Ζάκυνθος: Πύρινη κόλαση για δεύτερη μέρα. Κάηκαν περιουσίες

Συνεχίζεται η μάχη με την πύρινη λαίλαπα, που κατακαίει στο πέρασμά της ότι βρει. Κινδύνεψαν άνθρωποι, εκκενώθηκαν χωριά, κάηκαν σπίτια.

Οι κάτοικοι της οποίας έζησαν μια δύσκολη νύχτα με επτά πύρινα μέτωπα να μαίνονται σε πλήρη εξέλιξη, απειλώντας σπίτια και περιουσίες, και τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μια πραγματική μάχη προκειμένου να περιορίσουν τις φλόγες.


Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής η εικόνα ήταν βελτιωμένη: Από τα επτά μέτωπα, τα δύο (Σεβέικα και Μακρύς Γυαλός) τέθηκαν υπό μερικό έλεγχο.


Η μεγάλη φωτιά στην Αναφωνήτρια έχει οριοθετηθεί και στόχος είναι μέσα στην ημέρα να παρουσιάσει ύφεση και να κατασβεστεί. Φωτιές είναι σε πλήρη εξέλιξη στις περιοχές Αργάσι, Αγαλάς καθώς και στις Βολίμες στις θέσεις Σκούτα και Παλιλόποι.

Αυτήν την ώρα στο νησί επιχειρούν συνολικά 76 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα και από αέρος συνδράμουν ένα ελικόπτερο και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη. Τις επόμενες ώρες θα καταφτάσουν στη Ζάκυνθο ενισχύσεις με 20 πυροσβέστες, πέντε επιπλέον οχήματα και δέκα άτομα πεζοπόρο από την Κυλλήνη. Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ έφτασαν στο νησί από την ηπειρωτική χώρα με έκτακτο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο 10 πυροσβεστικά οχήματα με δεκάδες πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα και μηχανήματα του Στρατού, προκειμένου να συνδράμουν το δύσκολο έργο των τοπικών δυνάμεων.


Κάηκαν σπίτια και περιουσίες

Τουλάχιστον δύο κατοικίες, δύο καταστήματα και πολλές κτηνοτροφικές μονάδες κάηκαν σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων  στο χωριό της Αναφωνήτριας, στην ορεινή Ζάκυνθο κατά τη νέα μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου και σάρωσε στο διάβα της περιουσίες.

Οι αρχές διέταξαν χθες την εκκένωση του χωριού από τα πρώτα κιόλας λεπτά που διαπιστώθηκε ότι οι φλόγες κατευθύνονταν απειλητικά προς τα πρώτα σπίτια, με τους ισχυρούς ανέμους να επιταχύνουν την πορεία της. Η φωτιά τελικώς έφτασε στα σπίτια με τους τελευταίους κατοίκους να προσπαθούν, μέχρι την ύστατη στιγμή, να σώσουν τις περιουσίες τους.

Μάλιστα, η φωτιά περικύκλωσε και το μοναστήρι της Αναφωνήτριας, ενώ ένα μέτωπό της κινήθηκε προς την περιοχή του Ναυαγίου, και τα άλλα προς τις Μαριές και τις Ορθονιές.

Στο Πόρτο Βρώμη, οι φλόγες έφτασαν μέχρι το λιμάνι και η Πυροσβεστική αναγκάστηκε να απομακρύνει 25 οχήματα με 100 τουρίστες.
'Μας άφησαν μόνους με την φωτιά'

Κάτοικοι της περιοχής μιλώντας στον ΣΚΑΪ κατήγγειλαν ότι στο νησί υπάρχει πολύ μικρή πυροσβεστική δύναμη και εξέφρασαν το παράπονο ότι είναι μόνοι τους και κινδυνεύουν. «Μας έχουν εγκαταλείψει» διαμηνύουν δραματικά. «Κινδυνεύουμε! Καταστρεφόμαστε! Κάνουμε μόνοι μας ό,τι μπορούμε και εμείς και οι πυροσβέστες. Η περιφέρεια δεν έχει στείλει ούτε ένα όχημα «Αν έχουν τσίπα στην κυβέρνηση και στην περιφέρεια να παραιτηθούν απόψε» δήλωσε άλλος κάτοικος των Μαριών.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι άνδρες της Πυροσβεστικής στη Ζάκυνθο, ενώ δυνάμεις του στρατού, με βαριά οχήματα βρίσκονται στο νησί.

Τρία μέτωπα έχουν αναζωπυρωθεί, στις περιοχές κοντά στο χωριό Μαριές, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, όπου η φωτιά καίει κοντά σε ένα μοναστήρι αλλά και στην περιοχή Ναυάγιο, την πιο γνωστή ίσως περιοχή της Ζακύνθου παγκοσμίως.

Οι άνεμοι στο νησί έχουν κάπως κοπάσει «βοηθώντας» το τεράστιο έργο της Πυροσβεστικής ενώ οι Πυροσβέστες εκφράζουν την ελπίδα να μην υπάρξουν άλλα μέτωπα φωτιάς γιατί αυτό θα τους ανάγκαζε σε διασπορά δυνάμεων και εξοπλισμού, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα στον έλεγχο των μετώπων που καίνε ήδη.

Καλύτερη είναι η εικόνα στο πύρινο μέτωπο της Ζακύνθου, καθώς μετά από ολονύχτια «μάχη» με τις φλόγες, οι άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας εκφράζουν «συγκρατημένη αισιοδοξία» για την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης επιχειρούν να περιορίσουν και να οριοθετήσουν το μέτωπο, με την κατάσταση να κρίνεται ως «αρκετά καλύτερη» σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα.

Στο νησί έχουν αφιχθεί πρόσθετες πυροσβεστικές δυνάμεις από την Πελοπόννησο, προκειμένου να συνδράμουν το έργο της κατάσβεσης. Στο σημείο βρίσκονται και οχήματα του ελληνικού στρατού, τα οποία προσπαθούν να διανοίξουν αντιπυρικές ζώνης.

Από το πρώτο φως της ημέρας, τα εναέρια μέσα έχουν αρχίσει τις ρίψεις νερού, ωστόσο οι δυνατοί άνεμοι εξακολουθούν να δυσχεραίνουν τις προσπάθειες κατάσβεσης.

Ο δήμαρχος του νησιού, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», εξέφρασε την πεποίθηση πως εντός της ημέρας, η πυροσβεστική θα έχει καταφέρει να θέσει υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά.

«Η εικόνα είναι πάρα πολύ άσχημη. Είμαστε όμως καλύτερα από χθες το βράδυ. Δεν κινδυνεύει κανένα χωριό» είπε στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος.

Περισσότερες από 76 πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει φέτος στο νησί και πάνω από 15.000 στρέμματα δάσους έχουν καεί. «Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νιοτόπουλος.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι, στο χωριό Αναφωνήτρια και άμεσα έλαβε μεγάλες διαστάσεις, απειλώντας κατοικίες και προκαλώντας τεράστια οικολογική ζημιά.

Στην κατάσβεση συμμετέχουν 37 οχήματα, 76 πυροσβέστες, 12 άτομα πεζοπόρο, ενώ ρίψεις από αέρος κάνουν ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα