Φωτιά στη Ζάκυνθο: Τρόμος από τος φλόγες και τους καπνούς, εκκενώνονται χωριά

Φωτιά στη Ζάκυνθο: Τρόμος από τος φλόγες και τους καπνούς, εκκενώνονται χωριά

Εκτός ελέγχου μαίνεται η πυρκαγιά που κατακαίει από τις 11.00 το πρωί δασική έκταση στα χωριά Αγαλάς και Κερί στη Ζάκυνθο. Στις φλόγες τυλίχθηκε κατοικία στη θέση Απελάτη στο Κερί Ζακύνθου, παρά τις τεράστιες προσπάθειες πυροσβεστών και εθελοντών, όπως αναφέρει το ermisnews.gr.

Το σπίτι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ήταν κατοικήσιμο και βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από το ξενοδοχείο που είχε εκκενωθεί νωρίτερα.

Ευτυχώς οι ένοικοι του σπιτιού είχαν απομακρυνθεί έγκαιρα.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση υλοποίησης σχέδιο εκκένωσης των δύο χωριών με λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ζακύνθου. Η αστυνομία έχει αποκλείσει τις εισόδους των δύο χωριών και ενημερώνει τους κατοίκους να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Λίγο μετά τις 14.30 η φωτιά έφτασε στο χωριό Κερί και τα πρώτα σπίτια, βρέθηκαν μια ανάσα από τις φλόγες, όπως δείχνουν και οι παρακάτω φωτογραφίες. 

Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή του Αγαλά και του Κερίου αποφασίστηκε η εκκένωση ξενοδοχειακής μονάδας στο Κερί.

Με εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των υπευθύνων Πολιτικής Προστασίας, τρία λεωφορεία ΚΤΕΛ Ζακύνθου παρέλαβαν 120 άτομα περίπου, που διέμεναν στο ξενοδοχείο, και τα μεταφέρουν σε άλλο ξενοδοχείο της επιχείρησης στην περιοχή του Καλαμακίου. Όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής βρίσκεται στο σημείο για να προστατεύσει την μονάδα και όποιες άλλες περιουσίες κινδυνεύσουν.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου και οι υπεθύνοι πολιτικής προστασίας, έπειτα και από συνεννόηση με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, διέταξαν την εκκένωση των σπιτιών του χωριού.

Από το μεσημέρι έκαναν την εμφάνισή τους οι εναέριες δυνάμεις και πιο συγκεκριμένα δύο αεροσκάφη τύπου Καναντέρ που άρχισαν τις ρίψεις νερού. Δείτε τις εικόνες του ermisnews.gr, από το χωριό Κερί…    

Το πύρινο μέτωπο στον Αγαλά Ζακύνθου, καίει δασική έκταση μακριά από κατοικημένες περιοχές.

 

Δήμαρχος Ζακύνθου για φωτιά: Καθυστέρησαν τα εναέρια μέσα

Για καθυστέρηση των εναέριων μέσων, που επέτρεψε στη φωτιά να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, έκανε λόγο στην εκπομπή One Line Weekend ο δήμαρχος Ζακύνθου, Νικήτας Αρετάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Αρετάκη η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη, ενώ καίει σε τέσσερα μέτωπα. «Τώρα ξεκίνησαν τα αεροπλάνα. Έγινε μια καταστροφική διακοπή το μεσημέρι, για ανεφοδιασμό» υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως «μακάρι να υπάρξει αντίδραση. Είναι πολλά χιλιόμετρα τα μέτωπα».

Τέλος, σε ερώτηση αν υπάρχουν υπόνοιες ότι πρόκειται για εμπρησμό, απάντησε πως στην Ζάκυνθο το 90% των πυρκαγιών προέρχονται από εμπρησμό.

Στο σημείο επιχειρούν 9 οχήματα με 20 πυροσβέστες, πεζοπόρα τμήματα, από αέρος κάνουν συνεχείς ρίξεις νερού 3 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου καναντέρ, ενώ έχει ζητηθεί ενίσχυση από τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων Ανδρέα Ρίζο, από ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου ericson, δυο αεροσκάφη πετζετέλ αλλά και επίγεια πυροσβεστική δύναμη από την Πάτρα που αναμένεται αργότερα στο νησί.

Πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα