Κορονοϊός: Όλα τα νέα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι - Τι θα εισηγηθούν οι λοιμωξιολόγοι

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να καταλήξουν στην πρόταση που θα κάνουν στον Πρωθυπουργό , με τα νέα πιο αυστηρά μέτρα. Σημειώνεται σε λίγη ώρα θα υπάρξει έκτακτη ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά, καθώς, νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι οι περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Ροδόπης περνούν στο «επίπεδο 4» και θα ισχύσουν τα μέτρα για τις περιοχές που βρίσκονται «στο κόκκινο». Αύριο, μετά και την πρόταση των ειδικών θα ανακοινωθεί σχέδιο δράσης ενός μήνα σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως έχει "κλειδώσει" η εισήγηση για γενικευμένη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ανεξάρτητα από το επίπεδο συναγερμού στο οποίο βρίσκεται η χώρα. Σε ό,τι αφορά τα στοχευμένα μέτρα, μεταξύ των εισηγήσεων των ειδικών είναι η απαγόρευση εξόδου από τις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο "πορτοκαλί" επίπεδο συναγερμού. Αυτό αναμένεται να γίνει σε συνάρτηση με τις όμορες περιοχές και θεωρείται ότι θα υπάρξει εισήγηση να ισχύσει για περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα και όχι για παράδειγμα σε περιοχές όπως η Αττική. Όλα θα κριθούν από το επιδημιολογικό φορτίο κάθε περιοχής και γι 'αυτό τον λόγο συνεδριάζουν οι ειδικοί αυτή την ώρα.

Σε ό,τι αφορά την εστίαση, έχει πέσει στο τραπέζι η μείωση του ωραρίου λειτουργίας στις 9 ή 10 το βράδυ, όμως ακόμα δεν έχει "κλειδώσει". Αν δεν αποφασιστεί να εισηγηθούν οι ειδικοί μείωση ωραρίου, συζητείται και ένα μείγμα άλλων μέτρων όπως το ενδεχόμενο να φορούν μάσκα όλοι και στα τραπέζια και να αφαιρείται μόνο την ώρα του φαγητού. Αν και θα πρόκειται για γενικευμένη πρόταση για την εστίαση, στο επίκεντρο της ανησυχίας βρίσκονται τα μπαρ, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα. Υπάρχει επίσης στο τραπέζι η πρόταση τα μαγαζιά να έχουν χαμηλά τη μουσική, ώστε να μην φωνάζουν μεταξύ τους οι θαμώνες για να ακουστούν καθώς εκπέμπονται περισσότερα αεροσταγονίδια και αυξάνεται η πιθανότητα μετάδοσης.

Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα σε "πορτοκαλί" και "κόκκινες" περιοχές, εξετάζεται να ισχύει να μην ξεκινά από τις 12.30 αλλά νωρίτερα, γύρω στις 22.00-22.30.

Οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν επιβεβλημένη τη λήψη πολύ σοβαρών μέτρων, γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας ιδίως στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Μάλιστα, το θέμα δεν είναι μόνο ο μεγάλος αριθμός των νοσηλευομένων, αλλά το σύντομο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο φτάσαμε σε αυτόν τον αριθμό. Τέλος, θεωρείται δεδομένο ότι θα επεκταθεί η τηλεργασία, με πληροφορίες να κάνουν λόγο ακόμη και για ποσοστό 80% σε εταιρείες στις οποίες μπορεί να ισχύει λόγω της φύσης των υπηρεσιών που παρέχουν.

Τέλος, υπάρχουν εισηγήσεις για αλλαγές στο όριο των πιστών που επιτρέπεται στις εκκλησίες, ενώ μέτρα αναμένεται να ληφθούν και για τις αθλητικές διοργανώσεις.

Σχέδιο δράσης ενός μήνα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ότι θα ανακοινώσει σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ενώ στις 19.30 θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Ευρωπαϊκή Συμβούλιο, μέσω τηλεδιάσκεψης.

"Οφείλω να σας πω όμως ότι η πίεση την οποία δέχεται το Σύστημα Υγείας είναι η μεγαλύτερη από ποτέ και πρέπει, όπως και στην πρώτη φάση όπου πήραμε μέτρα νωρίς, να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα, ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση η οποία ασκείται στο Σύστημα Υγείας.

Αύριο θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες σήμερα, θα πω μόνο ότι γνωρίζουμε πια από τις διαδικασίες ιχνηλάτησης ποιες οικονομικές δραστηριότητες προκαλούν πρόβλημα γρήγορης διασποράς του ιού και ποιες δεν προκαλούν τόσο μεγάλη διασπορά του ιού, οπότε θα προσαρμόσουμε το σχέδιό μας για τον επόμενο μήνα στα πραγματικά δεδομένα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας. Από σήμερα όμως πρέπει να παρθούν κάποιες έκτακτες αποφάσεις. Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα μπαίνουν στο κόκκινο, αυτό σημαίνει ότι αναστέλλονται οι περισσότερες λειτουργίες πλην όμως, το τονίζω, του λιανεμπορίου και των σχολείων. Θα ξαναπώ ότι ο στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown, γι’ αυτό και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών. Μία πολιτική η οποία όμως πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο απόλυτο" είπε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας το επόμενο 15νθημερο είναι κρίσιμο.

Όπως είπε, στο μέτωπο αυτό, κάθε Υπουργείο έχει τη δική του θέση. "Για παράδειγμα η τηλεργασία την οποία έχουμε εφαρμόσει πρέπει και να τηρείται και πρέπει να παρακολουθείται από όλους σας. Οι συγκοινωνίες έχουν ήδη προχωρήσει στην εξεύρεση άμεσων λύσεων για τη βελτίωση συνθηκών στην καθημερινή μετακίνηση. Είναι ένας διαρκής αγώνας αυτός ο οποίος γίνεται. Και βέβαια τα οικονομικά Υπουργεία επεξεργάζονται ήδη μέτρα ανακούφισης εργαζομένων και επιχειρήσεων που θα επηρεαστούν εκ των πραγμάτων περισσότερο από τα μέτρα τα οποία θα αναγγείλουμε. Είναι σαφές επίσης ότι θα ενισχύσουμε, το έχουμε ήδη κάνει, τους ελέγχους σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Ελληνική Αστυνομία, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας" τόνισε.

"Καμπανάκι" από τους ειδικούς

Η ανησυχία των ειδικών είναι έντονη, καθώς εκφράζουν φόβους ότι τα κρούσματα μπορεί να αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του καθηγητή Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλους της επιτροπής των ειδικών, Χαράλαμπου Γώγου που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε έως και 2.000 κρούσματα έως το Σαββατοκύριακο. Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Γώγος είπε ότι "ελπίζουμε να πέσουν τα κρούσματα αλλά η δυναμική της αύξησης μας δημιουργεί την αίσθηση ότι πιθανώς θα έχουμε ακόμη περισσότερα, γι' αυτόν τον λόγο πρέπει να δούμε το θέμα πιο αποφασιστικά". Όπως είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά "ο κόσμος θα πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένος και να τηρεί τα μέτρα προκειμένου να παραμείνει η κατάσταση διαχειρίσιμη". Αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη ο κ. Γώγος τόνισε ότι η πόλη θα περάσει στο κόκκινο επίπεδο του επιδημιολογικού χάρτη «γιατί είναι δύσκολη η κατάσταση εκεί».

Όσον αφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι μπορούν να είναι αποτελεσματικά αν εφαρμοστούν στο μάξιμουμ. «Αν τα μέτρα εφαρμοστούν στο μάξιμουμ και έχουμε μεγάλη συμμόρφωση, φτάνουν. Το κακό είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε 100% συμμόρφωση». Ωστόσο, η αύξηση των κρουσμάτων ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα μέτρα. Στο τραπέζι είναι ήδη η ενίσχυση της τηλεκπαίδευσης και της τηλεργασίας, ενώ σε περιοχές που είναι στο «κόκκινο», δεν αποκλείεται τα καταστήματα εστίασης να κλείνουν από τις 21:00. «Πρέπει να ελαττωθεί η συγκέντρωση του κόσμου» τόνισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας -Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, έκανε λόγο για μεγάλη αυξητική τάση σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες. "Πώς μεταφράζεται αυτό; Σημαίνει ότι μέρα με την ημέρα έχουμε αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων που είναι ανησυχητικό. Αυτό είναι σε συμφωνία με την δήλωση του κ. Σαρηγιάννη ότι η πραγματικότητα ξεπέρασε και τα πιο δυσμενή σενάρια"είπε. "Δεδομένου ότι η πίεση αυξάνει καθημερινά στο σύστημα Υγείας, η κατάσταση είναι λίαν ανησυχητική, τα μέτρα θα ισχυροποιηθούν, θα ενισχυθούν ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα η διασπορά του ιού ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και γενικότερα" πρόσθεσε.

"Η κατάσταση εξετάζεται καθημερινά και η λήψη των μέτρων ήταν ανάλογα της επιδημιολογικής κατάστασης για την κάθε περιφέρεια. Για παράδειγμα η Κοζάνη είναι στο "κόκκινο" εδώ και 15 ημέρες" σημείωσε. "Η κατάσταση είναι αρκετά κρίσιμη, υπάρχουν δυνατότητα να εφαρμοστούν μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα, να ενισχυθούν μέτρα στις περιοχές που είναι στο "πορτοκαλί", έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα πιθανό Lockdown. Όλα είναι υπό μελέτη" τόνισε και συμπλήρωσε ότι "το καθολικό Lockdown είναι πάντα μια λύση, στο μυαλό μας είναι η ύστατη λύση".

Σαρηγιάννης: Είμαστε ήδη στο κακό σενάριο - Μελετάμε τις πιο αποδοτικές μορφές lockdown

"Αν δει κανείς τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες η κλίση της καμπύλης είναι πιο κάθετη από τη χειρότερη κλίση καμπύλης που είχαμε εμείς στις προσομοιώσεις. Στον εβδομαδιαίο μέσο όρο, είμαστε πάνω ακριβώς στο κακό σενάριο, αυτή τη στιγμή". Οπότε είμαστε ήδη στο κακό σενάριο" δήλωσε για την εξέλιξη του κορονοϊού ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

"Προφανώς υπάρχει πάντα επιστροφή, εγώ ευελπιστώ ακόμα ότι μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα δούμε να εφαρμόζονται όσο το δυνατόν πιο πιστά τα μέτρα που ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε. Αυτά θα είναι τα κρίσιμα εργαλεία που έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε. Από εκεί και πέρα, χρειάζεται να δώσουμε λίγο χρόνο για να δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών και να αποτιμήσουμε, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για λήψη πιο αποφασιστικών μέτρων. Για μένα πάντα υπάρχει η λογική ότι αν χρειάζεται πρέπει να κάνουμε ένα lockdown, με τρόπο που να είναι κοινωνικά και οικονομικά αποδοτικός και αποτελεσματικός" σημείωσε. "Μελετάμε αυτή τη στιγμή με τα νέα στοιχεία, ώστε να δώσουμε ποσοτικά στην κυβέρνηση τις πιο αποδοτικές μορφές lockdown που μπορούμε να έχουμε" συμπλήρωσε. "Η χρήση μάσκας σε περιοχές που δεν είναι σε "πορτοκαλί" θα είναι πολύ χρήσιμη" δήλωσε.

"Οι προβλέψεις για τους νεκρούς είναι ότι θα φτάσουμε στους 620 και παραπάνω μέχρι τέλος Οκτώβρη και οι ανάγκες για ΜΕΘ θα γίνουν πιο έντονες, γύρω στις 120 περίπου μέχρι τέλος Οκτώβρη. Από εκεί και πέρα μπορούμε να φτάσουμε μέχρι τέλος Νοέμβρη μέχρι για πάνω από 550 κλίνες ΜΕΘ και αυξάνεται και ο αριθμός των θανάτων που δεν θα ήθελα καν να τον αναφέρω, γιατί πραγματικά, καμία ζωή δεν πρέπει να χαθεί. Πρέπει να δείξουμε όλοι μας σύνεση και σοβαρότητα στην εφαρμογή των μέτρων και η Πολιτεία να δείξει αποφασιστικότητα αν δούμε ότι πρέπει να εφαρμοστούν κι άλλα μέτρα" κατέληξε.

"Βράζει" η Θεσσαλονίκη - Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των τεστ

Αρχικά η εικόνα των αποτελεσμάτων για τα rapid tests που διενεργούνται στην παραλία της Θεσσαλονίκης ήταν αποκαρδιωτική, καθώς τα θετικά στον κορονοϊό τεστ αντιστοιχούσαν κοντά ή και πάνω από το 10% του συνόλου των διενεργηθέντων κατά τις πρώτες ώρες. Ωστόσο τα πράγματα φαίνεται ότι βελτιώνονται όσο περνά η ώρα. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, περισσότερα από 50 τεστ είναι θετικά από τα περίπου 1.100 rapid tests που πραγματοποίησαν από το πρωί κλιμάκια του ΕΟΔΥ στη Νέα Παραλία. Έτσι, το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων φαίνεται να μειώνεται, γεγονός που μαρτυρά ότι νωρίς το πρωί, όταν το ποσοστό έφτανε στο 10%, εξετάστηκαν κυρίως άνθρωποι που είχαν στενές επαφές με κάποιο κρούσμα ή είχαν κάποια ύποπτα συμπτώματα, που τις προηγούμενες μέρες δεν μπορούσαν να κάνουν άμεσα τεστ λόγω και των αργιών, ενώ στη συνέχεια τα αρνητικά τεστ ήταν περισσότερα. Υπενθυμίζεται πως ο ΕΟΔΥ θεωρεί πως ένα αναμενόμενο ποσοστό θετικών τεστ είναι από 2% έως 5%.

«Τα τεστ είναι επιδημιολογικά για να δούμε την κατάσταση στην πόλη με τυχαία δειγματοληψία και θα τα συνεχίσουμε μέχρι τις 8 το βράδυ. Θα εξετάζουμε συνεχώς για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης της Θεσσαλονίκης. Μίλησα και με τον πρύτανη του πανεπιστημίου, έχουμε και στα λύματα μια πολύ μεγάλη, επιθετική, αύξηση που δείχνει ότι στις επόμενες μέρες αναμένουμε στη Θεσσαλονίκη έναν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων» είπε ο κ. Αρκουμανέας, τονίζοντας ότι «θα πρέπει όλοι να τηρήσουμε αυστηρά τα μέτρα, ανεξαρτήτως της περιοχής».

«Οι επόμενες βδομάδες και μήνες θα είναι δύσκολοι, θα έχουμε αρκετά κρούσματα, το βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη. Θα ανακοινωθούν περαιτέρω μέτρα με στόχο να έχουμε όσο το δυνατόν μικρότερη διασπορά και όσο το δυνατόν λιγότερους θανάτους» δήλωσε. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε ότι στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν ήδη τρία ιατρεία για τη διενέργεια τεστ, «ώστε να μην υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία για τεστ» και το ωράριο στα ιατρεία θα επεκταθεί προκειμένου να διενεργούνται ακόμη περισσότερα.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας ανακοίνωσε ότι αποφασίσθηκε τα καταστήματα να είναι τελικά κλειστά την προσεχή Κυριακή 1η Νοεμβρίου που αποτελεί την έναρξη της εκπτωτικής περιόδου ενώ τα επιπλέον μέτρα θα εξειδικευθούν το απόγευμα.

«Η κατάσταση στην πόλη μας προφανώς δεν είναι καλή. Με πρωτοβουλία του ΕΟΔΥ, 10 κλιμάκια ήρθαν σήμερα και μέχρι στιγμής έχουν εξετάσει πάνω από 1000 άτομα με την προοπτική να συνεχίσουν και παράλληλα, θα υπάρχει σε συνεχή βάση η δυνατότητα ελέγχου με ραντεβού των συμπολιτών μας από τα τρία κέντρα τα οποία λειτουργούν» είπε ο κ. Ζέρβας. «Είναι μια κατάσταση δύσκολη αλλά μια κατάσταση την οποία θα αντιμετωπίσουμε με όλες τις δυνάμεις μας όλοι μαζί και πιστεύω με πολύ καλό αποτέλεσμα σύντομα» πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για δηλώσεις του περί «σχεδίου Μάρσαλ», ξεκαθάρισε ότι έκανε ένα λογοπαίγνιο, «θεωρώντας ότι η πόλη όταν έχει χάσει την τουριστική περίοδο του καλοκαιριού, τη ΔΕΘ και πάμε και τα Χριστούγεννα, η όποια κατάσταση μετά θα έχει να κάνει με μια πολύ μεγάλη οικονομική δυσκολία στην πόλη» . «Άρα», συνέχισε, « η επόμενη μέρα για την οποία ένας δήμαρχος θα πρέπει να σκέφτεται είναι πώς θα ανακάμψει, πέρα από τους υγειονομικούς παράγοντες , πώς θα επανακάμψει και οικονομικά».

Τα λύματα "μίλησαν"

Σε δεκαπλάσιες τιμές υπολογίζεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η συγκέντρωση του γονιδιώματος του κορονοϊού στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, από την 12η Οκτωβρίου 2020, όταν ξεκίνησε να αποτυπώνεται στις μετρήσεις μία δραματικά επιδεινούμενη επιδημιολογική εικόνα για την πόλη.

Η διεπιστημονική ομάδα ερευνητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, που σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ αναλύει συστηματικά, ανά δύο ημέρες, δείγματα από τα υγρά αστικά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, στην μέτρηση της 27ης Οκτωβρίου 2020 υπολόγισε μία αύξηση του ιικού φορτίου, που επιβεβαίωσε την αλλαγή επιδημιολογικού επιπέδου στην πόλη και την αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων, προκειμένου να ανασχεθεί η δυναμική μιας εκθετικής διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα.

Η τελευταία μας μέτρηση, που αφορά την ανάλυση δειγμάτων, τα οποία ελήφθησαν την 27η Οκτωβρίου, δείχνει μια τρομακτική αύξηση της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα, σε σχέση με την αύξηση που είχε καταγραφεί την 21η Οκτωβρίου, όταν είχαμε την αρχή της έκρηξης των κρουσμάτων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Η ομάδα του ΑΠΘ πέρα από τις ημερήσιες μετρήσεις προχώρησε και στον υπολογισμό των μέσων εβδομαδιαίων τιμών της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα, επιβεβαιώνοντας ότι τα αποτελέσματα της ποσοστιαίας αύξησης που εξήγαγε ταυτίζονται πλήρως με την ποσοστιαία αύξηση, με βάση τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην πόλη, που έχουν ανακοινωθεί ανά εβδομάδα από τον ΕΟΔΥ.

«Επιβεβαιώσαμε έτσι ότι οι μετρήσεις που κάνουμε μας δίνουν με ακρίβεια το προγνωστικό προφίλ των επόμενων 4-5 ημερών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με τα πραγματικά στοιχεία που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας, με βάση τις τιμές που βρίσκουμε αυτές τις μέρες, τα δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, που εξήγγειλε ήδη στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός και θα εξειδικευτούν τις επόμενες ώρες, είναι απολύτως επιβεβλημένα. Μονόδρομος είναι και η ατομική ευθύνη και κοινωνική συνείδηση, ο καθένας μας ξεχωριστά να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης, τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα της μάσκας, της τήρησης αποστάσεων και της απολύμανσης. Με τη σημερινή κατάσταση, σε 15 μέρες ίσως φτάναμε σε δεκαπλασιασμό του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων», εξήγησε ο πρύτανης του ΑΠΘ. Διευκρίνισε, δε, ότι για τα αποτελέσματα των μετρήσεων της ομάδας του ΑΠΘ είναι διαρκώς ενήμερες οι αρμόδιες αρχές της Πολιτείας και της Πολιτικής Προστασίας, όπως και η επιτροπή εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Υγείας.

enikos.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα