Στη βάση της Σούδας Πομπέο και Μητσοτάκης, Το παρασκήνιο της επίσκεψης Πομπέο στην Ελλάδα

Στη βάση της Σούδας Πομπέο και Μητσοτάκης, Το παρασκήνιο της επίσκεψης Πομπέο στην Ελλάδα

Το πρόγραμμά του στην Ελλάδα συνεχίζει ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, καθώς σήμερα βρίσκεται στη ναυτική και αεροπορική βάση της Σούδας όπου έφτασε το πρωί συνοδευόμενος από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Μάικ Πομπέο έφτασε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας κοντά στη ναυτική και αεροπορική βάση της Σούδας, μαζί με τον πρωθυπουργό.

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Πομπέο ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν από τους διοικητές των δύο βάσεων της αμερικανικής και της ελληνικής και αμέσως μετά θα μεταβούν στη ναυτική βάση στο Μαράθι, στην προβλήτα Κ14. Στη συνέχεια θα ξεναγηθούν σε ελληνική φρεγάτα που βρίσκεται στο ναύσταθμο και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης. Ακολούθως θα γίνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, η δεύτερη επίσκεψη μόλις μέσα σε έναν χρόνο αντανακλά τον κομβικό ρόλο που παίζει αφενός η Θεσσαλονίκη ως αναπτυξιακό κέντρο για την περιοχή των Βαλκανίων και αφετέρου η Σούδα για τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή».

Σε αυτό το πλαίσιο δεν θα προικοδοτηθεί μόνο η βάση της Σούδας, αλλά και η αεροπορική βάση της Λάρισας, καθώς και η βάση ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο. Στη Σούδα, άλλωστε, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν, όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, να δημιουργήσουν κοντά στην αμερικανική βάση Ναύσταθμο για τη μόνιμη παρουσία εκεί σκαφών του Στόλου που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό. Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που σχετίζεται με τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και εκφράζει τη βούληση της ελληνικής πλευράς να ενισχύσει την αποτρεπτική δύναμη της χώρας μας.

Γεύμα στο πατρικό σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη

Μετά την επίσκεψη στη Σούδα στις 11:20, θα γίνει η διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών στην 115 Πτέρυγα Μάχης  και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ. Στις 13:15, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πομπέο θα έχουν γεύμα εργασίας στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού. Στις συναντήσεις των δυο ανδρών, θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού,
Το απόγευμα σήμερα (17:00), ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας παρουσία της υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμο, Λίνας Μενδώνη. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη, υποδέχθηκαν στις 20.45 το βράδυ της Δευτέρας τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και τη σύζυγό του Σούζαν Πομπέο, στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι κύριοι Μητσοτάκης και Πομπέο συζήτησαν για λίγο στη βεράντα του σπιτιού με θέα το λιμάνι της Σούδας.

Η επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη

Ο Μάικ Πομπέο έφθασε το βράδυ της Κυριακής στην Ελλάδα, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Αμυνας Μάικ Κρέτσιο. Στη Θεσσαλονίκη είχαν από το πρωί της Δευτέρας συναντήσεις με τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια, τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Τεχνολογίας Χρίστο Δήμα, ενώ υπέγραψαν την τεχνολογική συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας. Μεταξύ των δύο πλευρών συζητήθηκαν ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με έμφαση στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας- Η.Π.Α., την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία και, βεβαίως, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η κοινή δήλωση που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα πιστοποιεί την ταύτιση απόψεων για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το πώς βλέπουν οι δύο πλευρές την επόμενη ημέρα.  Η αναφορά που περιλαμβάνεται για τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης, τα οποία «πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», απηχούν απόλυτα τις ελληνικές θέσεις στην κρίση με την Τουρκία.

Ο Πομπέο στην Κρήτη

Μετά τη Θεσσαλονίκη το πρωθυπουργικό ζεύγος υποδέχθηκε τον Μάικ Πομπέο και τη σύζυγό του, Σούζαν, που έφθασαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας στα Χανιά και στο πατρικό του Έλληνα πρωθυπουργού. στο Ακρωτήρι. Με αναρτήσεις στο Instagram, ο πρωθυπουργός δημοσίευσε τις στιγμές της υποδοχής του ζεύγους των Αμερικανών, σημειώνοντας πως είναι δείγμα της θερμής κρητικής φιλοξενίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάικ Πομπέο μετά των συζύγων τους και φορώντας μάσκες για τον κορονοϊό, περπάτησαν στο πλακόστρωτο δρομάκι του κήπου, με τον πρωθυπουργό να ρωτά τους Αμερικανούς αν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτονται την Κρήτη. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, απάντησε πως για εκείνον είναι σίγουρα η πρώτη φορά στο νησί. Το ζεύγος Πομπέο βρέθηκε στη συνέχεια σε έναν μεγάλο υπαίθριο χώρο του σπιτιού, από τον οποίο μπορούσαν να απολαύσουν τη θέα της φωτισμένης πόλης των Χανίων. Λίγο αργότερα, από τον ίδιο υπαίθριο χώρο του σπιτιού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγεί τον Μάικ Πομπέο στα Χανιά από ψηλά, ενώ του εξηγεί πού βρίσκεται η Σούδα και η αμερικανική βάση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα