Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων, ακόμα και αιφνιδιαστικά. Δεύτερες σκέψεις για το click away

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων, ακόμα και αιφνιδιαστικά. Δεύτερες σκέψεις για το click away

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα, και μάλιστα αιφνιδιαστικά, λέγοντας ότι το φαινόμενο της πανδημίας είναι δυναμικό άφησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3.

«Δεν μπορείς να αποκλείσεις οποιοδήποτε μέτρο. Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριοτήτων θα το πράξουμε εάν είναι αναγκαίο» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

«Είμαστε στην ίδια πλευρά με την εκκλησία»

«Η κυβέρνηση θα κάνει εκείνο που πρέπει για να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία και η Εκκλησία θα πρέπει να διατηρήσει την καλή παράσταση που έχει απέναντι στο ποίμνιο», επισήμανε ακόμα ο κ. Γεραπετρίτης την επομένη των Θεοφανείων. Όπως υπογράμμισε, είμαστε στην ίδια πλευρά, όλοι μαζί πρέπει να ξεπεράσουμε την κρίση.

Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχιεπίσκοπο υπάρχει σχέση αμοιβαίου σεβασμού και αλληλοκατανόησης και έχουν διαρκή επικοινωνία.

Σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να μείνουν κλειστοί για τους πιστούς οι ναοί την ημέρα των Θεοφανείων, και την απόκλιση - όπως ανέφερε - από την πλευρά της Εκκλησίας, τόνισε ότι υπήρξε ενημέρωση της Εκκλησίας και για αυτό το λόγο είχε επιτρέψει την ατομική προσευχή.
«Η Επιτροπή έκρινε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν όλα τα σχολεία»

Σχετικά με τα σχολεία, ο υπουργός εξήγησε ότι η κυβέρνηση ήθελε να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, ωστόσο η Επιτροπή έκρινε ότι δε βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο και προτείνει τη λογική του σταδιακού ανοίγματος, ώστε να αξιολογούνται τα δεδομένα.

Για το λιανικό εμπόριο σχολίασε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει με τον τρόπο της παράδοσης έκτος, από την ερχόμενη Δεύτερα, ωστόσο αυτό θα το κρίνει η επιτροπή που συνεδριάζει τις επόμενες ώρες.

Σχετικά με τα ψώνια με ραντεβού στα καταστηματα,διευκρίνισε πως «δεν είμαστε σε αυτή τη φάση ακόμα, πρέπει να δούμε πώς θα πάνε τα σχολεία».

H επιδημιολογική παρατήρηση είναι συνεχής από τους ειδικούς και την κυβέρνηση και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για την λειτουργία της αγοράς ή την παράταση του lockdown, με βάσει και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

Κυβερνητικά στελέχη κάνουν εκ νέου έκκληση σε όλους τους πολίτες για επίδειξη ατομικής ευθύνης σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων προστασίας και αναχαίτισης της διασποράς του κορονοϊού, ενώ σε ό,τι αφορά την στάση της εκκλησίας για τη θεία λειτουργία με πιστούς τα Θεοφάνια, παρά τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης, επισημαίνουν ότι η πολιτεία δεν έχει στόχο τις συγκρούσεις, αλλά έχει την ευθύνη προστασίας της δημόσιας υγείας και βάσει αυτής λαμβάνονται οι αποφάσεις της.
Εν αναμονή νέας έξαρσης

Την ίδια ώρα «σαρώνει» στην Αττική ο κορονοϊός με 363 νέα κρούσματα να ανακοινώνονται χθες από τον ΕΟΔΥ σε σύνολο των 816 κρουσμάτων. Αντίθετα στη Θεσσαλονίκη τα κρούσματα παραμένουν σε διψήφιο αριθμό.  399 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ μόνο χθες ανακοινώθηκαν 48 νέοι θάνατοι.

Πολλές περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» τείνουν να κοκκινίσουν, ενώ εντείνονται οι φόβοι για νέα τοπικά lockdown, λόγω της απότομης αύξησης των κρουσμάτων ή και του εξαιρετικά αργού ρυθμού υποχώρησής.

Με βάση τα δεδομένα αυτά κυβερνητικά στελέχη εισηγούνται διατήρηση των αυστηρών μέτρων και εξηγούν σε όσους αντιδρούν, ότι η διατήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από νομό σε νομό έχει ως στόχο το «μπλόκο» στη μετακίνηση του επιβαρυμένου ιικού φορτίου σε περιοχές που είναι πιο «καθαρές». Και επειδή στην περιφέρεια διαμένουν πολλά άτομα μεγάλης ηλικίας και η υποδομή των νοσοκομείων έχει πεπερασμένη δυναμική.
Κραυγή αγωνίας από την αγορά

Οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου, προσπαθούν να παραδώσουν στους πελάτες τους, τα προϊόντα που παρήγγειλαν μέσω click away και λόγω του σκληρού lockdown ακυρώθηκαν τα προγραμματισμένα ραντεβού.

Οι έμποροι ζητούν να ανοίξουν με οποιονδήποτε τρόπο το συντομότερο, διαμηνύοντας ότι τα συνεχή «άνοιξε- κλείσε» δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην αγορά, με την απειλή επικείμενων λουκέτων να αυξάνει.

Μία πρώτη συζήτηση στην κυβέρνηση, θέλει το άνοιγμα των καταστημάτων την προσεχή Δευτέρα μαζί με τα σχολεία, ωστόσο ο σχεδιασμός αυτός βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον αέρα, λόγω της αυξημένης κινητικότητας των τελευταίων ημερών και της ανησυχίας για πιθανή «εκτόξευση» κρουσμάτων, ιδίως στην Αττική.

Το θετικό πάντως είναι, ότι το Υπουργείο Οικονομικών αντιλαμβανόμενο τη δυσμένεια στην οποία έχουν πέσει οι έμποροι, ετοιμάζεται να δώσει νέα παράταση για τις επιταγές που λήγουν τον Ιανουάριο, ενώ για συγκεκριμένους κλάδους που έχουν πληγεί ιδιαίτερα, όπως η εστίαση, προβλέπονται ειδικά προγράμματα και μέτρα ενίσχυσης, τα οποία μελετώνται και θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα