Προσφυγικό: Σε αλλαγές στα πρότυπα των καυταλισμών προχωρά η κυβέρνηση

Στη δημιουργία περίπου 2.000 νέων θέσεων φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα προχωρά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες αποσυμφόρησης των καταυλισμών. 

Συνολικά 703 αιτούντες άσυλο απεγκλωβίζονται από τη Λέσβο και μεταφέρονται με το πλοίο της γραμμής για Πειραιά και από εκεί σε δομές φιλοξενίας στον Ελαιώνα και στο Σχιστό της Αττικής, στη Θήβα, στις Θερμοπύλες και στον Κατσικά Ιωαννίνων. Ήδη οι πρώτοι 108 αναχώρησαν χθες Τετάρτη. 'Αλλοι 348 έχουν προγραμματιστεί να αναχωρήσουν αύριο Παρασκευή και τέλος 247 και πάλι με το πλοίο της γραμμής για Πειραιά θα αναχωρήσουν τη Δευτέρα το απόγευμα.

Την ίδια στιγμή ο πληθυσμός του καταυλισμού στη Μόρια παραμένει πολύ υψηλός. Σήμερα με τις αυξημένες ροές των τελευταίων ημερών αγγίζει τις 13.000. Ας σημειωθεί ότι χθες και σήμερα Πέμπτη μέχρι τις 12 το μεσημέρι στη Λέσβο πέρασαν συνολικά 333 άτομα. (251 χθες και 82 σήμερα).

Ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο αριθμός αφίξεων και στα άλλα νησιά του βορείου Αιγαίου. Στη Χίο πέρασαν 138 (62 χθες και 76 σήμερα) και στη Σάμο 312 (20 χθες και 292 σήμερα).

Αλλάζουν τα πρότυπα των καταυλισμών - Οκτώ άτομα ανα κοντείνερ αντί για έξι

Εκτός από την επαναλειτουργία του κέντρου φιλοξενίας στο Βαγιοχώρι του δήμου Βόλβης, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχωρά σε επεκτάσεις των υπαρχουσών δομών σε Καβάλα, Σέρρες και Βέροια. Στις δομές τοποθετούνται κοντέινερ για τη στέγαση των αιτούντων άσυλο.

Επίσης, όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα γίνουν συμπτύξεις θέσεων στις υπόλοιπες δομές φιλοξενίας, μέσω αλλαγής του προτύπου που ίσχυε για τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να φιλοξενηθούν ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα και με το επίπεδο κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα. Κατ’ αυτό τον τρόπο πολλά κοντέινερ θα μπορούν να φιλοξενήσουν τελικά οκτώ αντί για έξι άτομα. Επιπλέον, θα παραχωρηθούν αρκετά από τα διοικητικά κοντέινερ στις δομές για τη στέγαση αιτούντων άσυλο.

Πληροφορίες αναφέρουν, εξάλλου, ότι το υπουργείο θα αλλάξει και τον τρόπο κατανομής των αιτούντων στις δομές της ενδοχώρας, καθώς όσοι φεύγουν από τα νησιά δεν θα μετακινούνται σε όποια περιοχή θελήσουν, αλλά όπου υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις. Θα υπάρχει ωστόσο πρόβλεψη για μετακίνηση όσων το ζητήσουν σε περιοχές, όπου ζουν συγγενικά τους πρόσωπα.

Με τις παραπάνω αλλαγές το υπουργείο θα επιχειρήσει να καλύψει κενές θέσεις σε δομές, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός σε κάποιες και πληθώρα κενών θέσεων σε άλλες. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει αναρτήσει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης στην ιστοσελίδα του για τον Αύγουστο του 2019, ορισμένες δομές εμφανίζουν πληρότητα μεγαλύτερη του 100% (για παράδειγμα η Μαλακάσα 109,69% και η Αλεξάνδρεια 103,58%), ενώ σε άλλες διαμένουν πολύ λιγότεροι πρόσφυγες από τις διαθέσιμες θέσεις (π.χ. Κατσικάς 73,17% πληρότητα, Σκαραμαγκάς 76,28%, Σχιστό 79,18%, Καβάλα 79,69%).

Στην κατεύθυνση της δημιουργίας περισσότερων θέσεων φιλοξενίας στην ενδοχώρα, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών και με στόχο να υπάρξει ευρύτερος συντονισμός για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, οργανώνεται αύριο σύσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με όλους τους περιφερειάρχες της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητηθεί από τους περιφερειάρχες να υποδείξουν περιοχές για τη δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας, ώστε να υπάρξει κατανομή των καμπς σε όλη τη χώρα, ενώ ο κ. Χρυσοχοΐδης θα ζητήσει να ακούσει και τις θέσεις των τοπικών κοινωνιών γύρω από το ζήτημα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα