Κακοκαιρία «Βικτώρια» - Πλημμύρες και μεγάλες καταστροφές στην Κεφαλλονιά

Η κακοκαιρία «Βικτώρια» είναι εδώ και σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητη. Έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες ζημιές ξεκινώντας από τα δυτικά χθες το απόγευμα στην Κέρκυρα, την Κεφαλλονιά, τη Ζάκυνθο, συνεχίζοντας την καταστροφική της πορεία στη συνέχεια ανατολικότερα έως την Κρήτη. Προβλήματα όπως ήταν φυσικό σημειώθηκαν και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Πρόκειται για ένα ισχυρό κύμα κακοκαιρίας με πολύ δυνατούς ανέμους που δίνει μεγάλα ύψη βροχής.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα Χανιά. Καταστροφές στη δυτική Ελλάδα και την Κρήτη, ενώ στην Κεφαλλονιά χείμαρροι λάσπης απέκλεισαν τα χωριά Νυφί και Αγία Ευθυμία. Από το σφοδρό χτύπημα της «Βικτώριας» δρόμοι γέμισαν από βράχους που αποκολλήθηκαν και οι οποίοι λίγο έλειψε να πέσουν πάνω σε σπίτια. Παράλληλα οι δρόμοι στην Κέρκυρα πλημμύρισαν με αφρούς ενώ και στην Αττική τα φαινόμενα ήταν έντονα προκαλώντας προβλήματα στις μετακινήσεις.

Από τα ακραία φαινόμενα χτυπήθηκε με μανία η Κρήτη, όπου από τα ορμητικά νερά παρασύρθηκε ο ανάχωμα που είχε χτιστεί στη θέση της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη στον Πλατανιά, ενώ οι καταρρακτώδεις βροχές αλλά και το χαλάζι προκάλεσαν κατολισθήσεις και πλημμύρες σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές τα μαθήματα διακόπηκαν ώστε οι μαθητές να απομακρυνθούν με ασφάλεια.

Πολλά επίσης είναι και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο νησάκι των Οθωνών, βόρεια της Κέρκυρας, λόγω των δυνατών ανέμων. Η δύναμη του αέρα ήταν τόσο ισχυρή που ξεριζώθηκαν δέντρα, κόπηκαν καλώδια της ΔΕΗ, και λύγισαν μέχρι και οι στύλοι του μνημείου στην κεντρική πλατεία.

Το πρωί της Τετάρτης σφοδρό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας «Βικτώρια» και από την Αχαΐα με την θάλασσα να καλύπτει την παραλιακή λεωφόρο στο Ρίο βγάζοντας μαζί της μέχρι και πέτρες.

Σύμφωνα με το meteo.gr. αυτή την ώρα βρέχει καταρρακτωδώς στην Κρήτη και στην Αθήνα, ενώ χθες Τρίτη το περισσότερο νερό έπεσε στα νησιά του Ιονίου και σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Ιθάκη μόνο μέσα σε 8 περίπου ώρες έπεσαν 71 χιλιοστά βροχής.

Στην Αθήνα σήμερα, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, η Πυροσβεστική κλήθηκε για 16 περιπτώσεις απάντλησης υδάτων στο κέντρο και πραγματοποίησε τέσσερις επιχειρήσεις για πεσμένα δέντρα.

Οι βροχές και οι καταιγίδες αναμένεται να συνεχιστούν σε πολλές περιοχές της χώρας έως και αργά σήμερα το βράδυ, με την αυριανή ημέρα το κύμα κακοκαιρίας να κινείται προς την Εύβοια. Αναλυτικότερα το έκτακτο δελτίο καιρού που βρίσκεται σε ισχύ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για σήμερα στις εξής περιοχές: Τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, με εξασθένηση κυρίως από τις απογευματινές ώρες.

Ο Καιρός την Πέμπτη

Για την Πέμπτη στην ανατολική Μακεδονία,τη Θράκη,την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα αναμένονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στη Θράκη,τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.

Στην υπόλοιπη χώρα άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά όπου θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και το πρωί στο ανατολικό Αιγαίο έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές.

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα