκε ο μεγάλος σεισμός των 6,7 Ρίχτερ, στην περιοχή της Σάμου.

Οι περισσότεροι μετασεισμοί κινούνται κοντά στα 3 ή τα 4 Ρίχτερ, με τους επιστήμονες να εμφανίζονται ανήσυχοι από τη μετασεισμική ακολουθία καθώς θεωρούν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος μίας, τουλάχιστον, ακόμη μεγάλης δόνησης.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του OPEN, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορούμε να πούμε ότι πέρασαν τα χειρότερα. Ήταν ο κύριος σεισμός, αλλά δεν πρέπει να δημιουργηθεί ούτε στιγμή η ψευδαίσθηση ότι τελείωσε και να είναι χαλαρή η επόμενη εβδομάδα. Είναι πολύ υποτονική μετασεισμική ακολουθία, και είχαμε ένα αδικαιολόγητα ήσυχο βράδυ ύστερα από έναν σεισμό 7 Ρίχτερ...».

Όσον αφορά στο ρήγμα είπε ότι «είναι 50 χιλιόμετρα ρήγμα και ακόμα μεγαλύτερο. Είναι πολύ μεγάλη η ρωγμή που έχει γίνει. Επιπλέον έχει πλάτος 15 χιλιόμετρα. Είναι τεράστια έκταση. Με τον κύριο σεισμό έχει σπάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της πλάκας. Παραμένουν όμως κάποια εμπόδια, που ο κύριος σεισμός δεν πέρασε και η διάρρηξη μπορεί να γίνει αργότερα. Μπορεί να ενεργοποιηθούν και να προχωρήσουν κι αυτά σε σεισμούς. Ένας σεισμός του 7, δίνει μετασεισμούς γύρω στο 6άρι», κατέληξε ο καθηγητής.

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα