Αρχέλων: Σταματήστε να ταΐζετε τις χελώνες καρέτα καρέτα

Το τάισμα των θαλασσίων χελωνών με φρούτα και λαχανικά στον κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο αποτελεί την φετινή θερινή περίοδο μια σημαντική όχληση και απειλή για το προστατευόμενο είδος, όπως αναφέρει ο Αρχέλων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το φαινόμενο εμφανίστηκε στο θαλάσσιο χώρο του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ φέτος έχει δυστυχώς παρατηρηθεί ότι γίνεται σε μεγάλο βαθμό τόσο από πλοιάρια οικοπαρατήρησης όσο και από νοικιασμένα σκάφη. Τουρίστες και εργαζόμενοι στα πλοιάρια, προκειμένου να προσελκύσουν τα άγρια ζώα και να πετύχουν καλές φωτογραφικές λήψεις, ρίχνουν φρούτα και λαχανικά, όπως ντομάτες και ροδάκινα.

Οι θαλάσσιες χελώνες είναι μεταναστευτικό είδος και επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Ζάκυνθο για να

αναπαραχθούν και να κάνουν τις φωλιές τους.. Όταν οι άνθρωποι παρέχουν στο άγριο ζώο ακατάλληλη τροφή, επηρεάζεται σημαντικά η συμπεριφορά του και τα άσχημα αποτελέσματα έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται εμφανή.

Με τέτοιου είδους κακές πρακτικές, οι θαλάσσιες χελώνες συσχετίζουν την ανθρώπινη παρουσία με τροφή, γεγονός που μπορεί να τις κάνει επιθετικές προς τον άνθρωπο. Μάλιστα έχει παρατηρηθεί, πιο επιθετική συμπεριφορά και μεταξύ των ζώων, καθώς ανταγωνίζονται το ένα το άλλο για τη νέα αυτή πηγή τροφής. Σκάφη και λουόμενοι που δεν ακολουθούν τον Οδηγό ορθής παρατήρησης θαλασσίων χελωνών του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου δυστυχώς προκαλούν όχληση στο προστατευόμενο είδος.

Ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ θα ήθελε να τονίσει ότι η πρακτική ταΐσματος των θαλασσίων χελωνών πρέπει άμεσα να σταματήσει γιατί:

-Τα άγρια ζώα δεν είναι, ούτε μπορούν να αντιμετωπίζονται σαν κατοικίδια.

- Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου είναι ένας χώρος προστασίας της θαλάσσιας χελώνας και του

περιβάλλοντος, όχι ένας ζωολογικός κήπος για να ταΐζουμε ή ακόμα και να ακουμπάμε το άγριο ζώο.

- Μια τέτοια επέμβαση μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα στην φυσιολογική

συμπεριφορά και υγεία του ζώου καθώς και στην ασφάλεια των λουόμενων.

Εάν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο, επιθετικής παρατήρησης και σίτισης του άγριου ζώου, είναι θέμα χρόνου να έχουμε κάποιο τραυματισμό. Πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας , ότι πρόκειται για ένα άγριο ζώο, και σκοπός μας δεν είναι να το μετατρέψουμε σε κατοικίδιο, αλλά να μπορούμε να το παρατηρούμε στο φυσικό του περιβάλλον και να συνυπάρχουμε μαζί του με σεβασμό.

Για να σταματήσει άμεσα αυτή η κακή πρακτική που δυσφημίζει το νησί της Ζακύνθου, παρακαλούμε τους επισκέπτες να αποφεύγουν πλοιάρια που ταΐζουν τις θαλάσσιες χελώνες και εφόσον παρατηρήσουν τέτοιουείδους περιστατικά, να ειδοποιήσουν άμεσα τους φύλακες τους Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου και το Λιμεναρχείο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα