Δήμαρχος Καστοριάς σε Χαρδαλιά: Πάρε πίσω την απόφαση για καραντίνα στη Μεσοποταμία

Δήμαρχος Καστοριάς σε Χαρδαλιά: Πάρε πίσω την απόφαση για καραντίνα στη Μεσοποταμία

Να αλλάξει απόφαση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και να θέσει σε καραντίνα μόνο τον οικισμό Μεσοποταμίας και όχι την Δημοτική Ενότητα Μεσοποταμίας ζητά με επείγουσα επιστολή του ο Δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσιδης.

Πολύωρη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Καστοριάς από πρωί της Τετάρτης (1.4) παρουσία όλων των δημάρχων της περιοχής, βουλευτών του νομού και του Περιφερειάρχη προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα που έχει προκύψει αλλά και να ληφθούν αποφάσεις για τον συντονισμό του κρατικού μηχανισμού στην περιοχή από δω και στο εξής.

Αναστάτωση στην Καστοριά 

Από το απόγευμα της Τρίτης (31/3) επικρατεί αναστάτωση στην Καστοριά μετά την ανακοίνωση Χαρδαλιά η οποία βάζει σε καραντίνα την Δημοτική Ενότητα Μεσοποταμίας. Όπως αναφέρει ο κ. Κορεντσίδης στην επιστολή του, η ενεργοποίηση της καραντίνας και στα 5 χωριά της Μεσοποταμίας(Καλοχώρι, Οινόη, Αγία Κυριακή, Κολοκυνθού και Μεσοποταμία) δημιουργεί μια νέα κατάσταση από αυτή που αρχικά είχε συζητηθεί, εγγράφως, και είχε συμφωνηθεί από πλευράς του Δήμου Καστοριάς με την Πολιτική Προστασία.

Η Μεσοποταμία αριθμεί περίπου 2.500 με 3.000 κατοίκους, ενώ τα χωριά που προστίθενται στην απόφαση δημιουργούν νέα δεδομένα καθώς αριθμούν περίπου 3.000 κατοίκους επιπλέον οι οποίοι θα πρέπει να εξυπηρετηθούν.

Δεν υπάρχουν έτοιμα σχέδια Πολιτικής Προστασίας για πανδημία από τους Δήμους

Πηγές από το δήμο Καστοριάς ανέφεραν στο ethnos.gr ότι ουδέποτε τέθηκε στον υφυπουργό ζήτημα καραντίνας μιας ολόκληρης περιοχής. «Ακόμη και στην πρωινή τηλεδιάσκεψη της Τρίτης (31/3) συμφωνήσαμε μόνο για την κοινότητα Μεσοποταμίας και όχι για την ευρύτερη Δημοτική Ενότητα. Εμείς ζητήσαμε να παρθούν ειδικά μέτρα για το νοσοκομείο Καστοριάς αλλά και πρόσθετα μέτρα για την κυκλοφορία των πολιτών. Τίποτα παραπάνω».

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο ethnos.gr αν επιμένει στην απόφασή της η κυβέρνηση θα δημιουργηθούν προβλήματα στον μηχανισμό εξυπηρέτησης των πολιτών καθώς τα εργαλεία που διαθέτει ο δήμος είναι πενιχρά και δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε μια τόσο μεγάλη περιοχή. 

«Όλοι οι δήμοι της χώρας τα μόνο σχέδια πολιτικής Προστασίας που έχουν, αφορούν για την αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων ή πυρκαγιών. Δεν υπάρχουν έτοιμα σχέδια πολιτικής προστασίας για πανδημία. Και ο κόσμος θα πρέπει να κάνει υπομονή και να καταλάβει τις ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε» τόνιζαν στο ethnos.gr οι ίδιες πηγές. 

Σε επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ήρθε νωρίτερα ο Γιώργος Κασαπίδης θέτοντας του το ζήτημα της καραντίνας με τον Χαρδαλιά να απαντά ότι προχώρησε στον αποκλεισμό όλης της ΔΕ Μεσοποταμίας, γιατί τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι πιθανώς θα υπάρξει εξάπλωση του ιού και στα διπλανά χωριά και θέλει η κυβέρνηση να προλάβει.

Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη 

Οι φορείς κατέγραψαν τις ανάγκες αλλά και τα αιτήματα των κατοίκων και μεταξύ άλλων αποφασίστηκε ότι δοθεί η δυνατότητα, δύο φορές την ημέρα, συγκεκριμένοι απασχολούμενοι να πηγαίνουν στις κτηνοτροφικές φάρμες άλλα και στις μονάδες εκτροφής γουνοφόρων. Αντίστοιχη άδεια θα δοθεί τόσο στους κτηνοτρόφους αλλά και σε όσους ασκούν αγροτικές δραστηριότητες. 

Σε ό,τι αφορά την τροφοδοσία των κατοίκων με τρόφιμα μετά το σφράγισμα της Μεσοποτομίας αποφασίστηκε αυτή να πραγματοποιείται με από τα μάρκετ της περιοχής με την μέθοδο του ντιλίβερι (παράδοση προμηθειών στο σπίτι με την ευθύνη των καταστημάτων). Η διανομή των φαρμάκων θα γίνεται από το δήμο Καστοριάς μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Παράλληλα, οργανώνεται ένα τηλεφωνικό κέντρο στη Μεσοποταμία, που θα εξυπηρετεί τις άμεσες ανάγκες των πολιτών

 

ethnos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα