Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες στη Ζάκυνθο. Απομακρύνθηκαν τουρίστες. Καηκαν σπίτια

Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες σε μια καταπράσινη περιοχή της Ζακύνθου, δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εθελοντές. Οι ισχυροί άνεμοι έκαναν το έργο της πυρόσβεσης εξαιρετικά δύσκολο.

Οι φλόγες κατέκαψαν τα πάντα στο πέρασμα τους και από τη στιγμή που βράδιασε και σταμάτησαν να πετούν αεροπλάνα, έμειναν μόνο οι πυροσβέστες να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Χρονικό

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η περιοχή των Μαριών καθώς η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι στο χωριό Αναφωνήτρια, αυτή τη στιγμή πλησιάζει στο χωριό των Μαριών.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και μετά τις 12 το βράδυ αναμένονται στο νησί ερπυστριοφόρα του στρατού για να συνδράμουν στο έργο των πυροσβεστών.

Πριν λίγο: Νέα πυρκαγιά ξέσπασε πριν από λίγο στο όρος Σκοπός λίγα χιλιόμετρα νότια της πόλης της Ζακύνθου. Στο σημείο έχουν σπεύσει δύο οχήματα της Πυροσβεστικής με 6 άνδρες καθώς και υδροφόρες ιδιωτών.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα πύρινα μέτωπα σε Αναφωνήτρια, Βολήμες και Πόρτο Βρώμη.

Στην περιοχή της Αναφωνήτριας, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα, έχει καταστραφεί ολοσχερώς μια παλαιά κατοικία όπου διέμεναν δύο ηλικιωμένοι ενώ σοβαρές ζημιές έχει υποστεί ταβέρνα της περιοχής.

Μάλιστα, σύμφωνα με το imerazante.gr που μεταδίδει πως έχουν προκληθεί ζημιές και σε άλλα σπίτια, οι φλόγες αγκάλιασαν το μοναστήρι της Αναφωνήτριας εκεί όπου ο Άγιος Διονύσιος ασκήτεψε και συγχώρεσε το φονιά του αδελφού του.

Έσωσαν 100 τουρίστες από τις φλόγες

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνση 25 οχημάτων, με περίπου 100 επιβαίνοντες από το λιμάνι στην περιοχή Πόρτο Βρώμη, στο οποίο είχαν φθάσει οι φλόγες.

Πρόκειται για τουρίστες, οι οποίοι άφησαν στην ακτή τα οχήματά τους και νοίκιασαν σκάφη από το λιμάνι, όταν κατά την επιστροφή τους είδαν τις φλόγες να πλησιάζουν στην περιοχή.

Μετά την επέμβαση των πυροσβεστών, άνοιξε ο δρόμος και επέστρεψαν με ασφάλεια.

Στη μάχη με τη φωτιά έχουν ριχτεί 17 πυροσβεστικά οχήματα με 35 άνδρες και δύο πετζετέλ.

Οι άνεμοι καθήλωσαν τα αεροσκάφη

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή που καθιστούν αδύνατη την επιχείρηση των εναέριων πυροσβεστικών μέσων.

Στο σημείο της πυρκαγιάς βρίσκονται και δύο υδροφόρες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Στο νησί μαίνεται και δεύτερο πύρινο μέτωπο στην περιοχή Άνω Βολίμες, σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων από τη μεγάλη φωτιά της Αναφωνήτριας.

Οι φλόγες στην Αναφωνήτρια ξεπερνούν σε ύψος τα 10 μέτρα. ώρα 17.00

Στο νησί μαίνονται άλλα τρία μέτωπα με δυσκολότερο αυτό σε χαμηλή βλάστηση στις Άνω Βολίμες.

Ρόδος: Φωτιά αυτή την ώρα ανάμεσα σε Βάτι και Προφύλια

Μεγάλη πυρκαγιά κοντά στον οικισμό του Ασβεστοχωρίου Ιωαννίνων

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε μετά τις 11.00 το πρωί στις παρυφές του Δήμου Ιωαννιτών, κοντά στον οικισμό του Ασβεστοχωρίου.

Η φωτιά καίει δασική έκταση και στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 10 πυροσβεστικά οχήματα με 26 άνδρες, ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος κάνουν ρίψεις δύο καναντέρ.

Η πυρκαγιά κινείται σε διαφορετικά μέτωπα προς τα χωριά των Δήμων Δωδώνης και Ζίτσας.

Αργά το μεσημέρι πλησίασε τα πρώτα σπίτια στο Ασβεστοχώρι, όμως πυροσβέστες και κάτοικοι της περιοχής απότρεψαν την επέκτασή της στον οικισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, αναμένεται σε λίγο στο έργο της πυρόσβεσης να επιχειρήσουν από αέρος και τέσσερα αεροσκάφη πετζετέλ.

Η εικόνα από τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο 24ωρο

Από τις 6 το πρωί χθες έως τις 6 σήμερα εκδηλώθηκαν 52 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι παρακάτω πυρκαγιές και συγκεκριμένα:

1. H πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, στις 25/08/2017 στις 09:53 στους Ταξιάρχες Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 44 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 23 άτομα πεζοπόρο, από αέρος συνδράμουν 3 Α/Φ PZL, 1 Α/Φ Canadair και 1 Ε/Π Chinook, τα οποία εάν χρειαστεί θα ενισχυθούν.

2. H πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση, στις 25/08/2017 και ώρα 11:51 στην περιοχή Κακή Βίγλα Σαλαμίνας. Είναι οριοθετημένη, ενώ για την κατάσβεσή της επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 11 οχήματα, 7 άτομα πεζοπόρο και 2 ιδιωτικά βυτιοφόρα.

3. H πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, στις 25/08/2017 ,  14:27 στην περιοχή Σαντομέρι Αχαΐας. Είναι οριοθετημένη, με εστίες εντός της καμένης έκτασης, ενώ για την κατάσβεσή της επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 11 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα και 2 ΟΤΑ.

4. H πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δάσος, στις 25/08/2017 , 16:45 στην περιοχή Άγιος Νικόλαος Αχαΐας. Είναι οριοθετημένη, με εστίες εντός της καμένης έκτασης, ενώ για την κατάσβεσή της επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 12 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα, 2 ιδιωτικά βυτιοφόρα και 1 μηχάνημα.

5. H πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, στις 26/08/2017, 00:55 στην περιοχή Άγιοι Θεόδωροι Μεγαλόπολης. Για την κατάσβεση της επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 14 άτομα πεζοπόρο και από αέρος συνδράμουν 5 Α/Φ PZL, 2 Α/Φ Canadair.

Σε εξέλιξη, αλλά χωρίς ενεργό μέτωπο βρίσκονται οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν:

• στις 25/08/2017 , 15:10 στην περιοχή Αγαλάς Ζακύνθου
• στις 25/08/2017, 21:19 στην περιοχή Αργάσι Ζακύνθου

 

imerazante

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα