Το σχέδιο για τους "απείθαρχους" του Πάσχα: Τσουχτερά πρόστιμα, κιάλια, drones και μπάρες νερού

Το σχέδιο για τους "απείθαρχους" του Πάσχα: Τσουχτερά πρόστιμα, κιάλια, drones και μπάρες νερού

Αποφασισμένη να μην επιτρέψει τις μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα, είναι η κυβέρνηση, που με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία, προχώρησε στην εντατικοποίηση των ελέγχων και την αυστηροποίηση των προστίμων.

Η ικανοποιητική εξέλιξη της εξάπλωσης της νόσου στη χώρα μας, σε μια κρίσιμη χρονικά περίοδος, δεν θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα σε καμιά περίπτωση την χαλάρωση των μέτρων, σημειώνει η επιστημονική ομάδα του υπουργείου υγείας.

Λίγα 24ωρα πριν μπούμε στην Μεγάλη εβδομάδα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε μέτρα προκειμένου να μπει "φρένο" στις σκέψεις ορισμένων που ετοιμάζονται να μεταβούν στα χωριά τους τις ημέρες του Πάσχα. Επί ποδός βρίσκεται όλο αυτό το διάστημα η ΕΛ.ΑΣ αλλά και το λιμενικό σώμα, ενώ θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα (drone – ελικόπτερα) για τον εντοπισμό των απείθαρχων.

Εντατικοποίηση των μέτρων – Τσουχτερά πρόστιμα

Στόχος της Ελληνικής Αστυνομίας είναι να αποκλειστούν όλα τα σημεία ώστε να μην μπορεί κανείς να μετακινηθεί εκτός νομού. Το ίδιο θα συμβεί στα λιμάνια, τα ΚΤΕΛ, τα πορθμεία και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

·Μπλόκα σε εθνικές οδούς, περιφερειακούς και παράδρομους σε 24ωρη βάση

·Αυστηροί έλεγχοι σε λιμάνια, αεροδρόμια, ΚΤΕΛ και ΟΣΕ

·Πρόστιμο 300 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων για 2 μήνες

·Εισιτήριο μόνο για τους μόνιμους κατοίκους με την προσκόμιση του Ε1

·Όσοι μετακινηθούν δεν θα μπορούν να επιστρέψουν

Drones, νυχτερινές διόπτρες, μπάρες νερού: Έτσι θα σταματήσει η Τροχαία τους "απείθαρχους" του Πάσχα

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., είναι προετοιμασμένα ακόμη και για… νυχτερινό "ανταρτοπόλεμο-κρυφτό".

"Σφράγισμα" των… συνόρων κάθε νομού της Ελλάδας, κάθε παράδρομου, παρακαμπτήριου και επαρχιακού δρόμου όλο το 24ωρο, με… μπάρες νερού, με περιπολικά και συμβατικά οχήματα της ασφάλειας, περιλαμβάνει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την αποτροπή όσων -ακόμη και λίγων- ανεύθυνων πολιτών επιχειρήσουν ενόψει Πάσχα να κινηθούν προς την επαρχία, από νομό σε νομό, για να φθάσουν στα χωριά τους!

Για τον ίδιο λόγο αποτροπής θα χρησιμοποιηθούν Drones, ελικόπτερα ακόμη και διόπτρες νυχτερινής όρασης.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., είναι προετοιμασμένα ακόμη και για… νυχτερινό "ανταρτοπόλεμο-κρυφτό" , το οποίο αναμένεται να εξελιχθεί με αντικοινωνικούς ταξιδιώτες, την Παρασκευή και θα κλιμακωθεί από την Κυριακή των Βαΐων και έπειτα. Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της αστυνομίας δεν αποκλείουν κάποιοι πολίτες να εκμεταλλευτούν το σκοτάδι για τις παράνομες μετακινήσεις τους προκειμένου να αποφύγουν τους αστυνομικούς ελέγχους. Αυτή η προοπτική προκάλεσε την εντονότερη αστυνομική παρουσία τις νυχτερινές ώρες, στον σχεδιασμό των μέτρων.

Κιάλια, drones, χάρτες και… νερόμπαρες

Για αυτό το λόγο στην νυχτερινή μάχη της επιτήρησης όλων των οδών διαφυγής θα χρησιμοποιηθούν ακόμη και κιάλια νυχτερινής όρασης που θα δοθούν σε αστυνομικούς, οι οποίοι θα βρίσκονται στα πιο ύποπτα σημεία. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός περιλαμβάνει την ανάπτυξη όλου του στόλου των Drones που έχει στη διάθεσή της η Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να επιτηρούν από αέρος και να κατευθύνουν τις επίγειες δυνάμεις. Τον ίδιο ρόλο θα έχουν και τα δύο ελικόπτερα της Ελληνικής Αστυνομίας ενώ δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν και τα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σε συγκεκριμένα σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου θα υπάρχουν και αστυνομικά μπλόκα στα οποία θα χρησιμοποιηθούν μπάρες νερού ως εμπόδια και ελεγχόμενη διέλευση μετά την εξέταση των πιθανών δικαιολογητικών που μπορεί να έχουν οι ταξιδιώτες. Αυτό το μέτρο θα επιστρατευτεί γιατί ο στόλος των περιπολικών δεν είναι ικανός να καλύψει και να σφραγίσει όλες τις "τρύπες" εξόδου από τον έναν νομό στον άλλο, παρότι θα χρησιμοποιηθούν και συμβατικά οχήματα υπηρεσιών Ασφάλειας.

Σε δύο τουλάχιστον τηλεδιασκέψεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. με τους επικεφαλής όλων των αστυνομικών διευθύνσεων της χώρας μπήκαν στο διαδικτυακό… τραπέζι οι χάρτες όλων των παράδρομων, παλιών εθνικών οδών, παρακαμπτήριων οδών και επαρχιακών δρόμων που αποτελούσαν σημεία διέλευσης από νομό σε νομό προκειμένου να οριοθετηθούν τα σημεία που θα στηθούν τα αστυνομικά μπλόκα. Για παράδειγμα έχουν χαρτογραφηθεί όλα τα πιθανά σημεία παράκαμψης της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου, Αθηνών-Λαμίας, ακόμη και αυτών από Θεσσαλονίκη προς Χαλκιδική. Το ίδιο έχει γίνει σε όλους τους νομούς της χώρας.

Από τις 18:00 χθες το απόγευμα εντάθηκαν και αυστηροποιήθηκαν οι έλεγχοι της Ελληνικής Αστυνομίας σε 24ωρη βάση, η οποία εγκαθιστά σημεία ελέγχου των μετακινήσεων όλων των ιδιωτικής χρήσεως οχημάτων σε όλη την επικράτεια και σε όλες τις διαδρομές που αφορούν σε εθνικές οδούς και τους παράδρομους τους, σε εθνικούς περιφερειακούς δρόμους και σε συνδετήριους δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα.

Οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα είναι μόνο το Ε1 της φορολογικής δήλωσης του προηγούμενου φορολογικού έτους που θα ορίζει με σαφήνεια τον τόπο διαμονής.

Τέλος στις θαλάσσιες συγκοινωνίες μεταξύ των νησιών

Επίσης αναστέλλονται οι πτήσεις στα νησιά αλλά και οι θαλάσσιες συγκοινωνίες μεταξύ των νησιών. Ήταν αίτημα όλων των δημάρχων που ζητούσαν να μην έρθει κανένας επισκέπτης στα νησιά ή μόνιμος κάτοικος από τα αστικά κέντρα.

Εξαιρούνται μόνο οι κάτοικοι μικρών νησιών που θα πρέπει να ταξιδέψουν για συγκεκριμένο λόγο (γιατρός, φαρμακείο, τράπεζα) σε μεγαλύτερα νησιά, το αντίστροφο όμως απαγορεύεται να γίνει.

Για παράδειγμα, οι κάτοικοι της Σύμης θα μπορούν να μεταβούν για τους λόγους που προαναφέραμε στη Ρόδο, όπως εκείνοι των Ψαρών στην Χίο ή οι κάτοικοι της Νισύρου θα μπορούν να μεταβούν στην Κω, αλλά το αντίθετο δεν θα είναι εφικτό.

Προειδοποιήσεις για όσους είναι με αναστολή συμβάσεων

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας προειδοποίησε τους εργαζόμενους που είναι με αναστολή σύμβασης, πως δεν μπορούν να χρησιμοποιούν την βεβαίωση του εργοδότη τους για να μετακινούνται.

Στην περίπτωση που κατά τη διεξαγωγή σχετικού ελέγχου αποδειχθεί κάτι τέτοιο, στον εργοδότη θα εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις περί ανασφάλιστων εργαζομένων, με το πρόστιμο να φτάνει τα 10.500 ευρώ, ενώ στον εργαζόμενο θα ασκηθούν οι προβλεπόμενες ποινικές διώξεις.

"Καλούμε όλες τις εταιρίες να ελέγξουν ξανά τις βεβαιώσεις και να αποσύρουν όσες έχουν διατεθεί σε εργαζομένους, οι συμβάσεις εργασίας των οποίων έχουν ανασταλεί και να το πράξουν άμεσα εντός των επομένων 24 ωρών", τόνισε Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε διαφορετικό νομό

Διευκρινίσεις δόθηκαν και για εκείνους που η εργασία τους βρίσκεται σε διαφορετικό νομό από την μόνιμη κατοικία τους κάτι που είναι συνηθισμένο κυρίως στην περιφέρεια.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε πως όσοι κάνουν χρήση της αδείας τους και μετακινηθούν προς τη μόνιμη κατοικία τους τις ημέρες του Πάσχα δεν θα έχουν τη δυνατότητα επιστροφής στην εργασία τους μιας και η βεβαίωση εργοδότη, αφορά αποκλειστικά και μόνο την κίνηση εντός νομού εργασίας και μόνο για τις ώρες εργασίας.

"Να γνωρίζουν όσοι επιλέξουν να φύγουν, ότι με δική τους ευθύνη θα παραμένουν αποκλεισμένοι στα χωριά τους. Τους παρακαλώ να το σκεφτούν ξανά και να παραμείνουν μαζί μας. Να μη ρισκάρουν τόσο τη μεταφορά του ιού, όσο και τον αποκλεισμό τους από την εργασία" δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Απαγορευτικό στους δημάρχους για το Άγιο Φως

Την ενόχληση της κυβέρνησης προκάλεσε η κίνηση ορισμένων δημάρχων να μοιράσουν το Άγιο Φως στα σπίτια των δημοτών το βράδυ της Ανάστασης.

Μια τέτοια πρωτοβουλία θα δημιουργούσε μεγάλο κίνδυνο καθώς εκατοντάδες εργαζόμενοι ή εθελοντές στους δήμους θα μετακινούνται στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να φέρουν το Άγιο Φως σε κάθε δημότη, ακυρώνοντας με αυτό τον τρόπο το μήνυμα "μένουμε σπίτι".

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επικοινώνησε ήδη με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και τον ενημέρωσε πως όλοι οι Δήμοι θα πρέπει να απέχουν από ανάλογες δράσεις.

Ο δήμαρχος Ελληνικού ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε την πρόθεση του να μεταφέρει το Αναστάσιμο Φως στα σπίτια των δημοτών σε ανάρτηση στο Facebook ανέφερε μεταξύ άλλων.

"Κλιμάκιο της Διοίκησης του Δήμου μας θα σας μεταφέρει το Άγιο Φως σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σπίτι. Δίχως να βγείτε στους δρόμους με μεγάλη προσοχή θα σας ανάψουμε τα φαναράκια που θα έχετε αφήσει όσοι επιθυμείτε, έξω από τις πόρτες των πολυκατοικιών".

25.422 παραβάσεις

Στο μεταξύ σε 16,5 μέρες από την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης των άσκοπων μετακινήσεων έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια συνολικά 25.422 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ.

Την Τρίτη βεβαιώθηκαν 1.839 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια, εκ των οποίων 673 στην Αττική, 220 στη Θεσσαλονίκη, 157 στην Κεντρική Μακεδονία, όπου καταλαμβάνουν τις τρεις "πρώτες θέσεις". Για λειτουργία καταστημάτων παρά την σχετική απαγόρευση βεβαιώθηκαν 13 περιπτώσεις και συνελήφθησαν 11 άτομα. Σε αυτή την περίπτωση από τις 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια 383 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 369 άτομα. Από τις 06:00 έως τις 15:00 το μεσημέρι της Τετάρτης βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια 665 παραβάσεις άσκοπων μετακινήσεων.

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα