Κρίση στο Αιγαίο: Tο μεγάλο ρίσκο του Ερντογάν και η ετοιμότητα της Ελλάδας

Κρίση στο Αιγαίο: Tο μεγάλο ρίσκο του Ερντογάν και η ετοιμότητα της Ελλάδας

Εδώ και ημέρες η ελληνική πλευρά, η οποία παρακολουθούσε στενά όλες τις ύποπτες κινήσεις των γειτόνων μας, είχε πληροφορίες ότι η κρίση με την Τουρκία θα κορυφωνόταν με την πρώτη προσευχή του Ερντογάν στην Αγία Σοφία μετά την μετατροπή της σε τζαμί.

Η πρώτη παρουσία μουσουλμάνων προσκυνητών στη βυζαντινή βασιλική, αυτό το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, καταγγέλθηκε από πολλές χώρες εντός και εκτός Ευρώπης.

Από τα χερσαία σύνορα στον Βορρά και όλο το Αιγαίο μέχρι το Νότο, η χώρα έχει διασφαλίσει την άμυνά της και την ασφάλεια των πολιτών, όπως τουλάχιστον διαμηνύουν σε όλους τους τόνους τα αρμόδια υπουργεία που παρακολουθούν και αναλύουν τις προθέσεις του Τούρκου προέδρου.

Αν και η ελληνική κυβέρνηση, μέσα από πληροφορίες που είχε συλλέξει, περίμενε την κορύφωση της κρίσης λίγες ημέρες νωρίτερα, αυτή εξελίχθηκε από την αρχή της εβδομάδας που διανύουμε σταδιακά.

Οι απειλές του Ερντογάν δεν έχουν ολοκληρωθεί, θεωρεί η κυβέρνηση, η οποία δεν αποκλείει, εκτός της προσευχής του στην Αγία Σοφία, να δούμε την υλοποίηση της εξαγγελίας του με τον απόπλου του Oruc Reis βάσει της παράτυπης τουρκικής NAVTEX.

Οι ειδικοί, άλλωστε, δεν θεωρούν τυχαίο το γεγονός πως οι αποφάσεις Ερντογάν και οι κινήσεις που κάνει έναντι της Ελλάδας παραβιάζοντας κάθε έννοια νομιμότητας, συνέπεσαν με την μαύρη επέτειο της εισβολής στην Κύπρο.

Πέρα όμως από τα σενάρια υπάρχει και η πραγματικότητα: Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα. Κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό, με όλη τη δύναμη του στόλου του, βρίσκεται συνεχώς σε επαγρύπνηση ιδίως μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX, η οποία δεν έδωσε πολλά περιθώρια παρερμηνειών.

Η απόφαση της τουρκικής ηγεσίας ήταν η NAVTEX να έχει ισχύ μέχρι τις 2 Αυγούστου, γεγονός που σημαίνει πως μέχρι τότε τα άγρυπνα «μάτια» των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται «καρφωμένα» σε συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Παραμένει στο Αιγαίο ο ελληνικός στόλος και μετά το τέλος της τουρκικής Navtex

Το πιο ακραίο σενάριο

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis ετοιμάζεται να ξεκινήσει για τη Μεσόγειο «έπειτα από τις απαραίτητες προετοιμασίες», χωρίς να προσδιορίζεται πότε και αν πράγματι θα γίνει κάτι τέτοιο.

Κανείς, ωστόσο δεν μπορεί να μην υπολογίζει ένα γεγονός: Τις απειλές του ο Ερντογάν τις πραγματοποιεί και για αυτό η χώρα βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα ακόμη και για το πιο ακραίο σενάριο, τη δημιουργία δηλαδή από την πλευρά της Τουρκίας ενός θερμού επεισοδίου.

Από την άλλη όμως, κάτι τέτοιο δεν θα εξυπηρετούσε τα σχέδια του Ερντογάν, καθώς θα διακινδύνευε να κοπούν οι πιστώσεις προς τη χώρα του.

Αυτό είναι το βασικό για το οποίο ενδιαφέρεται και για αυτό θεωρούν οι ειδικοί πως είναι πολύ μεγάλο ρίσκο να αναλάβει ο ίδιος μια τόσο βαριά ευθύνη και να προκαλέσει θερμό επεισόδιο.

Η πόντιση καλωδίων συνιστά παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και το πολύ κρίσιμο ερώτημα είναι αν και πόσο τελικά εξυπηρετεί τον Ερντογάν η πρόκληση ενός τέτοιου επεισοδίου, αλλά και μέχρι πού είναι διατεθειμένος να φτάσει την πρόκλησή του ο Τούρκος πρόεδρος: Ακόμα κι αν το Oruc Reis βάλει πλώρη για τα ανοιχτά του Καστελόριζου, θα επιχειρήσει να ποντίσει καλώδια –κάτι που συνιστά παράνομη πράξη-, ή θα κάνει απλά μόνο ένα πέρασμα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα;

Οι Τούρκοι πάντως έχουν δηλώσει ότι θα πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες σε κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μέρος της ΑΟΖ που έχει ανακηρύξει η Κυπριακή Δημοκρατία και μια μικρή περιοχή τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Αν η απειλή πραγματοποιηθεί, σε ό,τι αφορά στο ελληνικό κομμάτι, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται εκεί σε επιφυλακή και φροντίζουν για την ασφάλεια της χώρας και των θαλάσσιων συνόρων της.

Το Ελληνικό ΥΠΕΞ απαντά στην πρόκληση της Άγκυρας: Συνεχίζεται το παραλήρημα εθνικιστικού φανατισμού

Νέα παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Αγία Σοφία: Απογοητευμένες οι ΗΠΑ από την απόφαση Ερντογάν

πηγή: CNN

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα