Αιγαίο: Σε επιφυλακή ο Ελληνικός Στόλος - Σε εξέλιξη τουρκική άσκηση νότια του Καστελόριζου

Αιγαίο: Σε επιφυλακή ο Ελληνικός Στόλος - Σε εξέλιξη τουρκική άσκηση νότια του Καστελόριζου

Παρά την αποχώρηση μέρους του στόλου της και την αποχώρηση ελληνικών πλοίων από το Αιγαίο, η Άγκυρα εξακολουθεί να συντηρεί την ένταση και σήμερα Δευτέρα.

Αν και αρκετά τουρκικά πλοία επέστρεψαν στη ναυτική βάση του Ακσάζ, απέναντι από τη Ρόδο, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελόριζο παραμένει σημαντική δύναμη σκαφών, έστω και χωρίς υποβρύχια.

Στην περιοχή βρίσκονται περίπου 15 πλοία, φρεγάτες, κορβέτες και πυραυλάκατοι.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες προς το παρόν πληροφορίες, οι Τούρκοι έχουν στείλει κοντά στη θαλάσσια περιοχή, την οποία με παράνομη NAVTEX έχουν δεσμεύσει για τη διεξαγωγή ερευνών εντοπισμού υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δύο φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ και ένα υποβρύχιο.

Ωστόσο, τα συγκεκριμένα σκάφη φαίνεται να να κινούνται εντός της τουρκικής ΑΟΖ.

Πόλεμος Νεύρων από την Άγκυρα

Παράλληλα, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, το ερευνητικό πλοίο "Μπαρμπαρός" βγήκε από το λιμάνι της Σελεύκειας, όπου ήταν αγκυροβολημένο.

Αφού έπλευσε μέχρι τα μισά της απόστασης με την Κύπρο, τώρα φαίνεται να επιστρέφει στο λιμάνι του στη Σελεύκεια.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε μια προσπάθεια να δοκιμάσει τα νεύρα και τις αντιδράσεις της Αθήνας.

Πάντως η πορεία του σκάφους παρακολουθείται από το πολεμικό ναυτικό το οποίο μαζί με τις υπόλοιπες δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή.

Να σημειώσουμε πως η τουρκική NAVTEX δεσμεύει, πέραν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ένα μικρό κομμάτι που ανήκει στην τουρκική ΑΟΖ.

Η κίνηση τόσο του τουρκικού υποβρυχίου, όσο και των δύο φρεγατών, παρακολουθείται στενά από την ελληνική φρεγάτα "Κανάρης" η οποία μέχρι πρότινος συμμετείχε στη δύναμη UNIFIL των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο και τώρα πλέει στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εξακολουθεί και παραμένει σε αυξημένη επιφυλακή, δεδομένου πως εκτός από την όποια, έστω και μειωμένη, τουρκική κινητικότητα, συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ μέχρι και τις 2 Αυγούστου η σχετική NAVTEX.

Πάντως, το έτερο ερευνητικό σκάφος, το Oruc Reis, παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας.

Επί της ουσίας δεν έχει λήξει ο κόκκινος συναγερμός για τον Ελληνικό Στόλο στο στο Αιγαίο τουλάχιστον μέχρι τις 2 Αυγούστου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η δύναμη πυρός που μαζεύεται στην Ανατολική Μεσόγειο ξεπερνά κάθε προηγούμενο, καθώς νότια της Κρήτης καταπλέει τώρα και το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο "Ντουάιτ Αϊζενχάουερ" συνοδευόμενο από 12 πλοία του αμερικανικού στόλου για ασκήσεις με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη το διήμερο 2 και 3 Αυγούστου.

Ελληνοτουρκικός "πόλεμος Navtex"

Την ίδια ώρα σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και στο Βόρειο Αιγαίο, καθώς η Τουρκία έχει εκδώσει νέα NAVTEX με την οποία δεσμεύεται μία μεγάλη θαλάσσια περιοχή για την πραγματοποίηση ασκήσεων του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, στον κόλπο του Ξηρού.

Η συγκεκριμένη NAVTEX έχει ισχύ από σήμερα μέχρι και τις 29 του μήνα, με την περιοχή που έχει δεσμευθεί να αφορά κυρίως σε χωρικά τουρκικά ύδατα.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ χτες Κυριακή η υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε NAVTEX με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελλόριζο, από αύριο μέχρι και τις 30 Ιουλίου, για ασκήσεις με πυρά.

Σύμφωνα με την NAVTEX απαγορεύεται στους ναυτιλλομένους η διέλευση από την δεσμευμένη περιοχή.

Οι Τούρκοι απάντησαν άμεσα με δική τους NAVTEX, με την οποία κρίνουν ως παράνομη την ελληνική.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο δεν έχει εκδοθεί τέτοια Navtex από την ελληνική πλευρά και αυτή αφορά σε άσκηση του Λιμενικού, όχι του Π.Ν.

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα