Η Γαλλία θα ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Μεσόγειο. Σενάρια αποκλιμάκωσης της κρίσης

Η Γαλλία θα ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Μεσόγειο. Σενάρια αποκλιμάκωσης της κρίσης

Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για πετρέλαιο, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνομιλία που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Γαλλία θα ενισχύσει προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο για να δείξει ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό.

Πρόσθεσε ότι θα αυξηθεί η στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο, σε συνεργασία με άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Την ώρα που το Oruc Reis χαράσσει πορεία εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις συνεχίζουν να είναι πάνω σε τεντωμένο σχοινί. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OpenTv, οι ειδικοί αναλυτές προτάσσουν δύο σενάρια για αποκλιμάκωση της κρίσης.

    Προσφυγή στη Χάγη από Αθήνα και Κάιρο
    Τετραμερή με Αίγυπτο, Λιβύη και Τουρκία

«Θα μπορούσε η προσφυγή να έχει ως διάδικους και τη Τουρκία και τη Λιβύη, το πρόβλημα όμως είναι ότι το Κάιρο δεν κάθεται στο ίδιο τραπέζι με το καθεστώς» σχολίασε στο Ανοικτό Κανάλι ο κύριος Κώστας Υφαντής, διεθνολόγος, ενώ ο κύριος Νίκος Παούνης, διεθνολόγος βαλκανιολόγος, ανέφερε: «Να αποφασίσουμε μία προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και να αποδεχθούμε τα αποτελέσματα του. Κατ εμέ είναι μία θεμιτή διαδικασία και δεν θα βλάψει τα ελληνικά συμφέροντα».

Η πορεία του σεισμογραφικού Oruc Reis είναι μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου του Ερντογάν. Στόχος του Σουλτάνου είναι αφ’ ενός η ακύρωση της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου και αφ’ ετέρου, η αποδυνάμωση των συνεργασιών της Αθήνας με το Τελ Αβίβ και τη Λευκωσία. «Ο πρόεδρος Ερντογάν προσπαθεί να φανεί ότι αγκαλιάζει τον διάλογο. Το τελευταίο του μήνυμα σηματοδοτεί μία πρωτοβουλία εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου», προσέθεσε κύριος Υφαντής. 

Ο Βασίλειος Μαρτζούκος, αντιπρόεδρος Ινστιτούτου στρατηγικών Μελετών, μίλησε στο Open TV για όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο: «Η Τουρκία καιροφυλαχτεί να χρησιμοποιήσουμε εμείς πρώτοι στρατιωτική βία προκειμένου να εντείνει και να προβεί σε ότι έχει σχεδιάσει από πλευράς τετελεσμένων. Κάθε ημέρα που μένει σε αυτή τη θέση το Oruc Reis εξανεμίζεται η αποτρεπτική μας φήμη.

Το μόνο βέβαιο είναι πως αυτή τη στιγμή το Oruc Reis βρίσκεται ακόμα στα όρια της παράνομης NAVTEX κρατώντας βορειοανατολική πορεία με ταχύτητα 4 κόμβων και συνοδευόμενο από μικρό τουρκικό στόλο. Παράλληλα, παρακολουθούμενο από ελληνικά πολεμικά παραμένει το Oruc Reis για το προς τα πού θα κινηθεί το πλοίο που μέχρι και τώρα πλέει στην περιοχή της NAVTEX με κατεύθυνση ανατολική. Στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπάρχει η βεβαιότητα ότι το Oruc Reis δεν έχει τη δυνατότητα να διεξάγει σεισμικές έρευνες. Αν και σε μια από τις φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Τούρκοι και απεικονίζεται το Oruc Reis να συνοδεύεται από πέντε πολεμικά πλοία σε σχηματισμό φαίνεται ένα καλώδιο να βρίσκεται στη θάλασσα, αρμόδιοι παράγοντες στην Αθήνα επιχειρηματολογούν ότι η εγγύτητα με τα άλλα τουρκικά πολεμικά πλοία σε συνδυασμό με τον θόρυβο που δημιουργείται από την ταυτόχρονη λειτουργία των κύριων μηχανών από τόσες ναυτικές μονάδες δεν επιτρέπει στο τουρκικό ερευνητικό να πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες.
To μήνυμα Μητσοτάκη

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, ενημέρωσε για όλες τις εξελίξεις στο Αιγαίο και για την τουρκική προκλητικότητα. Μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά και δεν εκβιάζεται, τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι μία χώρα υπερήφανη και ισχυρή. Μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στους κανόνες καλής γειτονίας. Επιδιώκουμε με όλους γέφυρες ειρήνης, καλής πίστης και συνεργασίας. Η πατρίδα μας δεν απειλεί αλλά και δεν εκβιάζεται. Και για αυτό ακριβώς και δεν υποκύπτει σε απειλές και εκβιασμούς. Ούτε, όμως, και ανέχεται προκλητικές ενέργειες», σύμφωνα με τον ίδιο.

Διπλωματικός «πυρετός»

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται ο διπλωματικός «πυρετός» από πλευράς Αθήνας, με πολλαπλές συναντήσεις ή τηλεφωνικές επικοινωνίες, είτε του ίδιου του πρωθυπουργού, είτε του υπουργού των Εξωτερικών, Νίκου Δένδια αλλά και του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, που συνομίλησε με την γαλλίδα ομόλογό του για την κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο.

Πιο αναλυτικά, με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς κινείται η Αθήνα σε διπλωματικό επίπεδο το τελευταίο 24ωρο και ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το Open Tv- με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα. Συνεχίζοντας τις επαφές του με ξένους ηγέτες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου για την Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών, που αποτελεί πρότυπο συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ γειτονικών χωρών κατά το Διεθνές Δίκαιο. Ο κ. Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος Αλ Σίσι συμφώνησαν στην ταχύτερη δυνατή επικύρωση της Συμφωνίας από τις δύο χώρες, γεγονός που θα επισφραγιστεί από συνάντηση των δύο ηγετών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα