Ανταποκρίτρια των Financial Times: 'Εχουμε συμφωνία στο Eurogroup

Ανταποκρίτρια των Financial Times: 'Εχουμε συμφωνία στο Eurogroup

Με χειροκροτήματα ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών τουEurogroup, έγραψε ο εκπρόσωπος του Μάριο Σεντένο στο Twitter.

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 23:00 της Τρίτης 9/4 η συνεδρίαση του Eurogroup έπειτα από πολλαπλές αναβολές. Οι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε συμφωνία. Προηγήθηκαν οι δηλώσεις Λεμέρ για πρόοδο στην επίτευξη συμφωνίας, όπως και δηλώσεις από τους Σεντένο και Σολτς.

Ωστόσο, για την ώρα είναι άγνωστο τι περιλαμβάνει η συμφωνία και σε ποια σημεία έχουν γίνει συμβιβασμοί. Ακόμη και τις τελευταίες ώρες των σκληρών διαπραγματεύσεων και των αλλεπάλληλων αναβολών, στην εκκίνηση της συνεδρίασης του Eurogroup -τουλάχιστον από την Ολλανδία- η στάση παρέμενε κάθετα αρνητική ως προς το ευρωομόλογο.

 



Σε λίγο θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο. «Εξαιρετική συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ωςαπάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού: 500 δισ. ευρώ άμεσα διαθέσιμα» έγραψε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ.

Την είδηση για συμφωνία στο Eurogroup επιβεβαιώνει και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι:



Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια των FT στις Βρυξέλλες, Mehreen Khan υπάρχει ένα νέο σημαντικό σημείο στη παράγραφο 16 για τον ESM: «Η μόνη απαίτηση για πρόσβαση στη γραμμή πίστωσης θα είναι ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν υποστήριξη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γραμμή για να στηρίξουν την εγχώρια χρηματοδότηση του άμεσου και έμμεσου κόστους υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης λόγω του COVID 19».

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια των FT, «στο πλαίσιο του συμβιβασμού, ο Μάριο Σεντένο θα στείλει επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ, αναφέροντας ότι μερικές πρωτεύουσες τάσσονται υπέρ των ομολόγων-corona και άλλες όχι. Η αμοιβαία αναγνώριση του χρέους δεν αναφέρεται στο επίσημο έγγραφο».

Σύμφωνα με το ανεπίσημο κείμενο οι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε μια λύση: Άμεση χρηματοδότηση 500 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη -η οποία μαζί με τις παρεμβάσεις κρατών και ΕΚΤ θα φτάσει στα 3 τρισ περίπου- και πρόσβαση στην πιστωτική γραμμή του ESM για όσο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού. Μετά, όπως αναφέρεται, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να παραμείνουν αφοσιωμένες στην ενδυνάμωση των οικονομιών τους. Τα δάνεια από τον ΕΜΣ θα είναι χωρίς όρους για έξοδα που αφορούν τις ιατρικές δαπάνες. Θα έχουν όρους όταν θα αφορούν οικονομική βοήθεια γενικότερα.

Η έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup εξελίχθηκε σε θρίλερ, καθώς αναβλήθηκε τρεις φορές. Οι ΥΠΟΙΚ βρίσκονταν σε συνεχείς διαβουλεύσεις προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική πρόταση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα