Συγκεκριμένη λίστα κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία ζητεί ο Δένδιας. Χλιαρή αντίδραση ΕΕ

Συγκεκριμένη λίστα κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία ζητεί ο Δένδιας. Χλιαρή αντίδραση ΕΕ

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία.

Στις δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της Τουρκίας σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη.

"Θα ακολουθήσουμε ένα μονοπάτι που θα οδηγήσει σε μείωση της έντασης" είπε, όπως μεταδίδει το Philenews.

"Είναι μια σημαντική χώρα για την ΕΕ με την οποία πρέπει να αναπτύξουμε τη σχέση, αλλά πρέπει σε κάποια προαπαιτούμενα" σημείωσε, τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη με την Τουρκία, "όπως όλοι ευχόμαστε".



Παράλληλα, σημείωσε ότι θα επανεξεταστεί το θέμα των κυρώσεων και τόνισε ότι οι μονομερείς πράξεις της Τουρκίας. στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να τερματιστούν.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την Αγία Σοφία, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών εμφανίζεται αποφασισμένος να θέσει προ των ευθυνών τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ζητώντας να καταρτιστεί συγκεκριμένη λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που παραβιαστούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Αν και το ζήτημα της απόφασης μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν είναι στην ατζέντα του Συμβουλίου, ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να το θέσει ενώ θα υπερασπιστεί και το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενεργοποίηση των κυρώσεων αναφορικά με τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, οι Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης είχαν συνάντηση με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ όπου ετέθη το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Προσερχόμενος, πάντως, στο Συμβούλιο ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι η Τουρκία "είναι το σημαντικότερο θέμα της ατζέντας" σημειώνοντας, παράλληλα, ότι "οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι ιδιαίτερα καλές αυτή τη στιγμή και πιστεύω ότι θα είναι ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το σημαντικό ζήτημα".

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα