Ελληνοτουρκικά: Η επανέναρξη των διερευνητικών, οι προσδοκίες και η τορπίλη Σαμαρά

Ελληνοτουρκικά: Η επανέναρξη των διερευνητικών, οι προσδοκίες και η τορπίλη Σαμαρά

Με βούληση για ουσιαστική πρόοδο στο διάλογο αλλά χωρίς υψηλές προσδοκίες για το τελικό αποτέλεσμα προσέρχεται η Αθήνα στις επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα, αύριο στην Κωνσταντινούπολη.

Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ξεκαθάρισε ότι στο τραπέζι βρίσκονται μόνον η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

«Τορπίλη» Σαμαρά

«Τορπίλη»στις διερευνητικές ρίχνει την ίδια ώρα ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς δηλώνοντας μάλιστα αντίθετος σε ενδεχόμενη προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης.

Ειδικότερα, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο κ. Σαμαράς, εναντιώθηκε στην επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

«Η έναρξη των διερευνητικών ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. (…)Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις. Γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος. Τον επεκτατιστή μόνον αποτρεπτικά μπορείς να τον αντιμετωπίσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Προϋποθέσεις» Τσαβούσογλου

Όχι σε περιοριστικά μέτρα κατά της Άγκυρας ως προϋπόθεση για την ομαλή διεξαγωγή του 61ου κύκλου των διερευνητικών επαφών λέει ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Τυχόν περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας θα καταστρέψουν τα πάντα. Αυτός ο διάλογος πρέπει να βασίζεται στην εμπιστοσύνη, ώστε κανείς να μην μπορεί να δικαιολογήσει περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Διαδικαστικά

Η ελληνική αποστολή αναμένεται να φθάσει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη οδικώς από Αλεξανδρούπολη, καθώς λόγω πανδημίας δεν υπάρχουν απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ Αθήνας και Κωνσταντινούπολης.

Οι συνομιλίες θα διαρκέσουν για μια μέρα. Το βράδυ της ίδιας μέρες η ελληνική αποστολή αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Στις αυριανές διερευνητικές θα γίνει μια ανακεφαλαίωση των προηγούμενων 60 γύρων, ενώ θετικό σημάδι θα θεωρηθεί να κλειστεί ο επόμενος γύρος των συναντήσεων, αυτή την φορά στην Ελλάδα.

mega.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα