Πώς πρέπει να κάνουμε Χριστούγεννα - Τον Ιανουάριο οι συνέπειες αν δεν προσέξουμε

Πώς πρέπει να κάνουμε Χριστούγεννα - Τον Ιανουάριο οι συνέπειες αν δεν προσέξουμε

Την ανησυχία του για τις συνέπειες της μη τήρησης των μέτρων τα Χριστούγεννα μετέφερε στο iEidiseis ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, συστήνοντας, παράλληλα, τους τρόπους ώστε το τραπέζι των γιορτών να είναι ασφαλές.

Τις συστάσεις για το τραπέζι των Χριστουγέννων ανέλυσε στο iEidiseis ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εκφράζοντας, παράλληλα, την ανησυχία πως η μη τήρηση μέτρων θα μας φέρει αντιμέτωπους με αύξηση των κρουσμάτων τον Ιανουάριο, την κρίσιμη περίοδο κατά την οποία έχει τεθεί ο στόχος του ανοίγματος των σχολείων

Όπως μας επεσήμανε, αρχικά, η πραγματοποίηση συναντήσεων οικογενειών τις ημέρες των γιορτών είναι κάτι το «ανθρώπινο», ωστόσο είναι κρίσιμο να βρεθούν μαζί όσο δυνατόν λιγότερα άτομα.

Σημειώνει, επί τη ευκαιρία, πως ο αριθμός των 9 ατόμων, ο οποίος τέθηκε από την πολιτεία ως το όριο για το φετινό «ρεβεγιόν», δε σημαίνει «πως από 9 άτομα και κάτω δε κολλάμε, ενώ στα 10 κολλάμε». «Δεν υπάρχει εργασία που να λέει ότι το 9 είναι «μαγικό νούμερο», είναι απλώς ο μέσος όρος των μελών δύο οικογενειών στην Ελλάδα. Αν οι δύο οικογένειες που βρεθούνε σε ένα τραπέζι είναι τετραμελείς, δε χρειάζεται να προσκληθεί ένατο άτομο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλακόπουλος.

Για όσους επιλέξουν, πάντως, τον εορτασμό εντός του πλαισίου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο ίδιος εφιστά την προσοχή στα ακόλουθα:

Να εξασφαλίσουμε πως τα άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι κάθονται κοντά μεταξύ τους, και όσο πιο μακριά από τους καλεσμένους της οικογένειας που μένει σε διαφορετική στέγη.

Στο τραπέζι, για παράδειγμα, την κάθε πλευρά του μπορούν να καταλαμβάνουν τα μέλη μιας οικογένειας, με τη «κεφαλή» του να μένει κενή. 

Επίσης, το τραπέζι μπορεί να «σπάσει» σε δύο, και τα παιδιά να γευματίσουν σε χωριστό χώρο, ώστε να αποφευχθεί ο γενικότερος συνωστισμός.

Αντίστοιχα, πριν ή μετά το φαγητό, τα μέλη της κάθε οικογένειας μπορούν να κρατάνε ασφαλείς αποστάσεις μεταξύ τους, στο καθιστικό κλπ.

Δε θα πρέπει να αγκαλιαστούμε, να υπάρχουν ασπασμοί κλπ.

Για τις συναντήσεις σε κλειστούς χώρους, συνίσταται ο καλός αερισμός (ανοιχτά παράθυρα κλπ.)

Εφόσον τραγουδήσουμε δε θα το κάνουμε όσο πιο δυνατά, για να μη παράγονται πολλά σταγονίδια στην εκπνοή.

Ενώ, με την εξαίρεση της ώρας του φαγητού φαγητού, συνίσταται και η χρήση μάσκας, για ένα ασφαλέστερο δείπνο.

Αναγκαία είναι και η γενικότερη μέριμνα στους κανόνες υγιεινής, από το πλύσιμο των χεριών μέχρι τη μη χρήση κοινών σκευών.

Επιπλέον, ο κ. Βασιλακόπουλος εξηγεί πως «είναι πολύ σημαντικό να παραμείνει ίδια η παρέα σε όλες τις συναντήσεις, αν θα είναι περισσότερες της μιας». Αυτό γιατί «είναι επικίνδυνο να βρεθούμε σήμερα με μία οικογένεια, αύριο με μία άλλη κοκ., ακόμη κι αν τηρείται ο κανόνας των 9 ατόμων. Είναι προτιμότερο να βρεθούμε 10 άνθρωποι μόνιμα, αυτοί οι ίδιοι, από το να βρισκόμαστε 7, εκ των οποίων οι 3 σταθεροί και οι 4 να αλλάζουν κάθε φορά».

Ανησυχία για τον Ιανουάριο 

Ο καθηγητής δήλωσε, εξάλλου, πως «ό,τι συμβεί στις γιορτές, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, θα φανεί στα Φώτα, οπότε και θα θέλουμε να κάνουμε το άνοιγμα των σχολείων», θυμίζοντας πως η κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα αποτυπώνεται με καθυστέρηση έως και 15 ημερών.  

Συνεπώς, τα όποια «λάθη των γιορτών θα φανούν μετά του Αϊ-Γιαννιού», παράγοντας ο οποίος ίσως μας πάει «πίσω» σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων, απάντησε σε σχετικό ερώτημα του iEidiseis.

Συγκεκριμένα, θεωρεί «επικίνδυνο το να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου, οπότε και ο καιρός θα είναι πιο κρύος, καθώς η πτώση της θερμοκρασίας αυξάνει τη μεταδοτικότητα του ιού». Ακόμη, ο καθηγητής εκτίμησε πως «αποκλείεται να τηρηθούν τα μέτρα όπως πρέπει», άρα, συνέχισε, «είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα υπάρχει εκ των υστέρων αυξημένος αριθμός κρουσμάτων. Και ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων δε θα πρέπει να «πέσει» μαζί με το άνοιγμα των σχολείων», τα οποία, όπως έχει αναφέρει η Υπ. Παιδείας κ. Κεραμέως, στόχος είναι να ανοίξουν την παραπάνω ημερομηνία, κατά προτεραιότητα.

«Πρέπει να αφήσουμε να περάσουν ακόμη δύο εβδομάδες, να δούμε όλες τις συνέπειες των γιορτών, κι αν δούμε ότι δεν είναι τόσο σημαντικές, κι έχουμε αρχίσει να εμβολιζόμαστε κόλας, τότε το συζητάμε», κατέληξε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα