Δημόσιο: Πως θα πάρετε πίσω τα κομμένα δώρα. Επτά ημέρες προθεσμία για τις αιτήσεις

Δημόσιο: Πως θα πάρετε πίσω τα κομμένα δώρα. Επτά ημέρες προθεσμία για τις αιτήσεις

Με τρία βήματα «κλειδώνουν» οι διεκδικήσεις αναδρομικών για τα κομμένα δώρα στο Δημόσιο, μετά την απόφαση - βόμβα του ΣΤ' τμήματος του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματικές τις σχετικές περικοπές του 2012. 

Στο επίκεντρο της επίμαχης απόφασης, η οποία πάντως πρέπει να περάσει και από την Ολομέλεια του ΣτΕ για να είναι τελεσίδικη, βρίσκονται πάνω από 450.000 εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι το 2010 είχαν μεικτό μισθό έως 3.000 ευρώ. 

Κρίσιμο είναι η αίτηση για τη διακοπή της παραγραφής να υποβληθεί έως την 31η Δεκεμβρίου για να μην χαθούν τυχόν αναδρομικές αξιώσεις για τα δώρα του 2016. Προσοχή, οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν έχουν ακόμα κινηθεί, έχουν περιθώριο 7 εργάσιμων ημερών ώστε να υποβάλουν αίτηση πριν από την εκπνοή του 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικούς κύκλους, η επίμαχη απόφαση δεν φέρεται να ορίζει στο σκεπτικό της ζητήματα αναδρομικότητας, αφήνοντας προφανώς την Ολομέλεια να αποφασίσει για τη διαχείριση της δημοσιονομικής "βόμβας".

Σε επτά εργάσιμες ημέρες οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να κάνουν τα εξής:

1. Εκτυπώνουν τη σχετική αίτηση, τη συμπληρώνουν με τα στοιχεία τους και την υπογράφουν. Η ΑΔΕΔΥ έχει προτείνει έντυπο αίτησης.

2. Η αίτηση υποβάλλεται στη Διεύθυνση Μισθοδοσίας της Υπηρεσίας από την οποία μισθοδοτείται ο εκάστοτε υπάλληλος και κοινοποιείται το ΝΣΚ.

3. Προσοχή, κρίσιμο είναι να λάβει ο υπάλληλος αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής του για τυχόν μελλοντική χρήση. Υπενθυμίζεται πως τα δώρα στο Δημόσιο είχαν αρχικά "ψαλιδιστεί" το 2010, όταν ορίστηκε πως θα είναι για όλους στο ίδιο ύψος ανεξαρτήτως αποδοχών- 500 ευρώ τα Χριστούγεννα, 250 ευρώ το Πάσχα και 250 το καλοκαίρι- ενώ θα τα λαμβάνουν όσοι έχουν μεικτές αποδοχές κάτω από 3.000 ευρώ.

Η εν λόγω διάταξη του ν. 3845/2010 δεν έχει κριθεί αντισυνταγματική, οπότε η διεκδίκηση για επιστροφή των δώρων ανατρέχει στα δώρα του 2010.

Αυτή είναι η αίτηση

 
ΠΗΓΗ: Έθνος
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα