Κορονοϊός: Μειώνεται διαρκώς η ηλικία των κρουσμάτων – Τα στοιχεία και η εξέλιξη στην Ελλάδα

Με ολοένα και μειούμενη τη μέση ηλικία των κρουσμάτων και συνεχείς νέες διαγνώσεις σε ανηλίκους πορεύεται ο Sars-CοV-2 στην Ελλάδα.

Ο μέσος όρος των νοσούντων με Covid-19 είναι πλέον 45 ετών (σε σχέση με τα 49 έτη που ήταν η μέση ηλικία στις αρχές της επιδημίας), και μεγάλο… μερίδιο καταλαμβάνει το ηλικιακό γκρουπ 18-39 ετών. Αντίστοιχα, μειώνονται σημαντικά οι νέες μολύνσεις σε άτομα άνω των 65 ετών.

Τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας που αφορούν στις ηλικίες των κρουσμάτων αποτυπώνουν ευκρινώς το πώς διαμορφώνεται η επιδημία, ποιοι είναι οι … απρόσεκτοι που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας και τι ακολουθεί.

Οι νέες διαγνώσεις με Covid-19 σε άτομα από 18 έως 39 ετών ανήλθαν σε μία εβδομάδα, από την περασμένη Δευτέρα 27 Ιουλίου μέχρι και χθες, σε 203. Ανέβασαν κατ’ αυτό τον τρόπο το ποσοστό του συνόλου των κρουσμάτων που αντιπροσωπεύει η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα στο 33,2%, έναντι του 31,6% που αντιπροσώπευε στην αρχή της περασμένης εβδομάδας.

Επιπλέον, 28 ανήλικοι από 0 έως 17 ετών έχουν νοσήσει σε διάστημα μίας εβδομάδας με την Covid-19, και ο πληθυσμός τους αποτελεί το 6,6% του συνόλου των περιστατικών κορωνοϊού στην Ελλάδα. Μέσα στον Ιούλιο κόλλησαν τον ιό και καταγράφηκαν από τον ΕΟΔΥ συνολικά 77 παιδιά. Οσο περνούν οι ημέρες και πλησιάζει η 7η Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης του νέου σχολικού έτους, τόσο «φουντώνουν» οι συζητήσεις σε σχέση με τους ανήλικους.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων μέχρι 18 Αυγούστου

Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας δεν συζητούν, προς το παρόν τουλάχιστον, να μην πάνε τα παιδιά στα σχολεία. Εάν μέχρι τότε δεν υπάρξει δραματική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών, όλα δείχνουν πως θα δώσουν το «πράσινο φως» ώστε να επιστρέψουν οι μαθητές στις σχολικές αίθουσες. Αυτό που μένει να «ρυθμιστεί» είναι εάν θα πηγαίνουν καθημερινά όλα τα παιδιά ή εκ περιτροπής όπως έγινε κατά την άρση του lockdown και για λίγες ημέρες μέχρι να κλείσουν τα σχολεία για καλοκαίρι. Επίσης, συζητείται από τους ειδικούς το ζήτημα της χρήσης μάσκας από τους μαθητές, κάτι που επίσης θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή, αφού τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά.

Το γεγονός, πάντως, ότι τον ιό κολλάνε περισσότερο νέοι άνθρωποι, που τον περνούν και πιο … επιδερμικά, αποτυπώνεται και στις εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι διατηρείται σχετικά ελεγχόμενος – αναλογικά της έκρηξης των νέων κρουσμάτων. Μέχρι και χθες, και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία αναφοράς 12 ασθενείς.

Η επίδραση του Sars-CoV-2 στους νέους είναι σημαντική, μπορεί όχι για την υγεία όλων τους, καθώς η πλειονότητα περνά τη νόσο ήπια, αλλά για τις αλυσίδες μεγάλων μεταδόσεων που προκαλούν, με κίνδυνο τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τονίζουν πως οι νέοι ευθύνονται για την αναζωπύρωση του κορωνοϊού στην Ευρώπη, άρα σε αυτούς θα πρέπει κυρίως να στραφεί η εκστρατεία ενημέρωσης για την αποφυγή δεύτερων κυμάτων της πανδημίας.

Καμπανάκι από επιστήμονες: Ασυμπτωματικοί μπορεί να μεταδίδουν τον ιό ακόμα και χωρίς φυσική επαφή

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα