Βάσεις 2017 - Αποτελέσματα: Στα ύψη παιδαγωγικά, χημικό και ιατρική. Τα παράδοξα. Οι πρώτοι των πρώτων

Ανακοινώθηκαν το πρωί της Πέμπτης (24/08/2017) οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το 2017

Οι υποψήφιοι των φετινών Πανελληνίων Εξετάσεων μπορούν πλέον να δουν τα μόρια εισαγωγής για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, καθώς ανακοινώθηκαν το πρωί της Πέμπτης από το υπουργείο Παιδείας τα αποτελέσματα των βάσεων.

Από σήμερα χιλιάδες υποψήφιοι γνωρίζουν αν κατάφεραν να εισαχθούν στη σχολή της αρεσκείας τους, κάνοντας το όνειρό τους πραγματικότητα ή θα ξαναδοκιμάσουν την τύχη τους του

χρόνου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους, τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα -Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).

Τα αποτελέσματα θα αποσταλούν και ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Μετά θα προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, να εκτυπωθούν και να αναρτηθούν οι ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων στα Λύκεια, εντός της ίδιας ημέρας.

Την ίδια ώρα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των Βάσεων 2017 και των εισαγόμενων με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε.) και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών-μελών της Ε.Ε στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Τα ανωτέρω αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ίδια ιστοσελίδα του Υπουργείου. Υπενθυμίζεται ότι και πέρυσι οι βάσεις είχαν ανακοινωθεί στις 24 Αυγούστου.

 

 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις υπάρχει μεγάλη πτώση στις Πολυτεχνικές σχολές που κυμαίνεται από 300 έως 350 μόρια.

Επίσης, μεγάλη ήταν η άνοδος στις Βάσεις στις Παιδαγωγικές Σχολές που έφτασε και ξεπέρασε τα 1.000 μόρια κι αυτό γιατί ήταν διπλάσιος ο αριθμός των υποψηφίων σε σχέση με πέρυσι.

Στις Οικονομικές Σχολές είχαμε μεγάλη πτώση των Βάσεων αφού εδώ τα Μαθηματικά δυσκόλεψαν το 84% των υποψηφίων.

Μικρή ήταν η άνοδος στις βάσεις στις Νομικές Σχολές, ενώ είχαμε ελαφρά άνοδο στις Ιατρικές σχολές γιατί μειώθηκε ο αριθμός των εισακτέων.

Ανοδος πάνω από 2.000 μόρια εντοπίζεται στα τμήματα Χημείας.

O συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή φέτος ανήλθε σε 106.464, εκ των οποίων 93.742 με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 12.722 με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός υποψηφίων ήταν 105.548.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 74.511 υποψήφιοι, ενώ το 2016 εισήχθησαν 72.973.

Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Επισημαίνεται ότι όλοι οι επιτυχόντες στα Τ.Ε.Ι. εισάγονται στο Α΄ εξάμηνο.

Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις Σχολές.

Τέλος, ανακοινώνονται τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε.) και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής αυτών των εισαγόμενων θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες, με την προϋπόθεση ότι πέραν των δικαιολογητικών που απαιτούνται θα προσκομίζεται και βεβαίωση των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης ή πιστοποιητικό τουλάχιστον επιπέδου Β2 (Γ’) του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ότι γνωρίζουν την Ελληνική γλώσσα. Όσοι δεν κατέχουν την ανωτέρω βεβαίωση ή το πιστοποιητικό γνώσης της Ελληνικής γλώσσας ολοκληρώνουν την εγγραφή τους μετά από την προσκόμιση αυτών μέχρι και το επόμενο της εισαγωγής ακαδημαϊκό έτος, σε ημερομηνίες που ανακοινώνονται.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι αυτά που έχουν ανακοινωθεί με τις Οδηγίες για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας των κατηγοριών:

α) αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων λυκείων εκτός Ε.Ε.) και β) αποφοίτων Λυκείων ή αντιστοίχων σχολείων κρατών –μελών της Ε.Ε. και θα κατατεθούν από τους ίδιους τους υποψηφίους ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους στη γραμματεία της σχολής επιτυχίας, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος τους για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους.

Οι Σχολές και τα Τμήματα εισαγωγής μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών εκδίδουν βεβαίωση εισαγωγής προκειμένου οι εισαχθέντες να την προσκομίσουν στις αρμόδιες αρχές για τη χορήγηση άδειας παραμονής για την πραγματοποίηση των σπουδών τους.

Οι αιτίες ανόδου και πτώσης των σχολών και τα παράδοξα

Στα ίδια περίπου επίπεδα με τα περσινά κυμάνθηκαν οι βάσεις 2017 στις περιζήτητες σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ θεαματική ήταν η πτώση στις σχολές του 5ου Επιστημονικού Πεδίου εξαιτίας των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων στα Μαθηματικά και τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας

Ειδικότερα, στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο των περιζήτητων σχολών, όπως αυτές της Νομικής και της Ψυχολογίας, σημειώθηκε ελαφρά άνοδος χωρίς ωστόσο να λείψουν και τα αρνητικά πρόσημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Νομική Αθήνας υποχώρησε κατά 30 μόρια, ενώ αντίθετα η Νομική Θεσσαλονίκης ανέβηκε κατά 15 και της Θράκης κατά 106 μόρια. «Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι όσο πηγαίνουμε σε χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων η αυξητική τάση διευρύνεται φτάνοντας ακόμη και τα 300 μόρια», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας υπενθυμίζοντας ότι σε αυτό το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πεδίο το 45% των υποψηφίων δεν εισάγεται σε καμία σχολή.

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο παρατηρείται μια πτωτική τάση που από τους ειδικούς αποδίδεται στη δυσκολία των Μαθηματικών. Μεσοσταθμικά η πτώση είναι στα 500 μόρια -μείωση που αποτυπώνεται κατ' εξοχήν στις μαθηματικές σχολές. Από την άλλη πλευρά ωστόσο ο βαθμολογικός πυθμένας του πεδίου αυτού που πέρυσι είχε εξαιρετικά χαμηλές βάσεις (της τάξεως των 3.000 μορίων) φέτος παρουσίασε άνοδο. Για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο θα πρέπει να επισημανθεί ότι ουσιαστικά η πρόσβαση είναι ελεύθερη αφού οι θέσεις είναι οριακά περισσότερες από τους υποψήφιους.

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (ιατρικές σχολές) επιβεβαιώθηκε και φέτος η σταθερή ζήτηση των σχολών υγείας. Οι βάσεις των ιατρικών σχολών αυξήθηκαν από 32 έως 82 μόρια, ενώ αυτή η τάση ανόδου διευρύνεται στις χαμηλότερες βαθμολογίες φτάνοντας ακόμη και τα 500 μόρια.

Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο τα παιδαγωγικά τμήματα ανέβηκαν από 500 έως και 1.300 μόρια, μια άνοδος που, όπως επισημαίνεται, δεν οφείλεται στις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων αλλά στον υπερδιπλασιασμό της ζήτησης. Εδώ ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι αυτό το Επιστημονικό Πεδίο καταργείται από του χρόνου, καθώς οι σχολές του θα ενσωματωθούν στα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία.

Στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο οι χαμηλές επιδόσεις των μαθηματικών και των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας επιβεβαιώθηκαν και στο τελικό αποτέλεσμα. «Παρατηρείται το εντυπωσιακό γεγονός παραδοσιακά τμήματα των οικονομικών πανεπιστημίων της Αθήνας και του Πειραιά να πέφτουν κατά 1.300 μόρια» σημειώνει ο Γ. Χατζητέγας. Εξίσου εντυπωσιακή είναι η πτώση στα τμήματα λογιστικής και διοίκησης επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια της περιφέρειας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στο τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη Λευκάδα το οποίο κινήθηκε κάτω από τα 3.000 μόρια.

Στα «παράδοξα», που πάντως έχουν την ερμηνεία τους, οι ειδικοί περιλαμβάνουν τα τμήματα της χημείας τα οποία παρουσίασαν όλα άνοδο άνω των χιλίων μορίων. Η άνοδος αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα τμήματα αυτά εντάχθηκαν φέτος και στο 3ο, εκτός από το 2ο Επιστημονικό Πεδίο. Αντιθέτως τα τμήματα των χημικών μηχανικών που παρέμειναν στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο είχαν πτώση της τάξεως των 300 μορίων.

Αυτές τις σχολές προτίμησαν οι υποψήφιοι

Βάσεις 2017: Στα ύψη και πάλι η Σχολή Ικάρων

Βάσεις 2017: Δείτε τα αποτελέσματα για στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές

Βάσεις 2017: Αυτή είναι η πρώτη των πρώτων – Δείτε πόσα μόρια συγκέντρωσε!

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου ΕΔΩ πληκτρολογώντας:

α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους,

β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα αναρτώνται σε όλα τα Λύκεια.

Ανακοινώθηκαν επίσης τα αποτελέσματα των εισαγόμενων με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε.) και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Αναλυτικά στοιχεία για τις Πανελλαδικές 2017. Βάσεις και συγκριτικά στοιχεία υποψηφίων

Οι βάσεις 2017 και τα συγκριτικά των βάσεων

Ειδικό ποσοστό για τους σεισμόπληκτους

Ειδικό ποσοστό εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σεισμόπληκτων μαθητών των νήσων Λέσβου, Χίου, Οινουσσών και Ψαρών ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας. Από το Υπουργείο ανακοινώθηκε ότι δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2895 Β’/21-8-2017) η Υπουργική Απόφαση καθορισμού ειδικού ποσοστού επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μαθητών και αποφοίτων που υπέβαλαν αίτηση-δήλωση στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια των νήσων Λέσβου, Χίου, Οινουσσών και Ψαρών για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018.

Οι πρώτοι των πρώτων!

Στα αξιοσημείωτα των φετινών πανελλαδικών, όπως κάθε χρόνο, οι ... πρώτοι των πρώτων!

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ελευθερίας Βλάχου που εισήχθη στην Ιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, με μία βαθμολογίααπό τις υψηλότερες σε ολόκληρη τη χώρα!

Με 19.667 μόρια η Ελευθερία Βλάχου (με καταγωγή από Σέρβια και Βελβεντό) κάνει όνειρα για το μέλλον της και φυσικά δέχεται συγχαρητήρια από φίλους και συγγενείς της.

“Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα τόσο υψηλή βαθμολογία. Μου χάρισε ανέλπιστη χαρά και κυρίως ανακούφιση γιατί η προσπάθεια μου είχε ανταμειφθεί. Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι εξεταζόμενοι έχουν πάνω κάτω σχηματίσει μία εικόνα για την επίδοση τους πριν βγουν τα αποτελέσματα. Επειδή, όμως, εμπλέκεται το υποκειμενικό στοιχείο του ανθρώπινου παράγοντα, κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος. Ήλπιζα να έχω γράψει τόσο όσο άξιζε η προσπάθεια μου» λέει η γλυκιά αριστούχος και συνεχίζει…

Και η Μυρσίνη Χαμακιώτη από την Πάτρα, όμως συγκέντρωσε πάνω από 19.600 μόρια και πέρασε στην Ιατρική.

Η ίδια λέει: «Δεν ένιωσα πότε τη δυσκολία ή την κούραση, ο στόχος υπερκάλυπτε τα πάντα. Η αλήθεια είναι ότι διάβαζα αρκετές ώρες, αλλά δεν ήταν κάτι δυσάρεστο. Το διάβασμα ήταν και είναι ένα από τα χόμπι μου και στις εξετάσεις δε δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα» και πρόσθεσε ότι πρώτη της επιλογή είναι πάντα η Ελλάδα.

«Θεωρώ ότι τα θέματα ήταν ιδανικά, διαβαθμισμένης δυσκολίας. Όσο για τους στόχους μου, πρώτη επιλογή μου είναι πάντα η Ελλάδα, αλλά επειδή θέλω να ασχοληθώ με την έρευνα σε μεγάλα επιστημονικά κέντρα, ίσως για ένα διάστημα λείψω στο εξωτερικό».

Ο 18χρονος Βόσσος Δημήτρης από την Κυλλήνη, μαθητής του ΓΕΛ Λεχαινών, έχει μια σιγουριά στην φωνή, μιλά με αυτοπεποίθηση και σίγουρα δεν κρύβει την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα αυτό, που το περίμενε ύστερα από την υψηλή βαθμολογία που είχε πετύχει.

«Ήταν απαιτητική χρονιά και όπως σας είχα πει και τον Ιούνιο, πέτυχα το αποτέλεσμα με συστηματικό διάβασμα. Πρώτη μου επιλογή ήταν η Νομική Αθηνών και δικαιώθηκα. Οι κόποι μου δικαιώθηκαν. Θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς μου, τον αδελφό μου, τους καθηγητές μου για το αποτέλεσμα αυτό», δηλώνει ο Δημήτρης που μέχρι πρότινος ήταν το νούμερο 1,ο  τερματοφύλακας στον Ηλειακό Λεχαινών και από χθες φοιτητής της Νομικής Αθηνών.

Ο Δημήτρης τον τελευταίο χρόνο στερήθηκε ένα μεγάλο κομμάτι από την διασκέδασή του, γιατί είχε δώσει προτεραιότητα στο διάβασμα. Όμως δεν άφησε το ποδόσφαιρο. «Αγωνιζόμουν τον τελευταίο χρόνο κανονικά από τη θέση του τερματοφύλακα και φυσικά συμμετείχα σε όλες τις προπονήσεις της ομάδας μου» μας λέει και συνεχίζει: «Για να πετύχεις πρέπει να έχεις πίστη στον εαυτό σου, να έχεις στήριξη από τους γονείς σου, να έχεις καλούς καθηγητές, να κάνεις μεθοδικό διάβασμα και  να στερηθείς κάποια πράγματα. Στόχος μου να ολοκληρώσω με επιτυχία τις σπουδές μου».

 

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΓΕΛ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΛ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ

ΒΑΣΕΙΣ ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΕΠΑΛ 2016

ΒΑΣΕΙΣ ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΓΕΛ ΕΠΑΛΒ 2015

ΒΑΣΕΙΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΛ ΕΠΑΛΒ 2016

ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΕΠΑΛΑ 2015_ΠΑΝΕΛ.2017

ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΛΛΟΓΕΝΩΝ-ΑΛΛΟΓΕΝΕΙΣ (ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠ. ΕΝΩΣΗΣ)_ΠΑΝΕΛ.2017

ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΛΛΟΓΕΝΩΝ-ΑΛΛΟΓΕΝΕΙΣ (ΕΥΡΩΠ. ΕΝΩΣΗΣ)_ΠΑΝΕΛ.2017

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΒΑΣΕΩΝ ΓΕΛ 2016 – 2017

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΒΑΣΕΩΝ ΕΠΑΛ 2016 – 2017

Σύγκριση με τις βάσεις του 2016

Συγκριτικό Βάσεων_ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΓΕΛ,ΕΠΑΛΒ 2015_Έτη 2017&2016

Συγκριτικό Βάσεων_ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΓΕΛ,ΕΠΑΛΒ 2016_Έτη 2017&2016

Συγκριτικό Βάσεων_ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΕΠΑΛ 2016_Έτη 2017&2016

Συγκριτικό Βάσεων_ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΕΠΑΛΑ 2015_Έτη 2017&2016

Συγκριτικό Βάσεων_ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΛ_Έτη 2017&2016

Συγκριτικό Βάσεων_ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΛ_Έτη 2017&2016

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα