Ευρωκοινοβούλιο: Υπέρ της άρσης ασυλίας του Λαγού η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων

Ευρωκοινοβούλιο: Υπέρ της άρσης ασυλίας του Λαγού η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων

Το σχέδιο έκθεσης, με το οποίο συνιστά την άρση της ασυλίας του καταδικασμένου ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, ενέκρινε η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το σχέδιο εγκρίθηκε με 22 ψήφους υπέρ και δύο ψήφους κατά, όπως ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή, την οποία επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί την επόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Όπως είχε γράψει η «Κ» τον Οκτώβριο, όταν εκδόθηκε καταδικαστική απόφαση για τον Γιάννη Λαγό, βάσει του πρωτοκόλλου περί των προνομίων και ασυλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ευρωβουλευτές απολαμβάνουν απόλυτη ασυλία σχετικά με τις ψήφους και τις γνώμες που εκφράζουν στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους, αλλά και προσωπική ασυλία, ακόμα και για πράξεις που έλαβαν χώρα πριν από την εκλογή τους, ώστε να διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία τους από την απειλή διώξεων. Σύμφωνα με το άρθρο 9 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το πρώτο βήμα για την άρση της προσωπικής ασυλίας είναι η ενημέρωση του προέδρου του σώματος από το κράτος-μέλος (μέσω των δικαστικών αρχών ή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της χώρας στην Ε.Ε.) και η κατάθεση του σχετικού αιτήματος. Το αίτημα στη συνέχεια ανακοινώνεται στην Ολομέλεια και παραπέμπεται στην επιτροπή επί νομικών θεμάτων ή JURI.

Η επιτροπή «καταρτίζει πρόταση αιτιολογημένης απόφασης που περιορίζεται σε σύσταση για την έγκριση ή την απόρριψη του αιτήματος άρσης της ασυλίας», έχοντας τη δυνατότητα να ζητήσει από τις ελληνικές αρχές «οποιαδήποτε πληροφορία ή επεξήγηση θεωρεί αναγκαία». Ο Γ. Λαγός επίσης έχει τη δυνατότητα «να εκφράσει την άποψή του» και «μπορεί να προσκομίσει οποιαδήποτε έγγραφα ή άλλα γραπτά στοιχεία θεωρεί χρήσιμα». H αιτιολογημένη γνώμη στη συνέχεια τίθεται προς ψηφοφορία από την Ολομέλεια. Αν οι ευρωβουλευτές ψηφίσουν υπέρ της άρσης ασυλίας και ο Γ. Λαγός παραμένει επί βελγικού εδάφους, στη συνέχεια οι ελληνικές αρχές θα ζητήσουν από το Βέλγιο την έκδοσή του.

kathimerini

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα