Κορονοϊός - Ιερώνυμος: Η Εκκλησία προσαρμόζεται όταν υπάρχει ανάγκη

Έκκληση προς τους πιστούς να τηρήσουν τα μέτρα που έχει θέσει η Πολιτεία για τον περιορισμό εξάπλωσης του νέου κορονοϊού στη χώρα μας, απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 το βράδυ του Σαββάτου (04/04).

 

Σε μια συγκυρία όπου η στάση των πιστών την Μεγάλη Εβδομάδα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας, ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε την προ ημερών απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ότι η τέλεση των ακολουθιών θα πρέπει να γίνει κεκλεισμένων των θυρών και με τον ελάχιστο δυνατό αριθμό κληρικών και ψαλτών, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Πολιτείας.

 

«Είναι ανάγκη οι λειτουργίες να γίνουν κατ΄ αυτό τον τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.

 

Μιλώντας για τις ημέρες του Πάσχα και την πιθανότητα να συγκεντρωθούν πιστοί έξω από τις εκκλησίες, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι η ουσία βρίσκεται στη συμμετοχή στη Θεία Ευχαριστία. «Εδώ είναι που κάνουμε μια οικονομία, προσπαθούμε με ό,τι μέτρο είναι αναγκαίο να μην εξαπλωθεί η επιδημία», είπε με νόημα.

 

 

Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας σχολιάζοντας το θέμα των συναθροίσεων στις εκκλησίες τόνισε ότι το εκκλησιαστικό καθήκον κλήρου και λαού επιβάλλει τη συμμόρφωση με τα έκτακτα μέτρα. Πρόσθεσε, δε, ότι εκ μέρους της Εκκλησίας υπάρχει υπάρχει απόλυτη συνεννόηση με την Πολιτεία η οποία και έχει τον λόγο για την συνάθροιση και την προστασία των ανθρώπων.

 

«Έχουμε υποχρέωση να ακούσουμε, να πειθαρχήσουμε, να συμπορευτούμε, να κρατήσουμε τον λόγο μη συναντήσεως, μη συναθροίσεως, αυτές τις δύσκολες μέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι: «κλεινόμαστε στο σπίτι μας όχι γιατί φοβόμαστε, αλλά γιατί αγαπάμε τον άνθρωπο» και ότι η Εκκλησία έχει αποδείξει πως έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται και να οικονομεί τα πράγματα.

 

«Δεν υπάρχει διάκριση στις προσπάθειες Εκκλησίας-Πολιτείας. Πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτή την πανδημία από κοινού για να σωθεί ο άνθρωπος, να ζήσει ο άνθρωπος. Ενωμένοι όλοι μαζί απέναντι στον κοινό εχθρό που λέγεται κορονοϊός. Κουράγιο. Θα ξεπεραστεί κι αυτό. Θα ξανάρθουν οι μέρες που θα ζήσουμε όμορφα», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

 

Αναφερόμενος στην απόφαση οι λειτουργίες να πραγματοποιηθούν κεκλεισμένων των θυρών, ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αναγνώρισε ότι υπάρχουν πολλά παράπονα και από πολίτες και από κληρικούς. Ωστόσο, προσέθεσε ότι τα παραπάνω μέτρα, δεν τα παίρνουμε με ευχαρίστηση, αλλά κλεινόμαστε στο σπίτι ακριβώς γιατί αγαπάμε τον άνθρωπο και πρέπει να κάνουμε οικονομία στο θέμα της συνάθροισης. «Είναι εγωιστική η στάση κάποιων που επιμένουν ότι θέλουν να κοινωνήσουν αγνοώντας ότι λόγω της συνάθροισης είναι πιθανό να μεταδοθεί ο ιός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Σχετικά με τις δημόσιες τοποθετήσεις Ιεραρχών που αποτελούν παραφωνίες, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί ερωτήματα ως προς την σκοπιμότητα παρόμοιων δηλώσεων, προσθέτοντας ότι σε ένα συλλογικό όργανο όπως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, οι μεμονωμένες τοποθετήσεις δεν είναι ό,τι καλύτερο.

www.newsbomb.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα