Στη δημοσιότητα βίντεο από τη δράση των ληστών πελατών τραπεζών

Στη δημοσιότητα βίντεο από τη δράση των ληστών πελατών τραπεζών

Στη δημοσιότητα δίνονται, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες των 7 Ρομά μελών εγκληματικής ομάδας, που διέπρατταν ληστείες και κλοπές σε βάρος ατόμων που είχαν προβεί σε αναλήψεις χρημάτων από τραπεζικά καταστήματα.

 

Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής, τελεσθείσα από δύο ή περισσότερους που είχαν οργανωθεί με σκοπό τη τέλεση κλοπών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της ληστείας και της βίας κατά υπαλλήλων.

 

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την μεθοδολογία δράσης των παραπάνω συλληφθέντων, αφού κατόπτευαν τραπεζικά καταστήματα, ένας από αυτούς εισέρχονταν στο υποκατάστημα και προσποιούμενος τον πελάτη, εντόπιζε άτομα που έκαναν αναλήψεις μεγάλων χρηματικών ποσών.

 

Ακολούθως ενημέρωνε τηλεφωνικά για την περιγραφή των παραπάνω πελατών τους συνεργούς του, οι οποίοι τους ακολουθούσαν και τους αποσπούσαν τα χρήματα. Στο πλαίσιο αυτό και κατόπιν της παραπάνω εισαγγελικής Διάταξης, δίνεται στη δημοσιότητα βιντεοληπτικό υλικό, με ενδεικτικά αποσπάσματα από την μεθοδολογία των συλληφθέντων δραστών καθώς και περίπτωση αφαίρεσης τσάντας από υπαίθριο χώρο.

 

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας έξι μηνών, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου από τέτοιες αξιόποινες πράξεις και στην αξίωση της Πολιτείας για τον ποινικό κολασμό ομοειδών αδικημάτων που τυχόν αποκαλυφθούν επ’ αφορμή της παρούσης.

 

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-5319305 και 210-5319307 της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

 

 

Το χρονικό της υπόθεσης

Οι δράστες είχαν συστήσει από τον περασμένο Ιούλιο εγκληματική ομάδα, με αποκλειστικό σκοπό την διάπραξη ληστειών και κλοπών σε βάρος ατόμων για τα οποία γνώριζαν ότι έχουν στην κατοχή τους μεγάλα χρηματικά ποσά.

 

Κατά την προσφιλή τους μέθοδο, κατόπτευαν τραπεζικά καταστήματα παρακολουθώντας τις κινήσεις πελατών που πραγματοποιούσαν χρηματικές συναλλαγές. Πιο αναλυτικά, ένας εκ των δραστών εισέρχονταν στο υποκατάστημα και προσποιούμενος τον πελάτη στοχοποιούσε άτομα που προέβαιναν σε αναλήψεις μεγάλων χρηματικών ποσών.

 

Ακολούθως, αναχωρούσε με το υποψήφιο θύμα του και παράλληλα ειδοποιούσε τους συνεργούς του, δίνοντας τους περιγραφή καθώς και πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο μετακίνησης και κατεύθυνσής του. Στη συνέχεια, οι υπόλοιποι δράστες τον εντόπιζαν και τον ακολουθούσαν, με τη χρήση οχημάτων, μέχρι του σημείου όπου εξασφάλιζαν ευνοϊκές συνθήκες για την διάπραξη των εγκληματικών τους πράξεων.

 

Συγκεκριμένα οι δράστες, είτε επιτίθεντο στα θύματα τους στον δρόμο είτε τα αιφνιδίαζαν αφαιρώντας τις τσάντες με τα χρήματα την ώρα που βρίσκονταν στα οχήματα τους είτε εκμεταλλευόμενοι την ολιγόλεπτη απουσία παραβίαζαν τα οχήματα τους.

 

Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις όπου οι παθόντες αντιστέκονταν, δεν δίσταζαν να ασκήσουν σωματική βία, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να προκαλούν τον τραυματισμό τους.

 

Τέλος, χαρακτηριστικό του οργανωμένου σχεδίου δράσης τους ήταν το γεγονός ότι διέμεναν μόνιμα σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και μετέβαιναν στην Αθήνα για την διάπραξη των εγκλημάτων τους, διαμένοντας σε ξενοδοχεία.

 

Στην κατοχή τους, καθώς και από έρευνες στα δωμάτια που διέμεναν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 7.895 ευρώ, 13 κινητά τηλέφωνα, πλήθος ρουχισμού που χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια των ληστειών, τρία αυτοκίνητα και μία μοτοσυκλέτα ως μέσα διάπραξης.

 

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα εξιχνιάσθηκαν 7 ληστείες σε βάρος πεζών, από τους οποίους αφαίρεσαν χρηματικά ποσά, ανάληψη των οποίων είχαν πραγματοποιήσει προηγουμένως από Τραπεζικό Κατάστημα, 4 κλοπές από οχήματα και μία κλοπή από περίπτερο.

 

Το οικονομικό όφελος που αποκόμισαν οι δράστες από τις προαναφερόμενες αξιόποινες πράξεις, υπερβαίνει τις 210.000 ευρώ, ενώ ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες πράξεις με παρόμοια μεθοδολογία. Οι δράστες έχουν συλληφθεί και κατά το παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.

www.news247.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα