Βάσεις 2017: Οι τελικές εκτιμήσεις. Ποιες σχολές σημειώνουν άνοδο και ποιες πτώση

Κορυφώνεται η αγωνία χιλιάδων μαθητών, καθώς αναμένουν την ανακοίνωση των βάσεων, η οποία θα γίνει μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου με πιθανό διάστημα από 21 έως 28 Αυγούστου. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για τις βάσεις 2017 κάνουν λόγο για μεγάλη πτώση.

Η αγωνία των μαθητών χτυπά «κόκκινο» καθώς οι χαμηλές επιδόσεις σε μαθήματα όπως τα Μαθηματικά Προσανατολισμού για το 2ο και 5ο επιστημονικό πεδίο, η μείωση του αριθμού των εισακτέων στις περιζήτητες σχολές, αλλά και οι προσωπικές επιλογές των υποψηφίων είναι οι καθοριστικοί παράγοντες που θα χαράξουν την πορεία των βάσεων 2017 για την εισαγωγή σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Η «σφαγή» στα Μαθηματικά, τη Χημεία και την Οικονομία αναμένεται να οδηγήσουν σε μεγάλη πτώση στις σχολές των Πολυτεχνείων, καθώς και στις οικονομικές σχολές. Η πτώση των μορίων στις περιζήτητες σχολές των Πολυτεχνείων αλλά και στα Οικονομικά τμήματα μπορεί να φθάσει και τα 1000 με 1500 μόρια ενώ η πτωτική πορεία θα ξεκινήσει από τις υψηλόβαθμες σχολές και θα είναι μεγαλύτερη απ’ ότι στις αποκαλούμενες μεσαίες. Οι εκπαιδευτικοί που ασχολούνται χρόνια με την πορεία των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εκτιμούν ότι η πτώση θα κυμαίνεται από 800 έως και 2.000 μόρια στις Πολυτεχνικές και τις Οικονομικές σχολές.

Νομικές Σχολές – Άνοδος

Από 18.000 – 20.000 μόρια έγραψε μόλις το 4% των υποψηφίων για τις Νομικές Σχολές, τις Φιλολογίες, τα τμήματα Ψυχολογίας και τα τμήματα Δημοσιογραφίας. Και μπορεί η διαφορά να μην είναι μεγάλη σε σχέση με πέρυσι, αλλά η μείωση του αριθμού των εισακτέων θα οδηγήσει σε μικρή άνοδο των βάσεων 2017 στις υψηλόβαθμες σχολές.

Πολυτεχνικές Σχολές – Πτώση

Οι 23.062 υποψήφιοι που ήθελαν Πολυτεχνικές Σχολές, μόλις το 4% έγραψε άριστα, σε σχέση με το 6% του 2016. Εδώ εκτιμάται ότι οι βάσεις 2017 στις υψηλόβαθμες σχολές θα χάσουν περίπου 200 μόρια, ενώ σχολές του 2ου πεδίου με χαμηλότερες βάσεις, θα υποχωρήσουν φέτος ως και 500 μόρια.

Αρχιτεκτονικές Σχολές – Άνοδος

Οι βάσεις 2017 για τις Αρχιτεκτονικές, δεν θα υποχωρήσουν αφού φέτος στο Ελεύθερο Σχέδιο διπλασιάστηκαν οι αριστούχοι.

Ιατρικές Σχολές – Άνοδος στην Αθήνα

Μεταξύ των 16.000 υποψηφίων που στοχεύουν στις Ιατρικές Σχολές φέτος το 15% έγραψε άριστα, σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό που πέρυσι ήταν 19%. Εδώ, η μείωση των θέσεων των εισακτέων δεν αναμένεται να παρασύρει χαμηλότερα τις βάσεις 2017. Κάτω από τη βάση, έγραψε το 25% όσων στοχεύουν στις σχολές των Επιστημών Υγείας.

Η Ιατρική αναμένεται να ανέβει ελαφρώς σε σχέση με πέρυσι, στην Αθήνα,όπου έφτασε τα 19.063 μόρια. Η Ιατρική της Θεσσαλονίκης βρέθηκε στα 18.964 μόρια, δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί. Δεν φαίνεται να αλλάζουν πολλά στις βάσεις στις σχολές Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής και Βιολογίας. Μικρή μείωση ίσως καταγραφεί σε δημοφιλή τμήματα των ΤΕΙ, που βρίσκονται στο 3ο επιστημονικό πεδίο.

Παιδαγωγικά – Άνοδος

Για τα Παιδαγωγικά, φέτος άριστα έγραψαν 29 υποψήφιοι από τις Ανθρωπιστικές Σπουδές, 5 υποψήφιοι από τις Θετικές Σπουδές και κανείς υποψήφιος από τις Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής. Κάτω από τη βάση για τις ίδιες σχολές έγραψε το 48%, το 45% και το 44% των υποψηφίων, αντίστοιχα, από κάθε Ομάδα Προσανατολισμού. Η άνοδος στις βάσεις 2017 που θα δουν οι υποψήφιοι, ειδικά για τα τμήματα της επαρχίας, θα αγγίξει και τα 1.000 μόρια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα