Μάλλινα και μεταξωτά ρούχα: οδηγίες για να τα φροντίσεις σωστά

Μάλλινα και μεταξωτά ρούχα: οδηγίες για να τα φροντίσεις σωστά

Μένουμε σπίτι και κάνουμε πράγματα που ίσως δεν είχαμε χρόνο υπό άλλες συνθήκες. Έχουμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε με δραστηριότητες που μας ευχαριστούν, να φροντίσουμε αυτούς που αγαπάμε, την εμφάνισή μας, τον χώρο μας και γιατί όχι και την γκαρνταρόμπα μας. Κάνουμε πράγματα για να ξεχαστούμε -όσο γίνεται.

 

Πλησιάζει η ώρα που θα μάζευες τα χειμερινά σου -πλεκτά και μάλλινα ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία-, οπότε είναι η σωστή στιγμή να τα περιποιηθείς σωστά, πριν τα αποθηκεύσεις ώστε να τα βρεις του χρόνου πιο καινούρια από ποτέ.

 

 

Παράλληλα μπορείς αν φροντίσεις άλλη μία ευαίσθητη κατηγορία μόνη σου τα μεταξωτά και να αποφύγεις καθαριστήρια και μετακινήσεις τώρα που είμαστε σε καραντίνα.

 

Σου έχω ετοιμάσει ένα αφιέρωμα με πολλά tips που μπορείς να χρησιμοποιήσεις και να περιποιηθείς όπως πρέπει τα αγαπημένα σου κομμάτια.

 

Πλεκτά

 

 

Τα πλεκτά έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ντουλάπα μας, αλλά τις περισσότερες φορές η φροντίδα που τους προσφέρουμε είναι σχεδόν ανεπαρκής. Ναι μεν τα αγαπάμε, αλλά σχεδόν ποτέ δεν δίνουμε ιδιαίτερη βάση στη “διατήρησή” τους. Τα πλένουμε, τα απλώνουμε, τα βάζουμε στην ντουλάπα σαν όλα τα υπόλοιπα ρούχα, και σταδιακά τα βλέπουμε να χάνουν την απαλότητα τους, την πλέξη τους και το σχήμα τους. Το αποτέλεσμα είναι να τρέχουμε ξανά στα μαγαζιά για να τα αντικαταστήσουμε. Ας δούμε μερικά βήματα για την σωστή φροντίδα τους:

 

 

Το πλύσιμο: Επιλέγεις να τα πλένεις πάντα με ειδικό απορρυπαντικό που είναι για ευαίσθητα πλεκτά, σε κρύο νερό. Αν θέλεις μπορείς να τα βάλεις και στο πλυντήριο σε πλύση για ευαίσθητα. Πρόσεξε όμως! Πρώτα τα τοποθετείς μέσα σε μία μαξιλαροθήκη για έξτρα προστασία!

 

 Το στέγνωμα: Τα αφήνεις λίγο να φύγουν τα πολλά νερά, και αμέσως μετά α απλώνεις σε μία πετσέτα οριζόντια. Δεν τα κρεμάς ποτέ και δεν τα βάζεις ποτέ κοντά σε καλοριφέρ, αλλά κάπου με κανονική θερμοκρασία, ώστε να στεγνώσουν σιγά – σιγά!

 

  Μετά το στέγνωμα: Αφού σιγουρευτείς ότι δεν υπάρχει ίχνος υγρασίας στο πουλόβερ σου, κάνε κάτι μασάζ ώστε να πάρει το σχήμα του ξανά

 

 

Grooming: Αυτά τα ενοχλητικά κομπάκια είναι αναπόφευκτο να μην εμφανιστούν στα πουλόβερ σου. Έχουμε ένα τιπ όμως για να τα εξαφανίσεις. Κράτησε με το ένα σου χέρι το πουλόβερ όρθιο και με ένα ξυραφάκι πέρασε απαλά την επιφάνεια. Το ξυραφάκι θα κόψει τους κόμπους, αρκεί να έχεις λίγη υπομονή να το κάνεις όλο.

 

 

Αποθήκευση:Ποτέ μα ποτέ δεν θα κρεμάς τα πουλόβερ σου. Γιατί; Γιατί λόγω της κρεμάστρας οι ώμοι ξεχειλώνουν. Αν θέλεις λοιπόν, να διατηρήσεις το σχήμα τους ατόφιο μπορείς να τα διπλώσεις και να τα τοποθετήσεις στο συρτάρι ή να τα διπλώσεις και να τα κρεμάσεις στην κρεμάστρα σαν παντελόνι.

 

Mεταξωτά

 

 

 

 

Ιδιαίτερα κομμάτια τα μεταξωτά δεν έχουν να κάνουνε με τις τάσεις αποτελούν κομμάτια forever και θέλουν ειδική περιποίηση και αυτά ώστε να συνεχιζεις να τα φοράς και να έχουν άψογη φορμα.Πάμε να δούμε τα tips ώστε να τα φροτνίσεις μόνη σου με τον πιο σωστό τρόπο.

 

Πλύσιμο:Πλύνε τα μεταξωτά στο χέρι σε δροσερό ή χλιαρό νερό χρησιμοποιώντας ένα μικρό μέρος ήπιου απορρυπαντικού, ή σαμπουάν διαλυμένο σε νερό.Όπως και οι περισσότερες φυσικές ίνες, το μετάξι δεν ανέχεται τις αλλαγές στη θερμοκρασία, έτσι προσπάθησε να διατηρείς την ίδια θερμοκρασία καθόλη τη διάρκεια του πλυσίματος.Ποτέ μην στίψεις το μετάξι για να στεγνώσει! Αντ’ αυτού τοποθέτησε το επάνω σε μια πετσέτα και πίεσέ το απαλά. Πλύνε τα κομμάτια που έχουν την ετικέτα «Μεταξωτά που πλένονται» (εσώρουχα, φανελάκια, κλπ) στο πλυντήριο, μέσα σε μια μαξιλαροθήκη.Για να αποφύγεις την απώλεια χρώματος και να κρατήσεις το μετάξι σε καλή κατάσταση, να προσθέσετεις έως τρεις κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι για κάθε δύο λίτρα νερό.

 

 

Σιδέρωμα:Το μετάξι πρέπει να σιδερώνεται ενώ είναι ακόμα νωπό. Ρύθμισε το σίδερο σε χαμηλή θερμοκρασία και μη χρησιμοποιείς ατμό, ο οποίος μπορεί να αφήσει υδατογραφήματα.

 

Αποθήκευση:Πάντοτε να αποθηκεύεις το μετάξι σε ξηρό και σκοτεινό μέρος, και ποτέ μην το καλύπτεις με πλαστικό αφού το ύφασμα πρέπει να αναπνέει.

 

 

Όταν αποφασίσεις να ασχοληθείς λοιπόν με τα ευαίσθητα ρούχα σου χρησιμοποίησε αυτό το άρθρο σαν βοηθό σου και κάνε το καλύτερο δυνατό για τα αγαπημένα  κομμάτια της γκαρνταρόμπας σου.

 

Καλή επιτυχία!

www.tlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα