Επιφυλακή για τη Θεσσαλονίκη – Στα 33 έτη ο μέσος όρος των κρουσμάτων

Στο επίπεδο συναγερμού 2 παραμένει ο νομός και η πόλη της Θεσσαλονίκης, όπως αποφασίσθηκε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και του δημάρχου Κώστα Ζέρβα.

Προς το παρόν αποφασίσθηκε να μην ληφθούν νέα αυστηρότερα μέτρα, αλλά να γίνει κάθε προσπάθεια ώστε να εφαρμοσθούν αυστηρά τα ίδη ισχύοντα, αφού η πόλη βρίσκεται «ένα βήμα πριν τον πορτοκαλί συναγερμό». Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ανακοινώθηκαν 49 νέα κρούσματα στο νομό.

Τονίζοντας ότι ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις, ο κ. Ζέρβας επισήμανε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία το τρίτο κύμα. «Θέλει ουσιαστική προσπάθεια για να επιτύχουμε το αποτέλεσμα που πετύχαμε τις προηγούμενες δύο φορές. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πολύ κοντά στο πορτοκαλί».

Πρόσθεσε δε ότι από το πρωί έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες παρεμβάσεις αλλά από αύριο αναμένονται πιο εντατικοί έλεγχοι.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ, Μιχάλης Καραμαλάκης και ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, εκφράστηκε η έντονη ανησυχία για την αυξητική τάση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη όπου εντοπίστηκαν 49 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, και τους όμορους Δήμους.

Επισημάνθηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων ήταν τα 33 έτη, γεγονός που σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις νεότερες ηλικίες.

Στη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των υγειονομικών κανόνων και συζητήθηκαν οι τρόποι, κυρίως μέσω των εποπτικών μηχανισμών, ώστε να περιοριστεί η εικόνα χαλάρωσης που παρατηρείται, η συνέχιση της οποίας θα είχε ως αποτέλεσμα το ενδεχόμενο η Θεσσαλονίκη να περάσει στο «πορτοκαλί» επίπεδο προληπτικών μέτρων και κανόνων.

Παράλληλα συζητήθηκαν οι επιλογές που υπάρχουν για την 26η Οκτωβρίου, ημέρα εορτής του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου και της επετείου απελευθέρωσης της πόλης, με δεδομένες τις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες και εξετάστηκαν μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Υπογραμμίστηκε δε ο αυξημένος ρόλος τον οποίο καλείται να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

 Αττική, Θεσσαλονίκη, Σέρρες στο επίκεντρο του κορωνοϊού – Δείτε τον χάρτη της διασποράς

 Τζιτζικώστας: Συλλογική προσπάθεια για να αποφύγουμε νέο lockdown

Έκκληση στους πολίτες να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού απευθύνει με δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

“Η προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική, για να αποφύγουμε την επιβολή νέων επώδυνων περιοριστικών μέτρων και την πιθανότητα ενός lockdown, που θα λειτουργήσει καταστροφικά για την οικονομία και την κοινωνία“, τονίζει ο κ. Τζιτζικώστας.

Αναλυτικά η δήλωση του Απόστολου Τζιτζικώστα μετά τη σύσκεψη παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη

«Όλοι αισθανόμαστε κουρασμένοι από την παράταση των περιορισμών στην καθημερινότητά μας, λόγω της εξέλιξης της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, οφείλουμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε αυτή τη νέα έξαρση, με πρώτο μας μέλημα την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Η ευρεία χρήση της μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων και η πιστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής υγιεινής είναι τα τρία κλειδιά στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Ας κάνουμε για το επόμενο διάστημα καθημερινότητά μας τη χρήση της μάσκας, που αποδεδειγμένα είναι και η μόνη ασπίδα στη μετάδοση του κορονοϊού. Η προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική, για να αποφύγουμε την επιβολή νέων επώδυνων περιοριστικών μέτρων και την πιθανότητα ενός lockdown, που θα λειτουργήσει καταστροφικά για την οικονομία και την κοινωνία. Όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά αυτή τη νέα επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεδομένων, αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που πλήττει τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία. Για να βγούμε δυνατοί κι από αυτή την κρίση, όπως κάναμε με επιτυχία και στο παρελθόν. Όλοι μαζί είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε».

Κορονοϊός: Έκτακτα μέτρα στις Σέρρες για την αποφυγή lockdown

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα