Στη Ζάκυνθο το drone της Πυροσβεστικής για 24ωρη επιτήρηση. Ολα τα μέτωπα

Το μη στελεχωμένο αεροσκάφος του Πυροσβεστικού Σώματος (drone), βρίσκεται από το απόγευμα στην Ζάκυνθο, προκειμένου να επιτηρεί επί 24ώρου βάσεως το νησί για τον άμεσο εντοπισμό πυρκαγιών.
Η αποστολή του drone αποφασίστηκε από το Αρχηγείο του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς το νησί θεωρείται «υψηλού κινδύνου» λόγω των συνεχών πυρκαγιών και το γεγονός ότι καίγεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια.

Το μη στελεχωμένο αεροσκάφος θα πραγματοποιεί πτήσεις όλες τις ώρες για τις επόμενες ημέρες, μέχρι νεωτέρας διαταγής και η εικόνα από την κάμερα του θα μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος, καθ´ όλη τη διάρκεια της πτήσης του.

Υπενθυμίζεται ότι οι πτήσεις μη στελεχωμένων αεροσκαφών του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ενταχθεί από φέτος, στα επιχειρησιακά σχέδια του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά την αντιπυρική περίοδο, ως εργαλείο έγκαιρου εντοπισμού δασικών πυρκαγιών.

Οι περιοχές επιτήρησης και το πρόγραμμα των αποστολών, προσδιορίζονται με βάση το βαθμό επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς, ενώ συμπληρωματικά λαμβάνεται υπόψη το ιστορικό των περιοχών που στο παρελθόν έχουν εκδηλωθεί συχνές πυρκαγιές.

Νωρίτερα, νέα μεγάλη πυρκαγιά βρισκόταν σε εξέλιξη στην περιοχή Κοιλιομένος στη βόρεια πλευρά της Ζακύνθου και εκαιγε δασική έκταση. Πυκνός καπνός στην περιοχή Κορακονήσι ανάγκασε δεκάδες πολίτες να τηλεφωνήσουν στην πυροσβεστική υπηρεσία. Αμέσως κινητοποιήθηκαν δυνάμεις, οι οποίες κατευθύνθηκα στην περιοχή, σύμφωνα με το imerazante.gr.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες οι ισχυροί άνεμοι εντάσεως 6 μποφόρ που πνέουν στο Νότιο Ιόνιο, οδηγούν με πολύ γρήγορο ρυθμό την φωτιά προς το χωριό Αγαλάς.

Αυτή τη στιγμή πάνω από 60 πυροσβέστες με 28 οχήματα, 16 άτομα πεζοπόρου τμήματος της ΕΜΑΚ, υδροφόρες, εθελοντές και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη προσπαθούν να κρατήσουν τις πυρκαγιές μακριά από τα

Σημειώνεται πως το νησί ήταν σε ολονύχτιο συναγερμό με μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στο Καταστάρι, ωστόσο το νέο πύρινο μέτωπο εμφανίζεται στα ορεινά της Ζακύνθου, με το imerazante.gr να κάνει λόγο για εμπρηστικές επιθέσεις.

Νωρίτερα, ενα νέο μέτωπο φωτιάς, αυτή τη φορά στους Αρμένους Ρεθύμνου, ξέσπασε αργά το μεσημέρι, έχοντας κάψει μέχρι στιγμής 5 στρέμματα γεωργικής έκτασης. Δεν απειλούνται σπίτια και η πυροσβεστική δύναμη που επιχειρεί στην περιοχή (τρία Πυροσβεστικά οχήματα με 8 πυροσβέστες) έχει καταφέρει να θέσει τη φωτιά σε μερικό έλεγχο.

Πολύωρη μάχη δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να ελέγξουν την πυρκαγιά στο Στόμιο Ιεράπετρας, η οποία εκδηλώθηκε τα μεσάνυχτα, έχοντας μέχρι στιγμής κάψει 20 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και 20 στρέμματα καλαμιώνων. Αυτή την ώρα επιχειρούν εννέα πυροσβεστικά οχήματα με είκοσι πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα, ενώ στην προσπάθεια συμβάλλει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με το συντονιστικό της Πυροσβεστικής, δεν υπάρχουν φόβοι για κατοικίες, ενώ ζημιές έχουν υποστεί μικρός αριθμός θερμοκηπίων. Ωστόσο, λόγω των ισχυρών ανέμων αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες.

Την ίδια ώρα η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική περιοχή στα Καμένα Βούρλα τέθηκε υπό έλεγχο. Οι φλόγες πλησίασαν πολύ κοντά στα σπίτια δημιουργώντας πανικό στους κατοίκους, ενώ υπήρξε διακοπή του ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή των Καμ. Βούρλων και του Αγίου Κων/νου.

Φωτιά στα Τζουμέρκα

Φωτιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Θεοδώριανα του δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 5 οχήματα και 2 αεροσκάφη Canadair.

Τα tweet της Πυροσβεστικής για τις σημερινες πυρκαγιές:

 

 

 

 

Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Λαμία και Κορωπί

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική περιοχή στα Καμένα Βούρλα. Οι φλόγες πλησίασαν πολύ κοντά στα σπίτια δημιουργώντας πανικό στους κατοίκους, ενώ υπήρξε διακοπή του ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή των Καμ. Βούρλων και του Αγίου Κων/νου.

Στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν τα δύο PZL από το αεροδρόμιο της Λαμίας, 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 7 πυροσβεστικά οχήματα από τη Λαμία, τον 'Αγιο Κωνσταντίνο και την Αταλάντη, όπως επίσης και μηχανήματα της περιφέρειας και του δήμου.

Ήδη αυτή τη στιγμή το μέτωπο έχει περιοριστεί και το μεγαλύτερο μέρος της έχει τεθεί υπό έλεγχο και είναι θέμα χρόνου πλέον να υπάρξει πλήρης κατάσβεση καθώς δεν υπάρχουν δυνατοί άνεμοι στην περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί κάποιες ζημιές σε σπίτια παρά το γεγονός ότι η φωτιά βρέθηκε πολύ κοντά τους.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στη Βύλιζα Κορωπίου, η οποία εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις 10 το πρωί σε περιοχή πάνω από τον οικισμό και καίει χαμηλή βλάστηση.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί, ενώ αποχώρησαν τα τρία ελικόπτερα που έκαναν ρίψεις νερού μέχρι πριν από λίγη ώρα.

Παραμένουν όμως ισχυρές επίγειες δυνάμεις, καθώς είναι δύσκολο να σβήσουν μια συγκεκριμένη εστία στον λόφο, γιατί δεν μπορούν να πλησιάσουν τα οχήματα.

Συνολικά επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και 11 οχήματα των δήμων και της Περιφέρειας και 6 εθελοντικά.


Όπως φαίνεται στις εικόνες, η φωτιά έχει κάψει μεγάλες δασικές εκτάσεις.

Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 1 ομάδα πεζοπόρο.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή - Ποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, για την Κυριακή, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (Λακωνία, Μεσσηνία, Αρκαδία, Κορινθία)

• Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία)

• Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)

• Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς)

• Περιφέρεια Κρήτης (Χανιά)

Έχουν ήδη ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Σε εξέλιξη φωτιά στη Νάξο

Φωτιά ξέσπασε το πρωί σε ορεινή περιοχή, μεταξύ Σκαδού και Μέσης, και συγκεκριμένα στην περιοχή Αγίου Γρηγορίου στη Νάξο.

Στην περιοχή επιχειρούν 5 οχήματα της Πυροσβεστικής με 14 άνδρες.

Όπως αναφέρει το cycladesvoice.gr, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή η φωτιά έφτασε μέχρι την περιοχή Ανέφαμα. Μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι έχουν καεί 50 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, ενώ από την φωτιά δεν κινδυνεύουν κατοικίες.

Τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα