Κορονοϊός: Ο χάρτης των κρουσμάτων στα νησιά – Οι σημαντικές εστίες μετάδοσης

Κορονοϊός: Ο χάρτης των κρουσμάτων στα νησιά – Οι σημαντικές εστίες μετάδοσης

Νησιά και τουριστικοί προορισμοί συγκεντρώνουν όλο και περισσότερα περιστατικά, αρκετά από τα οποία σχετίζονται με προσδιορισμένες εστίες, όπως είναι οι δύο γάμοι στη βόρεια Ελλάδα (Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολη), σε πολλές περιπτώσεις όμως έχουν δημιουργηθεί τοπικές μικρο συρροές που εντείνουν την ανησυχία για «ντόμινο» μολύνσεων σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.

Στη Μύκονο, που έχει βρεθεί και στο επίκεντρο των ελέγχων καθώς συγκεντρώνει πλήθος νεολαίας που συνωστιζόταν, τουλάχιστον μέχρι να ανακοινωθεί η απαγόρευση των όρθιων πελατών, στα μπαρ, έχουν εντοπιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, επτά θετικοί στον Sars-CoV-2. Πρόκειται για προσωπικό του γνωστού μπιτς μπαρ Alemagou, το οποίο έχει κατεβάσει προς το παρόν «ρολά» μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των εργαστηριακών ελέγχων.

Σύμφωνα με την κατανομή των κρουσμάτων που δηλώνονται καθημερινά στον ΕΟΔΥ, η περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων έχει καταγράψει τρία κρούσματα σε διάστημα δύο ημερών (3/8 έως 5/8). Συνολικά τον Ιούλιο μετρά με βάση όσα έχουν δηλωθεί επισήμως στον ΕΟΔΥ πέντε περιστατικά, καθώς είχε προηγηθεί ένα στα μέσα του μήνα περίπου και ακόμη ένα στην Πάρο στις αρχές του μήνα.

Σημειώνεται ότι συνήθως ο ΕΟΔΥ περνά στις απογευματινές επιδημιολογικές του εκθέσεις τα κρούσματα της προηγούμενης ημέρας και όσα έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι το μεσημέρι της ίδιας. Συνεπώς, εάν οι πληροφορίες για τη Μύκονο ισχύουν θα «φανούν» σήμερα το απόγευμα στα νέα περιστατικά που θα ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ.

Και ενώ στις Κυκλάδες το «φορτίο» μοιάζει ακόμη σχετικά χαμηλό, στο Ιόνιο η Κέρκυρα μετρά τις τελευταίες δύο εβδομάδες (από την Πέμπτη 22 Ιουλίου) 20 κρούσματα κορωνοϊού. Πρόκειται για μια σημαντική συρροή μολύνσεων που «φούντωσε» τις τελευταίες λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα από τις 30 Ιουλίου. Ημέρες με αυξημένες καταγραφές στο νησί των Φαιάκων ήταν η περασμένη Δευτέρα και Τρίτη, με πέντε και επτά κρούσματα αντίστοιχα.

Πολύ καλύτερη επιδημιολογική … πορεία ακολουθούν μέχρι σήμερα τα υπόλοιπα Επτάνησα. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, η Λευκάδα έχει καταγράψει πέντε περιστατικά, η Ζάκυνθος δύο, η Κεφαλονιά ένα.

Τουριστική περιοχή με αρκετά υψηλό επιδημιολογικό φορτίο είναι η Χαλκιδική, η οποία μόνο τις τελευταίες 15 ημέρες έχει συγκεντρώσει 22 κρούσματα κορωνοϊού. Από τη Χαλκιδική, μάλιστα, τα κρούσματα έχουν … ταξιδέψει και σε άλλες περιοχές. Για παράδειγμα, έξι από τα περιστατικά που δηλώθηκαν χθες στη Λάρισα είναι γιατροί των δύο νοσοκομείων της πόλης και οι οποίοι έκαναν διακοπές στη Χαλκιδική από όπου και κόλλησαν. Η Χαλκιδική είναι «ενεργή» από τις αρχές του μήνα, ενώ κρούσματα κατέγραφε και τον Ιούνιο.

Οσον αφορά σε άλλες τουριστικές περιοχές και νησιά, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έξι κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Λέσβο, πέντε κρούσματα στο Ηράκλειο Κρήτης, δύο στη Σάμο, δύο στη Ρόδο, ένα στη Χίο, ένα στο Ρέθυμνο, δύο στα Δωδεκάνησα, τέσσερα στην Εύβοια, τέσσερα στα Χανιά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα