Ο Σταϊκούρας απέρριψε την πρόταση Βαρουφάκη για βέτο στο Eurogroup

Ο Σταϊκούρας απέρριψε την πρόταση Βαρουφάκη για βέτο στο Eurogroup

Αισιόδοξος ότι στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup θα υιοθετηθεί ένα πιο φιλόδοξο και συνεκτικό πακέτο μέτρων για την επόμενη ημέρα της κρίσης, εμφανίστηκε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απορρίπτοντας κατηγορηματικά την πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη να ασκήσει βέτο.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι απαιτούνται επιπλέον ενέσεις ρευστότητας με την έκδοση ενός κοινού ευρωπαϊκού αξιογράφου και σημείωσε με έμφαση πως το πακέτο που θα αποφασιστεί στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση δεν θα πρέπει να είναι κατώτερο των περιστάσεων και να δείχνει ατολμία.

«Ασφαλή καταφύγια δεν υπάρχουν ούτε για βουβάλια, ούτε για βατράχους», είπε και τόνισε πως θέση της Ελλάδας είναι να υπάρξει ευελιξία.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα, κάνοντας λόγο για θετικές πρωτοβουλίες που δεν μπορούν ωστόσο να αντιμετωπίσουν το εύρος της μεγάλης οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημία και επεσήμανε ότι «θα έχουμε βαριά ύφεση το 2020 στην Ελλάδα», ενώ -όπως είπε- οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ύφεση στην Ευρώπη 5-10%.

«Ακόμα και με παρεμβάσεις 500 δισ. η άποψη μας είναι ότι οι ανάγκες θα είναι πολύ μεγαλύτερες», ανέφερε και ήρθε σε κόντρα με τον Γιάνη Βαρουφάκη που τον κάλεσε να ασκήσει βέτο στο σημερινό Eurogroup.

«Αν ακολουθούσα αυτό που προτείνετε, θα ήταν σαν να οδηγούσα τη χώρα εκεί που μας πήγατε το 2015 κι αυτό θα ήταν σφάλμα, μακριά από εμάς δημιουργικές ασάφειες που θα μας κοστίσουν», σχολίασε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η ιστορία θα κρίνει τους υπουργούς Οικονομικών, όχι ο ένας τον άλλο, σήμερα πρέπει να δώσετε μια μάχη και το μόνο όπλο που έχετε είναι ένα εν δυνάμει βέτο, αλλά εσείς το απεμπολήσατε, μόλις στείλατε μήνυμα στους σκληρούς της Ευρώπης ότι δεν θα χρησιμοποιήσετε τη μόνη διαπραγματευτική δύναμη που έχετε», απάντησε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25.

«Δεν απεμπόλησα κανένα δικαίωμα, αλλά δεν θέλω να οδηγήσω τη χώρα εκεί που την οδηγήσατε εσείς το 2015», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών και αναφέρθηκε στις δύο θετικές αξιολογήσεις της οικονομίας και άλλα μέτρα, όπως οι μειώσεις φόρων, που έλαβε η σημερινή κυβέρνηση.

«Δεσμεύομαι ότι θα παλέψω να φέρω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας. 

«Στο τέλος Απριλίου θα αξιολογηθούμε για τις αποφάσεις που θα λάβουμε σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας», τόνισε ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών, κάνοντας λόγο για «αποφάσεις με αποτελεσματικότητα, αποφασιστικότητα και κοινωνική ευαισθησία».

 Τροπολογία για την παράταση της προστασίας της α’ κατοικίας από τον ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, τροπολογία για την παράταση της προστασίας της α΄ κατοικίας μέχρι την 31/12/2020 κατέθεσε στην Βουλή η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να μην αφήσει απροστάτευτα χιλιάδες νοικοκυριά που δοκιμάζονται από τις συνέπειες της πανδημίας, σε διαφορετική περίπτωση -όπως σημειώνεται- θα φέρει ακέραια την ευθύνη.

«Η υγειονομική κρίση του τελευταίου διαστήματος και οι συνέπειές της, καθιστούν αναγκαία την άμεση αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος, που είναι κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που προβλέπει την επέκταση της προστασίας της κύριας κατοικίας μετά την 30η Απριλίου του 2020 και απαγόρευση πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα