Πυρκαγιά στην Εύβοια: Σε ύφεση και οριοθετημένη, κάηκαν 23.565 στρέμματα

Πυρκαγιά στην Εύβοια: Σε ύφεση και οριοθετημένη, κάηκαν 23.565 στρέμματα

Μετά από πέντε ημέρες και νύχτες που οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι εθελοντές και οι κάτοικοι έδιναν σκληρή μάχη με τις φλόγες, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Εύβοια βρίσκεται σε ύφεση και οριοθετημένη. Αυτή είναι η τελευταία ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Copernicus Emergency Management Service/Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ενεργοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, από την πρώτη ημέρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς, στην περιοχή έχει καεί συνολική έκταση 23.565 στρεμμάτων.

Στην περιοχή συνεχίζουν να βρίσκονται και να εργάζονται εντός των καμένων εκτάσεων, καθώς και για τη διασφάλιση της περιμέτρου της πυρκαγιάς 160 πυροσβέστες με 80 οχήματα, 140 άτομα πεζοπόρων τμημάτων και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας. Από αέρος επιτηρεί επίσης, ένα ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος τύπου «Sikorsky S-64», ώστε να υπάρξει άμεση επέμβαση αν και όπου παρατηρηθεί αναζωπύρωση.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η τελική εκτίμηση του μεγέθους της πληγείσας περιοχής θα ολοκληρωθεί άμεσα από τις αρμόδιες εθνικές αρχές.

Άρση τηλεφωνικού απορρήτου για τους τρεις υπόπτους για εμπρησμό

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία συνηγορούν στο σενάριο του εμπρησμού, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κλιμάκια της Πυροσβεστικής έχουν εντοπίσει στουπιά, μπιτόνια και ενδεχομένως εύφλεκτο υγρό κοντά στα σημεία όπου εκδηλώθηκε αρχικά η φωτιά.

Από τις δεκάδες καταθέσεις που έχει πάρει μέχρι στιγμής το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής, εξετάζονται οι ύποπτες κινήσεις στην περιοχή ενός ατόμου με μοτοσικλέτα, καθώς και ενός αυτοκινήτου με δύο επιβαίνοντες. Για τη μηχανή μάλιστα, οι περισσότεροι από τους μάρτυρες είπαν ότι δεν είχε πινακίδες κυκλοφορίας.

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν επικεντρωθεί τρεις ύποπτοι για εμπρησμό – όλοι κάτοικοι της περιοχής. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, μάλιστα, έχει ζητηθεί άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και για τους τρεις αυτούς υπόπτους.

Οι έρευνες της Αστυνομίας εστιάζουν κυρίως σε έναν 33χρονο, ο οποίος είχε συλληφθεί πέρυσι για εννέα εμπρησμούς και είχε καταδικαστεί για έναν, αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος λόγω ψυχολογικών προβλημάτων.

Κατά την εξέτασή τους οι τρεις ύποπτοι υποστήριξαν ότι την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά βρίσκονταν αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή, παρουσιάζοντας άλλοθι. Οι Αρχές εκτιμούν ότι με την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου θα είναι πλέον σε θέση να αναζητήσουν κενά ή αντιφάσεις στις καταθέσεις και στα άλλοθι των βασικών υπόπτων με βάση τα κύματα από τις κεραίες τηλεπικοινωνιών.

Μιλώντας στο One Channel ο Πατήρ Ιάκωβος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μακρυμάλλης, ανέφερε πώς λίγο μετά τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, άκουσε ένα αμάξι να περνά από το σημείο και να κάνει βόλτες.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα