Ζάκυνθος: Μάχη με την πύρινη κόλαση για τρίτη μέρα. Κάηκε ένα σπίτι και χιλιάδες στρέματα

Συνεχίζεται να καίγεται η Ζάκυνθος για τρίτη μέρα. Η  πύρινη λαίλαπα νέχει κάψει χιλιάδες στρέμματα πεύκων, αλλά και ελαιοκαλλιεργειών και στάβλων με ζώα.

Η νύχτα ήταν εφιαλτική στις Μαριές όπου η φωτιά έκαψε ένα σπίτι στο δάσος ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έκαναν κλοιό γύρω από τα σπίτια του χωριού για να τα προστατέψουν με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σεγρήγορση. Η Πυροσβεστική μάλιστα ζήτησε για προληπτικούς λόγους, οι κάτοικοι να εκκενώσουν τις Μαριές και να μετακινηθούν για την δική τους ασφάλεια σε διπλανό χωριό και ως προς διευκόλυνση των μετακινήσεων των πυροσβεστικών δυνάμεων εντός της κοινότητας, όμως σχεδόν κανείς τους δεν αποχώρησε.

Η νέα μεγάλη πυρκαγιά  μαίνεται από το Σάββατο (26/08)

Περίπου στις 23:30 χθες το βράδυ, οι φλόγες περικύκλωσαν σπίτια και περιουσίες κατοίκων της περιοχής. Εκτός από το σπίτι που βρισκόταν έξω από το χωριό, καταστράφηκαν και μη κατοικήσιμα κτίσματα και παλιές αποθήκες και αγροικίες.

Στην Ζάκυνθο το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν φωτιές στις περιοχές Καμπί, Πελιλόμπι, Σκούτα, Αναφωνήτρια, Καπελέτι - Άνω Βολίμες, Αργάσι και Αγαλάς.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία αντιμετωπίζει, αυτή τη στιγμή, τις συνεχείς αναζωπυρώσεις στις Μαριές, με όλη τη δύναμη να βρίσκεται στα πύρινα μέτωπα. Στόχος είναι να τεθεί η πυρκαγιά υπό μερικό έλεγχο έως το βράδυ, για να μην ξαναζήσουν οι κάτοικοι τον χθεσινό εφιάλτη.

Το πρωινό της Δευτέρας (28/08) η εικόνα της φωτιάς είναι σαφώς καλύτερη σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από το νησί καθώς δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, έκανε λόγο για ολονύχτια μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες.

«Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τα πύρινα μέτωπα προσπαθώντας να τα κρατήσουν μακριά, κυρίως από τις κατοικημένες περιοχές, να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές» είπε ο κ. Καπάκης και τόνισε ότι την ώρα που «προσπαθούσαν να ελέγξουν τις ήδη υπάρχουσες πυρκαγιές, προέκυπταν νέες εστίες και αυτό έκανε ακόμη πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων».

«Δεν μπορεί να είναι τυχαίο όλο αυτό» επεσήμανε ο γγ Πολιτικής Προστασίας, λέγοντας μάλιστα ότι «οι άνθρωποι που ήταν επάνω στα ελικόπτερα, εντόπισαν άτομα που προσπαθούσαν να βάλουν φωτιά σε άλλα σημεία».

«Το βράδυ, ενώ η πυρκαγιά είχε αναχαιτιστεί προς τα ανατολικά, ύστερα από τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν το πιο δύσκολο μέτωπο, προκειμένου να μην προχωρήσει στο εσωτερικό του νησιού, τρεις νέες εστίες ξεπήδησαν και δημιούργησαν, στο πιο επικίνδυνο σημείο, νέο μέτωπο πυρκαγιάς» τόνισε ο κ. Καπάκης και πρόσθεσε: «Ακόμη και την ώρα που δινόταν η μάχη μες το χωριό, προκειμένου να σωθούν τα σπίτια, άλλες εστίες πυρκαγιάς προέκυπταν πιο πέρα».

«Αυτό δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι κάτι συνηθισμένο, είναι πρωτόγνωρο» ανέφερε. Στο νησί πάντως βρίσκονται ειδικά κλιμάκια της δίωξης αντιμετώπισης εγκλημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Αστυνομίας.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε επικεντρώσει τις προσπάθειές της, στην δημιουργία αντιπυρικών ζωνών γύρω από τα σπίτια, ενώ οι φλόγες, που έκαιγαν τα γύρω πεύκα, έφταναν σε ύψος τα 8 μέτρα.

Χθες η φωτιά είχε μπει μέσα στο χωριό Μαριές και οι φλόγες περικύκλωσαν σπίτια, αποθήκες και αγροικίες, ευτυχώς όμως χωρίς σοβαρές απώλειες όπως σημειώνει το imerazante, αφού καταστράφηκαν μόνο μη κατοικίσιμα κτίσματα, παλιές αποθήκες και αγροικίες.

Οι νέες εστίες, το βράδυ της Κυριακής (27/08) ήταν τρεις και εκδηλώθηκαν σε δασική έκταση ανατολικά του χωριού σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Μάλιστα, αργά τη νύχτα η πύρινη λαίλαπα έκαψε σπίτι που βρισκόταν λίγο έξω από το χωριό, μέσα στο δάσος.

Αντιμέτωπες με τη φωτιά οι πυροσβεστικές δυνάμεις, βλέποντας ότι το δάσος που περιτριγυρίζει το χωρίο δεν είναι δυνατό να σωθεί, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν μέσα στο χωριό και να περιμένουν στις αυλές των σπιτιών για να τα προστατέψουν, ενώ λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά συνέχιζαν να καίγονται δασικές και θαμνώδεις εκτάσεις.

 

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα