Μεταναστευτικό: Λειτουργούν οι απωθήσεις στον Έβρο, αγωνία για τα νησιά

Μεταναστευτικό: Λειτουργούν οι απωθήσεις στον Έβρο, αγωνία για τα νησιά

Απώθηση-απόκρουση στη στεριά, το ίδιο και στη θάλασσα, αναμένεται να εφαρμόσει η ελληνική πλευρά προκειμένου να αποφύγει τη διόγκωση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών και τον αριθμό τους στα νησιά. Στην περίπτωση του Έβρου, παρότι υπάρχουν δυσκολίες, η αποτροπή γίνεται, αποθαρρύνει, και μειώνει τις μεταναστευτικές ροές.

Στη θάλασσα όμως είναι ακόμη δυσκολότερο και επικίνδυνο, όπως έγινε δυσάρεστα αντιληπτό το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν ένας από τους 48 επιβάτες της φουσκωτής βάρκας που καθοδηγούσε τουρκική ακταιωρός, την τρύπησε, με αποτέλεσμα τον πνιγμό ενός 5χρονου παιδιού.

Το ζήτημα του μεταναστευτικού έχει γίνει κυρίαρχο "όπλο" της τουρκικής πλευράς στην άσκηση πίεσης προς Ελλάδα και Ευρώπη, όπως και διαμόρφωσης γεωπολιτικών στρατηγικών, όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, και συμπληρώνουν πως "το μεταναστευτικό έχει αλλάξει. Δεν υπάρχει ουσιαστική ευρωπαϊκή βοήθεια. Είμαστε μόνοι μας. Δεν μπορεί να δεχόμαστε τόσο εύκολα πρόσφυγες και μετανάστες. Να δίνουμε άσυλο. Δυστυχώς πρέπει λελογισμένα να σκληρύνουμε την στάση μας".

Μικρές ..Μόριες στα λιμάνια

Τρεις εκδοχές, μία… ανακούφιση, καμία λύση, για τον μεγάλο όγκο προσφύγων και μεταναστών, που καταφθάνουν σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα, με την καθοδήγηση και εξόπλιση που παρέχει η τουρκική πλευρά. Στον Έβρο η διαχείριση των ατόμων που συλλαμβάνονται είναι ευκολότερη εξαιτίας του μικρότερου αριθμού, στα νησιά όμως δημιουργούνται νέες μικρές… Μόριες στα λιμάνια!

Στον Έβρο το προηγούμενο πενθήμερο έγιναν 264 συλλήψεις, ενώ στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, οι αστυνομικές υπηρεσίες κατέγραψαν τις εισόδους 1.741 ατόμων. Οι περισσότεροι συλληφθέντες στην περιοχή του Έβρου ήταν από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μαρόκο, Σομαλία, Συρία, Ιράν και Ιράκ. Κάποιοι που καταδικάστηκαν μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από τον Εισαγγελέα, οδηγήθηκαν σε φυλακές, ενώ αυτοί για τους οποίους απείχε από την ποινική δίωξη μεταφέρθηκαν σε κρατητήρια αστυνομικών υπηρεσιών και ΠΡΟΚΕΚΑ προκειμένου να εξετασθεί ο τρόπος διοικητικής απέλασής τους. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στα νησιά.

Η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί την ανάμειξή τους με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες σε κέντρα κράτησης, καθώς εξετάζει την άμεση επιστροφή τους στις χώρες προέλευσης, χωρίς καταγραφή, βασιζόμενη στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που αποδέχτηκε τις μαζικές επαναπροωθήσεις μεταναστών, που είχαν φθάσει στην Ισπανία. Αυτή η εκδοχή στην περίπτωση της Ελλάδας δεν φαίνεται να είναι εφικτή.

Το… φυσιολογικότερο θα ήταν η υποβολή αιτημάτων επανεισδοχής στην Τουρκία στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, κάτι που φαντάζει αδύνατο αυτή τη στιγμή αν και δεν αποκλείεται να γίνει μια δοκιμή…

Οι κρατούμενοι μετανάστες προς διοικητική απέλαση, προέρχονται από χώρες που δεν εκδίδουν ταξιδιωτικά έγγραφα στις αναγκαστικές επαναπροωθήσεις και μόνο επιλεκτικά στις εθελούσιες, κάτι που καθιστά και αυτή την περίπτωση δύσκολη.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, που έχουν ασχοληθεί με το μεταναστευτικό-προσφυγικό εκτιμούν πως η μεταφορά των "φρέσκων" ροών στην ενδοχώρα θα ήταν λανθασμένη, αν και αυτή προκρίνεται με την κατασκευή τουλάχιστον δύο κλειστών δομών για την μεταφορά τους.

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα