Τι θα κρίνει την απόφαση για τα νέα αυστηρότερα μέτρα - Τι περιλαμβάνουν τα σενάρια

Τι θα κρίνει την απόφαση για τα νέα αυστηρότερα μέτρα - Τι περιλαμβάνουν τα σενάρια

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ανακοινώσεις νέων περιοριστικών μέτρων που αφορούν τις μετακινήσεις των πολιτών. Στο Μαξίμου εκτιμούν πως θα πρέπει να μπουν όρια καθώς ορισμένοι δείχνουν να εκμεταλλεύονται το ισχύον καθεστώς με αποτέλεσμα να βρίσκονται για αρκετές ώρες εκτός σπιτιού.

"Ανάλογα με το πώς θα εξελίσσονται οι ημέρες αυτές, οι πρώτες του Απριλίου, και το πώς θα συμμορφώνεται ο κόσμος στα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει, θα εξετάσουμε και το ο,τιδήποτε άλλο" δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξη του στο Star. Όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι και ο πρωθυπουργός τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να πάρει τις οριστικές του αποφάσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μιλήσει το μεσημέρι στη Βουλή με φόντο την κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού και θα αναφερθεί στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την προστασία της δημόσιας υγείας από την φονική νόσο.

Μιλώντας στο CNN τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στους αργού ρυθμούς της πορείας της νόσου σε σχέση με άλλες χώρες, γεγονός που είναι ενθαρρυντικό ωστόσο σημείωσε πως "τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας". Παράλληλα μίλησε για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση σε πρώιμο στάδιο αλλά και στην θετική στάση των πολιτών πλην ορισμένων εξαιρέσεων.

"Γνωρίζαμε καλά ότι διατρέχαμε μεγαλύτερο κίνδυνο, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να αντιμετωπίσουμε υπερφόρτωση του συστήματος υγείας με ασθενείς. Αυτό δεν έχει συμβεί και πιστεύω ότι δεν θα συμβεί".

Μητσοτάκης: Ο κορονοϊός εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά

Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν μπορεί να αποδεχθεί το γεγονός ότι θα έρθει η στιγμή που θα πρέπει να επιλέξουμε ποιος θα πρέπει να σωθεί.

"Όπως έχω πει στους συνεργάτες μου, δεν μπορώ να αποδεχτώ τη συμφόρηση του υγειονομικού μας συστήματος, δεν μπορώ να δεχτώ ότι θα φτάσουμε στο σημείο να επιλέγουμε ποιος θα συνδεθεί με αναπνευστήρα και ποιος όχι".

Παράλληλα σχολίασε και την στάση του πρωθυπουργού της Βραζιλίας ο οποίος δεν λαμβάνει κανένα μέτρο προστασίας και καλεί του πολίτες να δεχθούν "γενναιότητα" τη νόσο. "Αν τον συναντούσα, πάντως, θα του έλεγα ότι διαπράττει ένα τεράστιο λάθος. Ο ιός αυτός εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά".

Έξοδος με ρολόι – Πλαφόν στα sms

Τα σενάρια που βρίσκονται πάνω στο πρωθυπουργικό γραφείο περιλαμβάνουν μείωση του αριθμού των εξόδων από το σπίτι οι οποίες θα έχουν και χρονική διάρκεια. Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες.

Όλα βέβαια θα κριθούν από τον αριθμό των κρουσμάτων και των θυμάτων που θα έχουμε τα επόμενα 24ωρα αλλά και από την στάση των πολιτών. Πάντως οι προειδοποιήσεις φαίνεται πως έπιασαν τόπο καθώς οι ουρές στις τράπεζες την Τετάρτη ήταν σαφώς λιγότερες σε σχέση με την Τρίτη.

Το σχέδιο για τις λαϊκές – Τέλος τα ιδιωτικά αεροσκάφη

Μπορεί η εικόνα στις λαϊκές αγορές να ήταν καλύτερη χθες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει προβληματισμός στην κυβέρνηση από τον συνωστισμό που επικρατεί σε ορισμένες περιοχές και κυρίως από άτομα μεγάλης ηλικίας.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς τις επόμενες ημέρες θα έρθει διάταξη από το υπουργείο Ανάπτυξης σύμφωνα με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα να υπάρχουν στην ίδια περιοχή αλλά σε άλλο σημείο και δεύτερη λαϊκή αγορά ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

Παράλληλα στο πλαίσιο του περιορισμού των άσκοπων μετακινήσεων και της προφύλαξης περιοχών που δεν έχουν παρουσιαστεί προβλήματα και ειδικά στα νησιά θα απαγορευτούν άμεσα οι πτήσεις ιδιωτικών αεροσκαφών και ιδιωτικών ελικοπτέρων.

Κικίλιας: Οι απείθαρχοι να δουν τις εικόνες από τις ΜΕΘ

Νέα έκκληση απηύθυνε ο υπουργός Υγείας στους απείθαρχους να συμμορφωθούν ενώ ευχαρίστησε την πλειονότητα των πολιτών που εφαρμόζουν τα μέτρα και στις συστάσεις των ειδικών. Ο Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο Star υποστήριξε πως ο Κορονοϊός δεν είναι "παιχνιδάκι" και κάλεσε όσους διαφωνούν με τους περιορισμούς να δουν τις εικόνες από τις ΜΕΘ σε όλο τον κόσμο.

"Να δουν τους εκατοντάδες και χιλιάδες νεκρούς. Ο Κορονοϊός δεν είναι "παιχνιδάκι". Είναι μια μάχη για την ανθρώπινη ζωή. Και αυτή τη μάχη, αξίζει τον κόπο να τη δώσουμε όλοι, με σεβασμό στο συνάνθρωπό μας. Εγώ πιστεύω πολύ στον πατριωτισμό του Έλληνα", τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Χαρδαλιάς: Δεν είναι μαγκιά, είναι ευθύνη

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κατηγόρησε τους λίγους συμπολίτες μας που αρνούνται ακόμα να συμμορφωθούν με τα μέτρα, κάνοντας λόγο "για ανεύθυνη στάση" την οποία δεν πρόκειται ανεχθεί η πολιτεία.

"Προειδοποιούμε αυτούς τους ελάχιστους σε αριθμό, αδιάφορους και απερίσκεπτους, που δυσκολεύονται να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και τον κίνδυνο της Δημόσιας Υγείας, ότι δεν θα ανεχθούμε την ανεύθυνη στάση τους". Παράλληλα υποστήριξε πως αυτή η στάση από ορισμένους δεν αποτελεί "μαγκιά" αλλά είναι "ζήτημα ευθύνης για μια ολόκληρη κοινωνία. Δεν είναι θέμα μαγκιάς για κανέναν"

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα