Πέθανε ο Κρητικός μουσικός Γιώργος Μαυρομανωλάκης – Το συγκλονιστικό μήνυμα του Ρος Ντέιλι

Πέθανε ο Κρητικός μουσικός Γιώργος  Μαυρομανωλάκης – Το συγκλονιστικό μήνυμα του Ρος Ντέιλι

Έφυγε από τη ζωή ο  γνωστός μουσικός Γιώργος Μαυρομανωλάκης, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο σε ηλικία 40 ετών βυθίζοντας στο πένθος τους συγγενείς του και τον καλλιτεχνικό κόσμο της Κρήτης.

Η κηδεία του αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στις 4 το απόγευμα στον Κρουσώνα.

Συγκλονισμένος ο διάσημος Ιρλανδός μουσικός Ρος Ντέιλι, ο οποίος μένει μόνιμα στην Κρητη τις τελευταίες δεκαετίες, αποχαιρέτισε τον Γιώργος Μαυτρομανωλάκη με ένα μήνυμά του στο προσωπικό λογαριασμό του που διατηρεί στο facebook.

Σίγησε ο λυράρης της Κρήτης

Ο Γιώργος Μαυρομανωλάκης γεννήθηκε το 1978 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σε μικρή ηλικία παρακολούθησε μαθήματα στο Ελληνικό ωδείο Ηρακλείου και στην εφηβεία άρχισε να μελετά παραδοσιακά όργανα όπως λαούτο και μαντολίνο και αργότερα κιθάρα και ούτι. Είχε ασχοληθεί με διάφορες παραδόσεις της Ελλάδας καθώς επίσης και με το Ρεμπέτικο και το σύγχρονο Ελληνικό τραγούδι. Τα τελευταία χρόνια ασχολιόταν με τη μουσική παράδοση της ευρύτερης ανατολής και των Βαλκανιών.

Από το 1996 εμφανιζο΄ταν σε πολλές μουσικές σκηνές και μουσικούς χώρους γενικότερα, καθώς επίσης και σε συναυλίες και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα.

Είχε συνεργαστεί με καταξιωμένους μουσικούς όπως o Yurdal Tokcan, o Gőksel Baktagir , o RossDaly, οι Χαΐνηδες, ο Ψαρογιάννης, ο Αβυσσινός, ο Μανώλης Πάππος,η Μαρία Κώτη, η Αφεντούλα Ραζέλη, ο Γιάννης Παξιμαδάκης, ο Γιώργος Μανωλάκης και άλλους πολλούς. Κατά καιρούς συμμετείχε στις ορχήστρες διάφορων παραδοσιακών χορωδιών όπως του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, τη χορωδία Μικρασιατών του Αγ. Πολύκαρπου, τη χορωδία του συλλόγου  Αλατσατιανών Ηρακλείου και άλλες.

Είχε παρακολουθήσει σεμινάρια με διάσημους μουσικούς , όπως τον βιρτουόζο ουτίστα Yurdal Tokcan(Ούτι), τον Ross Daly(Σύνθεση & Ενορχήστρωση), τον Ahmet Erdoğdular(Κλασικό Ωθομανικό Τραγούδι) , τον Χάρη Λαμπράκη(σύνθεση & Αυτοσχεδιαμός, ρυθμικός αυτοσχεδιασμός), Erkan Oğur(άταστη κιθάρα) τον Daud Khan Sadozai(Αυγάνικο Rabab) και άλλους στο μουσικό εργαστήρι Λαβύρινθος στο Χουδέτσι Ηρακλείου.

Έχει κυκλοφορήσει ένα προσωπικό cd με τίτλο ”Καρπός”. Συμμετέχει επίσης ως συνθέτης και στιχουργός στον δίσκο της Αφεντούλας Ραζέλη με τίτλο ‘’Ξυπνήστε Χαρές Μου’’. Τα τελευταία χρόνια παρέδιδε σεμινάρια στο ούτι και στη βασική θεωρεία των Μακάμ, στο μουσικό εργαστήριο Λαβύρινθος. Είχε διδάξει μουσική στο μουσικό σχολείο Ηρακλείου.

Ήταν πτυχιούχος Ηλεκτρονικός του ΤΕΙ Κρήτης-Παρ/τημα Χανίων.

Ποιος είναι ο Ρος Ντέιλι που ύμνησε το Γιώργο Μαυρομανωλάκη

Ο Ρος Ντέιλι είναι Ιρλανδός μουσικός, με εξειδίκευση στην κρητική λύρα και το αφγανικό ραμπάμπ. Το 1970 και 1972 επισκέπτεται για μικρά διαστήματα την Κρήτη και το 1975 αποφασίζει να μείνει στο νησί όπου θα διδαχθεί την κρητική λύρα από έναν σπουδαίο δάσκαλο και δεξιοτέχνη της εποχής, τον Κώστα Μουντάκη.

Στην Κρήτη όπου ζει μόνιμα τις τελευταίες δεκαετίες, μελετάει και διδάσκει την κρητική μουσική παράδοση. Το 1982, όπως αναφέρει το σχετικό λήμμα στη wikipedia, ίδρυσε το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος, που στεγάζεται στο Χουδέτσι Ηρακλείου με σκοπό τη συλλογή, τη διάσωση και την προβολή παραδοσιακών μουσικών οργάνων από όλο τον κόσμο. Εκεί φιλοξενούνται πάνω από 250 όργανα λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής όπου σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από ταξίδια του Ντέιλι στην Ανατολή. 

Έχει δώσει πολλές συναυλίες στην Ευρώπη και τον κόσμο ενώ έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες και ξένους μουσικούς. Το 2004 είχε αναλάβει καλλιτεχνικός διευθυντής του πολιτιστικού προγράμματος των Ολυμπιακών αγώνων για την πόλη του Ηρακλείου και οργάνωσε προσωπικά και επέβλεψε την εκτέλεση 15 συναυλιών με 300 καλλιτέχνες από διάφορα μέρη του πλανήτη. Στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2009 στην Ελλάδα ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με τους Οικολόγους Πράσινους.

Το 2014, ήταν ένας από τους διανοούμενους και πολιτικούς που υπέγραψαν την ''Ώρα της Ευρωπαϊκής αριστεράς", στηρίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα